В поисках нового лидера: роль "праймериз"

46 просмотров
Среда, 07 марта 2012, 15:03
Павел Шеремета

Так званий "супер-вівторок" на попередніх виборах, "праймеріз", у Республіканській партії США і наближення Митта Ромні до перемоги, наводить на декілька думок щодо нинішньої політичної ситуації в Україні.

Ми всі скаржимось на те, що країні бракує нових сильних лідерів національного масштабу. Багато хто з нас вважає цю проблему фундаментально-історичною – "так довго винищували кращих людей", і безнадійною – "шансів немає".

Те, що зараз саме Ромні лідирує на змаганнях за право бути кандидатом на президентство від Республіканської партії, також говорить про певну кризу лідерства навіть у США. Адже щонайменше на цей момент, Ромні – це зовсім не Лінкольн, не Рузвельт, не Кеннеді, і навіть не Рейґан.

Йому, Ромні, сильно, часом майже фатально, бракує харизматичності й енергійності. Більше нагадуючи електронного робота ніж живу людину, а тим паче сильного лідера, – Ромні став об'єктом для насмішок багатьох американських коміків. 50% республіканців (!) не задоволені ані Ромні, ані будь-яким іншим офіційним кандидатом від своєї партії.

Однак американці вже більше ніж 200 років сприймають дефіцит національного лідера не як фундаментально-історичну, а як структурно-процесну проблему.

Тобто: ми пропустимо існуючих кандидатів через багатомісячне горнило боротьби, тим часом ми разом із пресою детально вивчимо їхні біографії, включаючи їхні доходи й витрати; перевіримо їхні характери, зокрема, як вони поводять себе в умовах тривалого стресу, "якщо тобі не подобається спека на кухні, забирайся геть із кухні"; перевіримо їхні управлінські здібності щодо управління організацією з мільярдними доходами й витратами, якою є президентська кампанія в США.

Це горнило й виділить найкращого в ці чотири роки кандидата, який уже стає лідером за визначенням, оскільки він переміг у цій виснажливій боротьбі.

Ще важливіше є те, що жорсткі дебати між кандидатами призводять до потужної конкуренції ідей, що у свою чергу призводить до підвищення якості й зрозумілості цих ідей для загального населення.

Тобто в результаті процесу "праймеріз", незважаючи на будь-який дефіцит лідерства, кожні 4 роки неминуче з'являються два лідери з конкурентними ідеями й сильною партійноюструктурою, кожен з яких готовий тепер вести адекватну боротьбу з лідером іншої партії за найвищу посаду в країні.

Через чотири роки процес повторюється, але вже без кандидата, який програв на загальних виборах, що гарантує природне оновлення керівного складу партії.

*   *   *

Висновки для України, щонайменше для тих, кого турбує це питання:

1. Відмовитись від цього мазохістично-історичного фаталізму, який набагато більше спричинений слабкістю власного духу й лінивістю власного розуму ніж силою нинішньої влади.

2. Почати брати активнішу участь у громадських рухах і партіях, особливо в тих, які: а) відмовляться від навічного закріплення посади "лідера" за однією людиною, і б) наважаться на відкритий і справедливий процес "праймеріз".

3. Кого нудить від нинішньої політичної сцени в країні – як мінімум, голосувати на "праймеріз", як максимум, запропонувати власну кандидатуру й ідеї на них

4. Тим, хто погодяться на максимум – висвітити свою біографію, включаючи доходи й витрати, і бути готовим до її ретельного вивчення й до шліфування в конкурентній боротьбі своїх ідей, характеру й управлінський здібностей.

Ось так неминуче й з'являться в Україні нові лідери.

Павло Шеремета, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)