Субъективный взгляд на объективность руководителей УНИАН

137 просмотров
Среда, 31 октября 2012, 15:50
УНИАН
информационное агентство

Відкритий лист редакторів сайту УНІАН Генеральному директору агентства

Ви нас, пане Осадчий, збентежили… Ми аж ніяк не думали, що відповідаючи на нашу заяву про цензуру в агентстві і накладання штрафів на підлеглих, ви почнете оперувати філософськими категоріями, замість того, щоб просто пояснити очевидні факти.

Тож ми спробуємо повернути нашу розмову до оперування більш конкретними категоріями, як тиск, цензура заангажованість.

1.      Про об’єктивність, позаконтекстність та однакову присутність усіх політсил.

Втілювати свою високу мету "об’єктивності, позаконтекстності  і присутності в інформаційному полі усіх політичних сил" ви почали акурат під виборчу кампанію, і саме з цього приводу шеф-редактором Ганницьким був поширений лист, в котрому йшлося про "правила публікування політичних новин і новин, джерелами яких виступають учасники виборчого процесу, а також будь-які інші  політичні сили" (тобто, фактично, будь-яких політичних новин).

У листі, серед іншого, йшлося: "мы не публикуем любые новости и заявления любых фигурантов избирательного процесса а также лиц, не имеющих отношения к избирательному процессу, но являющихся участниками политической жизни (бывшие политики, политологи, эксперты), если они не содержат в себе общественно важной, социально значимой информации".

І все б нічого, якби тільки після цього редактори не отримували від керівника департаменту Інтернет-проектів Миколи Кондратенка листів, де він дає прямі вказівки "отслеживать активность КПУ и вождя пролетариата и обращать пристальное внимание на  их новости".

 

Без сумніву, це і є саме тим "тільки найважливішим, тим, що змінює життя людей".

Яскравим підтвердженням курсу на "об’єктивність і всестороннє висвітлення виборчого процесу" може стати увага ресурсу до одного з кандидатів-мажоритарників, яка свого часу дала немало хліба Сергієві Лещенку. Журналіст не втомлювався відстежувати і поширювати щоденні, "вкрай суспільно важливі" кроки і дії того, хто обіцяв "не красти і стерегти", "добиватись і перемагати". Дивно лише, чому пан Лещенко постійно у зв’язку з цим вживав слово "джинса" - тупа, не приховувана, цілеспрямована. Можливо тому, що всесторонність висвітлення виборів не може обмежуватись одним лише 218 округом? Лише за жовтень ми розмістили на сайті  37 коментарів цього пана.

 

НАТИСНІТЬ, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ

І як із рівністю всіх політичних сил в’яжеться зняття новин про "вождя пролетарів", де він постає у невигідному світлі ("Симоненка закидали яйцями і  гнилими фруктами"), чи те ж табу на прізвища  Донія, Ар’єва, Бригинця.

Про утиски прав головного гравця сучасної української політики, якого пан Кондратенко письмово, з проханням до всіх донести, заборонив "трогать" редакторам під страхом штрафування і звільнення, з посиланням на вищі щаблі менеджерської ієрархії, уже було сказано. Для свіжості враження наведемо цей кричущий факт утиску права на присутність в інформпросторі ще раз.

 

НАТИСНІТЬ, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ

Гадаємо, ведмежу послугу ви зробили і президенту України, бо остання новина, яку ви зняли з сайту ("На Банковій - пікет: Янукович принесли черевик з ялинкою"), не дискредитує його, натомість наслідки, спровоковані такими діями, привертають до нього негативну увагу.

Одним словом, переживаємо лише, чи не побили ви, бува, лоби "молячись Богу".

Хочемо нагадати вам про те, що це не єдина інформація, знята з сайту з розпорядження Миколи Кондратенка за узгодження з вами.

- 13.08 "Опозиція заявляє про появу фальшивого інтерв'ю Турчинова";

- 22.08 "Симоненка закидали яйцями та гнилими фруктами";

- 24.08 "Із журналісткою, яка таємно проникла в Межигір'я, раптом увірвався зв'язок";

- 02.09 "ЗМІ: інтереси ПР в окружкомах представлятимуть 13 з 18 членів";

- 29.09 "У Донецьку металурги чекали Януковича годину - зустріч тривала 5 хвилин". (Ця новина особливо розсердила вас, пане Осадчий)

- 03.10 "Регіонал подав до суду на журналіста через пост у мережі".

Нам також було заборонено висвітлювати на сайті події на Всесвітньому газетному конгресі, коли побили наших колег з Української правди. Редактор Жаловага намагалася особисто порозумітися з вами, але реакція була очікувана: на висвітлення журналістського протесту на сайті ви особисто наклали табу.

У своєму коментарі ви ні словом не прохопилися про "впаяні" штрафи - законодавством якої країни ви керувалися, оголошуючи їх нам, у якій трудовій угоді адміністрації з колективом виписані такі покарання?

Але, головне, пане Осадчий: ви звинувачуєте нас, редакторів сайту, що ми не усвідомлюємо різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

Може, це і новина для вас, пане гендиректоре, але ми, редактори сайту, не є авторами інформацій - ми беремо їх у переважній більшості зі стрічки новин агентства. Таким чином, ви ставите під сумнів профпридатність усього творчого колективу УНІАН, оскільки стрічка новин - це основний продукт агентства, над яким працюють десятки висококвалфікованих журналістів і редакторів.

Завдання редакторів сайту - вибір найважливіших новин і формування до них лаконічних і вдалих заголовків, які б привернули увагу читачів, а відтак збільшили відвідуваність сайту. Здатність до формування таких заголовків була невід'ємною умовою роботи на сайті. Але це було до вашого приходу, коли в агентстві все було підпорядковано принципам журналістики, а не політичній доцільності.

 

НАТИСНІТЬ, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ

У нас є підозра, що "жертовним бараном" у цій історії ви зробите Миколу Кондратенка, якого поставили на сайт "смотрящим". Людину, яка вдається до визначень "этот гребаный УНИАН", нам наче й не шкода, але мусимо засвідчити, що всі його розпорядження видавалися після узгодження з вами. Тому робити з нього стрілочника ми б вам не радили – занадто вже все очевидно…

2.      Про високоідейне "перезавантаження" та курс на високу репутацію.

У своєму коментарі ви пишете, що з вашим приходом  "було взято курс на якісне реформування всіх продуктів, одним з яких є і веб-сайт УНІАН". Але річ у тім, що результатом ваших реформ стало різке падіння відвідування сайту - у рейтингу bigmir ми спустилися з 2-3 місць на 7-8.

Може, ви знайдете людину, яка скаже, що з приходом нової команди наш сайт став цікавішим, інформативнішим і т. д.? Бо, ми, на жаль, таких не знаємо.

Вигадування велосипеда, як і боротьба з суб’єктивно-об’єктивною природою, давні і нікому, на жаль, непотрібні речі.

Завойовувати авторитет авторитетному агентству, яке за 20 років свого існування без вас здобуло собі серйозну репутацію, широке стабільне коло читачів і авторів, річ, можливо, і благородна, але саме з ваших вуст цей намір звучить цинічно і абсурдно.

Старший випусковий редактор Любов Жаловага, редактор Олександр Волинський, редактор Валентина Романенко, редактор Роман Романюк, редактор Наталя Овдієнко, більд-редактор Наталя Негрей

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)