Записки редакторов УНИАН в изгнании - 4

33 просмотра
Среда, 25 сентября 2013, 09:55
УНИАН
информационное агентство

День одинадцятий, 12 вересня

Тетяна Майданович: Моніторимо... Уранці автоматично хапаюсь за авторучку при слові "опозиція" в телесюжеті. Та подальші слова диктора викликають сміх – йдеться про опозицію в... Камбоджі.

Взагалі-то я якось не вкладаюсь у "стьобний" стиль нашого щоденника "із заслання"... І чим далі – тим більше. Те, що відбувається зараз, і не лише з нами – це вже не хіханьки-хаханьки. І приколами тут не зарадиш.

Жарт, як спосіб інтелігентно натякнути співрозмовнику на некоректність його поведінки чи вчинків – зі сподіванням, що той почує, дослухається й зробить відповідні висновки, – тут не спрацьовує.

Більше того, зараз журналістам дуже чітко дають зрозуміти, що жарти взагалі закінчилися. Це я зараз і про ситуацію в УНІАН, і про ситуацію загалом з українською журналістикою. І там, і там вона – критична.

Відомі й впливові колеги говорять про цілеспрямовану кампанію з дискредитації української журналістики як такої, з інфантилізації – щоб не сказати "дебілізації" – вітчизняних ЗМІ. Про те, що цензура розповсюджується й набуває все більш витончених форм.

Подивіться, яке дискредитаційне шоу ведеться зараз проти "Української правди".

Послухайте, як переймаються долею професії Андрій КуликовОлександр МихельсонЮрій Луканов. У "Тижні" – стаття "Операція "дискредитація".

В Україні розпочалася кампанія проти незалежних ЗМІ".

Любов Жаловага: "Використали б краще свій професійний талант для дійсно важливої справи!" – пише під нашим щоденником в УП VPZ.

Шановний VPZ! Річ у тім, що ми опинилися на "Київхімволокні" саме через цю "дійсно важливу справу"... Бо важливішого від свободи слова в журналістиці нічого немає, без неї просто немає цієї професії. Ми якраз намагаємося її захистити – і для себе, і для вас.

Можливостей у нас, на жаль, небагато. Публічний спротив цензурі й розправі – одна з них.

Т.М.: Певно, пропонуватиму начальству кардинально оновити той перелік ключових слів, за якими "полює" новостворений відділ.

"Ключовими" для нас визначили персоналії чи установи з політичного життя країни.

Та от біда – у телевізорі про них згадують усе менше й менше.

Замість країни, у якій вирує політичне життя, "ящик" показує країну, де "вирують" кримінал і катастрофи. Обвалюються будинки, провалюються дороги; стаються аварії на водогонах, заводах, шахтах – але картинка, як правило, показує лише постраждалих людей, але не відповідальних за все це чиновників.

Ще один блок повідомлень – ДТП ненавмисні, ДТП "мажорські", ДТП "п'яні", окремо – ДТП за участі працівників органів та відомств різного штибу; зґвалтування звичайні, зґвалтування "групові", зґвалтування "звірячі"; убивства, жорстокі вбивства, убивства з помсти, на замовлення – сімейно-побутові чи з економічної мети, хуліганські бійки чи бійки з нахабними забудовниками скверів та парків, бізнесові розборки, рейдерство; і на додачу – найбільш віртуозні приклади дрібної злочинності: крадіжки, шахрайство.

Увесь цей пласт "м'яса" наприкінці випуску обов'язково глазурується солоденькою патокою із присмаком кориці – щось прикольне з музично-культурної тусовки, щось на кшталт "нове плаття короля" про різних наче-VIPів та їх родичів. Ну й, зрештою – супер-новини з розряду "хто з ким кого" побив-покохав-покинув.

Оскільки "кримінально-катастрофічне життя країни" практично витіснило з новинних випусків політичне життя, то за кількістю згадувань у телесюжетах, "ключовими" для нас тепер повинні стати зовсім інші слова.

