Украина плохо разыграла свои карты

30 просмотров
Четверг, 07 июня 2012, 14:09
Марианна Сороневич
главный редактор Украинской газеты в Италии

Один із важливіших кроків України на шляху до Європейського Союзу – це покращення її іміджу. Проведення Євро-2012 дає можливість позбутися пострадянських кліше і продемонструвати себе світу як сучасну демократичну країну, гідну стати частиною світового співтовариства.

Практика свідчить, що міжнародні культурно-спортивні заходи, зокрема чемпіонати Європи з футболу, позитивно впливають на країн-господарів, привертаючи увагу світової спільноти, розвиваючи нові туристичні потоки, інфраструктуру, створюючи робочі місця та приваблюючи інвестиції.

У зв’язку з невдалою спробою Італії приймати Євро 2012, преса неодноразово тиражувала розчарування італійської сторони. Україна згадувалась у зв’язку зі скандалами, пов’язаними із обвинуваченням у корупції членів УЄФА та ФФУ, суперечками між представниками влади.

Із подоланням організаційних проблем першого періоду підготовки до чемпіонату, сумніви щодо можливостей України прийняти такий важливий спортивний захід, змінилися політично-еротичними новинами.

Події останніх місяців тільки додали масла у вогонь: суд над Тимошенко та Луценко, вибухи у Дніпропетровську, загальна політична ситуація, негуманне ставлення до тварин...

Бренд секс-туризму

Тільки-но зі шпальт жовтої преси зникла журналістська качка про можливу легалізацію проституції в Україні, в Рим завітали...  дівчата із руху Фемен. Їх анатомічні протести стали одним із перших брендів України, привабливих для (секс) туристів: "Міні-трусики та високі підбори – дівчата, які борються проти секс-туризму, ризикують пропагувати образ жінки, який вони вважають принизливим", – йдеться у репортажі каналу новин SKY TG24.

Цей контекст розвиває і "Corriere delle Sera", розповідаючи про підготовку працівниць митного контролю: "У ці дні працівниці митниці проходять генеральну репетицію до Євро: безкоштовний курс макіяжу та сеанси професійної укладки волосся. А уніформа? Спідниці не доходять колін, запаморочливі підбори та усмішка на губах є обов’язковими для прийому іноземних туристів", – пише авторитетне видання.

Міжнародна організація захисту дітей і підлітків від сексуальної експлуатації (Ecpat) наголошує – ризики зростання секс-туризму в період Євро збільшуються!

На сторінках газети "Leggo" вона закликає Україну ратифікувати Конвенцію Лансароте про захист дітей від наруги, та вжити заходів для перешкоджання спробам сексуальної експлуатації у хаосі Євро 2012.

Бездомні собаки, хвороби та шалені ціни

Ще однією скандальною темою, що не полишає італійські друковані та телевізійні ЗМІ є винищення бездомних собак у містах, які приймають Євро 2012: протести організацій захисту прав тварин, звинувачувальні банери на італійських стадіонах із закликами бойкотувати змагання, численні маніфестації у різних містах країни.

"La Repubblica" попереджає футбольних фанів про "бандитські" ціни на готелі в Україні: "Були вкладені великі інвестиції, як тепер говорити людям, що вони не можуть приїхати через українських бандитів і шахраїв, які хочуть розбагатіти на чемпіонаті Європи?" – цитують слова Мішеля Платіні.

Національна інформаційна агенція ANSA попереджає про загрозу зараження кором. Та закликає пройти вакцинацію: "Лише в 2011 році в Україні зафіксовано 5000 тисяч випадків. Епідемія може поширитися під час футбольного чемпіонату".

Політичні ігри

Європейські та італійські політики не раз висловлювали занепокоєння щодо політичної ситуації в Україні. Міністерство закордонних справ Італії викликало на розмову у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко українського посла.

Уряду Італії доручено здійснити конкретні кроки з метою домогтися від України негайного звільнення Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка й колишнього в. о. міністра оборони Валерія Іващенка, враховуючи стани здоров’я в’язнів.

Негативні новини щодо України значно переважають у інформативному просторі Італії. Про побудову нових стадіонів, покращення інфраструктури та туристичні принади можна прочитати здебільшого на офіційних сайтах.

Позитивним є те, що про Україну не говорять як про кримінальну країну, не згадують про агресивність місцевих фанів.

Euronews.com пише про минуле та сьогодення українського футболу, згадуючи Блохіна та Шевченка, тішиться досягненнями жіночого футболу. І зазначають – Україна готова до чемпіонату, "щонайменше за офіційними даними".

Втім, загальна тональність публікацій – негативна.

Як кажуть в Італії: Україна "погано розіграла свої карти".

Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети в Італії, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)