Таможенный союз: угрозы бизнесу

28 просмотров
Вторник, 11 июня 2013, 11:21
Виктор ТаранViktor Taran
политический эксперт, кандидат наук по государственному управлению

Українська влада продовжує загравати із Європою і, водночас, "підсолоджувати" стосунки з Росією.

Так, державні чиновники кажуть, що роблять усе можливе, аби підписати Угоду про Асоціацію з ЄС, проте активно укладають меморандуми із Митним союзом.

Таку ситуацію я називаю "грою перспектив", у якій є короткострокова та довгострокова учасниці.

Довгострокова перспектива – це, зрозуміло, членство в ЄС, яке з часом принесе нашій державі демократичні цінності та стандарти, можливість модернізації, подолання корупції тощо. Але сьогодні поговоримо про іншу перспективу.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров 1 червня в Мінську підписав меморандум, який дає Києву додаткові повноваження у МС, але поки що не надає офіційного статусу спостерігача.

Наміри України отримати статус спостерігача в Митному союзі підтримала Вища Євразійська економічна рада на рівні глав держав.

Якщо ж українська влада наважиться на членство у Митному союзі, то їй світить короткострокова перспектива, тобто зниження ціни на російський газ. Але що далі?

З одного боку, МС "обіцяє" країні-члену збільшення торгівлі і вибір продуктів, більш низькі ціни на певні товари для споживачів, потенційне збільшення можливостей для працевлаштування.

Проте, економічна інтеграція вимагає, аби держава позбулася суверенітету над торгівлею, грошовою і податково-бюджетною політикою.

За таких умов вирішується доля саме малого і середнього бізнесу, який раніше не мав повноцінного виходу на міжнародні ринки.

Згідно досліджень Інституту приватизації та менеджменту Білорусі, членство у Митному союзі створює проблеми для малого та середнього бізнесу, який, фактично, не може конкурувати з російськими та казахськими підприємцями.

Відтак, три чверті білоруських бізнесменів вважають, що внутрішній ринок є більш пріоритетним для них.

Переконаний, що український малий та середній бізнес, у разі членства у МС, опиниться у такій же ситуації, як і білоруський.

Перешкодами для конкуренції вітчизняного бізнесу в Митному союзі будуть: брак фінансових ресурсів для просування своїх товарів до Росії або Казахстану; несприятливі адміністративні бар'єри для виходу на ринок МС та більш висока собівартість продукції.

Незаперечним є факт, що українська економіка є експортно-орієнтованою, як економіки Росії та Казахстану. Але на цьому схожість вичерпується.

У Росії та Казахстану є величезні енергетичні ресурси, яких немає у нас, а корупція досягає ще більших масштабів, ніж в Україні.

Відтак українському малому та середньому бізнесу, на додачу, в Митному союзі світить і міжнародна бюрократична тяганина, яка ще більше гальмуватиме рух наших товарів на ринки країн-учасниць МС.

То чи варто Україні обирати цю короткострокову перспективу та вбивати і так ледь живий вітчизняний бізнес? Думаю, відповідь очевидна.

Nota bene. Згідно опитування проведеного Центром Разумкова наприкінці квітня 2013 року, вступу до ЄС віддають перевагу 42 % українців, а вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану – близько 33%.

Віктор Таран, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)