Звертаю увагу уніанівського керівництва на такі зміни в об'єктивній реальності...

Л.Ж.: Результати якого не є моніторингу день за днем збираємо на робочих столах у комп'ютерах – вже одинадцять папок, за кількістю днів. Тільки діла до них нікому немає – вони просто нікому не потрібні.

День дванадцятий, 13 вересня

Л. Ж.: "П'ятниця, тринадцяте", – оголошує зі сміхом двірничка Валя, щойно я виходжу вранці з будинку. До речі, Валя – рідкісне джерело оптимізму! Приїхала до столиці з Одеської області – бо "там роботи немає, а як яка трапляється, то копійки платять". Ніби тут вона статки заробить... Але безплатний дах над головою тут дали – кімната на три ліжка...

Вступаю в розмову: "Та у вас уже, схоже, кожен день аж до весни – п'ятниця, тринадцяте". – "Та як листя метеш, то хоч знаєш, що опаде все – та й годі... А як сніг такий буде, як минулоріч, – то доведеться розраховуватись, бо не витримаю..." – відповідає. Так що не один Попов про безсніжну зиму молиться...

Після розмови із двірничкою навіть подумки не дозволяю собі "скиглити", збираю себе до купи й біжу на свою так звану "роботу".

Медіа-профспілка звернулася до Держінспекції з охорони праці з проханням провести перевірку в приміщеннях ТОВ УНІАН на предмет дотримання умов праці на підприємстві. Лист НМПУ зареєстровано в Інспекції праці за №КО-2595/26. От і побачимо, як відомство Королевської турбується про трудящих.

Т. М.: Йду у відпустку й на три тижні випадаю із цього "репортажу із зашморгом на шиї".

День тринадцятий, 16 вересня

Л. Ж.: Ха-ха-ха! Коли я лишилась у відділі одна, Осадчому нарешті знадобилися результати моніторингу. Ну що ж, "их есть у меня".

Посередником у нас уніанівський завгосп. Сказав, що приїжджатиме водій і забиратиме флешку. Оскільки флешки сьогодні в них не знайшлося, відклали на завтра. Абсурд ще й у тому, що сам Осадчий іде у відпустку. А, може, це він собі готує чтиво на іспанський пляж? Сказано ж було, що наша нова робота – задля оперативного й повного інформування керівництва. З оперативністю, правда, халепа...

Флешку водій здаватиме в приймальню. Одним словом, "оптимізація"...

Дзвонила Валя Романенко, ділилася враженнями зі Львівського книжкового форуму – вона й відпустку саме заради нього брала. Каже, зустрілась з Андруховичем, а той відразу: "Ну, як там Хімволокно?"

День чотирнадцятий, 17 вересня

Л. Ж.: Із Хрещатика таки приїхав водій із флешкою. Скачала все як годиться й віддала – за кілька хвилин дзвонить той із прохідної "Хімволокна", що не випускають машину. Чим маю зарадити – не знаю... Анекдот якийсь.

Вступаю в телефонні переговори з вахтеркою. Вислухала тираду про недолугість нашого начальства. Виявляється, з охороною треба було ще якийсь папірець підписати, і потім за додаткових 5 гривень щомісяця шастайте собі машинами, скільки хочете...

Одним словом, випустила вона ту машину, але на "чорній" дошці написала "УНІАН" і пригрозила "служебкою".

 

За цей останній рік, коли УНІАН трясли скандали, не один раз було боляче. І за "УНІАН-ведмедів" – так глузували з агентства в соцмережах. І за бойкот, оголошений поважними виданнями. І боляче було, коли з агентства йшли професіонали...

Але цей напис крейдою на паркані Хімволокна... Мені він був, ну... як цвях у серце. Але водночас я подумала, що це й вирок тим, хто загнав нас сюди.

Р.S. Зі стрічки новин:

У понеділок, 23 вересня Незалежна медіа-профспілка заявила, що керівництво "УНІАН" намагається звільнити "неугодного" йому брюссельського кореспондента Сергія Воропаєва "за прогули".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)