Записки редакторов УНИАН в изгнании - 7

57 просмотров
Вторник, 29 октября 2013, 12:38
УНИАН
информационное агентство

16 жовтня, середа

Любов Жаловага: Сьогодні всі пишуть про цьогорічну лауреатку Букерівської премії. Для нас, "переміщених", ця новина становить не лише читацький інтерес. Рік тому ми теж виставили на сайт УНІАН інформацію про Букера – тоді лауреаткою була Хіларі Ментел.

Наше нове керівництво спочатку поцікавилось, що то таке взагалі. Почувши пояснення, винесло вердикт: "Дурня, нецікаво – знімайте із сайту".

Валя Романенко потягнулася за валідолом: їй їсти не дай – дай книжку почитати. Я ж пішла шукати правди у "вищі" кабінети.

Шеф-редактора Ганницького зустріла в коридорі й обурливо почала розказувати про конфлікт. І – як об стіну горохом... На мій аргумент, що і на РІА "Новости" ця новина є, він відповів: "Видно, там кто-то любит книжки читать..." Але начальство змилостивилось таки над нами і Букером – інформацію тоді, дякувати Богу, не зняли.

І що ви думаєте? Цьогоріч про Елеанор Каттон сайт УНІАН повідомив із самого ранку.

Валя не втрималась – відреагувала на своїй сторінці у Фейсбук:

 

19 жовтня, субота

Л.Ж.: Обдзвонюю нотаріусів – шукаю, хто не дере, як за рідну маму. У вівторок – суд, і нам потрібні довіреності на адвоката. Захищатиме нас головний юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська.

А над Києвом сьогодні таке-е-е небо:

 

21 жовтня, понеділок

Л.Ж.: На Хрещатик передали копії повісток до суду – засідання завтра на 13:00. Є легкий мандраж.

Сьогоднішній звіт – це я про телемоніторинг, – зайняв 9 аркушів. Так багато про політику із часу нашого "заслання" у телевізорі ще не говорили.

Тетяна Майданович: Пора, мабуть, просити гендиректора заповнити ті дві вакансії у "відділі телевізійного моніторингу", які зараз є, і на які керівництво чомусь не поспішає набирати людей. Може, притримують для наступної партії "поселенців" з УНІАНу?..

Напевно, ми зараз чи не найбільш високооплачувані в цій країні оператори комп'ютерного набору. Та ще й усі поголовно – з вищою журналістською освітою, а у Волинського взагалі два дипломи.

Л.Ж.: У коментарях до попередніх записок нам написали: "Глупость надеяться на суд. Нет в Украине суда. А если бы и осталось горстка порядочных судей, возможно вы бы их знали, потому что их также бы перевели на Химволокно".

Т.М.: Завтра перший раз у житті – до суду. Як там буде, що треба робити, як поводитись, як швидко й коротко пояснити суду все те, що відбулося?

Як вкласти в стислі канцелярські речення всі ті проблеми, враження, вимоги, переживання, які до останнього часу начебто системно накопичувались в каталозі пам'яті, а зараз нагадують... вибух у бібліотеці?

22 жовтня, вівторок

Т.М.: Вранці до офісу, вдень – до суду. День видався холодний і вітряний.

У суді – купа людей, розминутись в коридорі й то проблема. Починаю роззиратися навколо. Будинок ще, мабуть, дореволюційний. Крім зручних широких підвіконь та товстих цегляних стін, це ще й височенні стелі, вузькі закручені коридорчики, відсутність ліфта, а значить – нескінченні круті сходи. Бачила, як ними ледве-ледве піднімалась стара бабця, років під 90, та ще й із костуром – потрібна їй кімната була на 4-му поверсі. Оформлює спадщину чи переписує квартиру чи ще щось?

Сходинка по сходинці, перепочинок, ну от – ще одну сходову клітину подолано, перепочинок, спершись на підвіконня, на якому сидіти заборонено...

Відчуття чужого болю трохи перебило власні напружено-невеселі думки.

Під дверима чекаємо заледве не півтори години – і ось кличуть на засідання. Кабінет судді таки тіснуватий: суддя, секретар, та ще й ми всі, загалом шестеро. Але фокус ще в тім, що кімната – прохідна.

Осадчого нема, його представляє юрист з агентства. З нашого боку адвокат заявляє клопотання про виклик 8 свідків і відшкодування моральної шкоди – 12 місячних окладів, саме рік триває наша "холодна війна" з адміністрацією.

Суд прохання задовольняє. Наступне засідання – 18 листопада.

24 жовтня, четвер

Л.Ж.: Дорогою на роботу біля метро купую фрукти. Бабуся, якій уже, мабуть, усі 70, дивиться, як я перебираю в ящику груші, і дає голову на відріз, що поганих немає. Мовчки показую їй надгнилу "парижанку" – так елегантно зветься сорт, – а бабуся без тіні сум'яття розводить руками й каже: "Ну на войнє ж не без убітого". Посміхаюсь: безсмертний народ...

У вагоні чоловік читає Орвелла. Його тепер усі цитують – про правду, свободу, тоталітарне суспільство. Актуально.

А мені згадалось його визначення помсти: "Помста – це дія, що її хочеться вчинити, коли безпорадний і тому що безпорадний; щойно відчуття слабкості зникає, випаровується й жага помсти".

Наше безпорадне керівництво Орвелла, мабуть, не читало.

А від "Чернігівської" до Хімволокна двадцять хвилин "осанни осені":

 

25 жовтня, п'ятниця

Л.Ж.: Стара історія – дощ, немає сигналу, півдня не працювали. За принципом "действие спасает от беспокойствия" лізу на дах подивитись на антену. Піднявшись сходами, закиданими недопалками, шматками пінопласту й порожніми пляшками з-під пива й горілки, бачу , що тут на Хімволокні зріє своє Бірюльово...

 
Оголошення на сходах
Оголошення на сходах

Аж ось я на даху – і від вигляду інвестиції в "ключовий напрям розвитку агентства", за висловом Осадчого – душить сміх. Як пишуть тепер, "ржунємагу".

Антена
Антена

Взагалі-то, завтра річниця "цензурного скандалу". І я думала, що повідомлення про скорочення нам дадуть підписати сьогодні. Бо ж умовності вже давно відкинуті.

Але ж ні. Значить, якийсь у них план інший... Може, це станеться в останній день жовтня, і трудові книжки нам покладуть акурат під новорічну ялинку?

Т.М.: Вже зараз робота закінчується, коли надворі сутеніє. Тож із нетрів Хімволокна до прохідної йдемо втрьох – ми з Любою стараємось не відстати від охоронця.

На ці вихідні в країні переводять годинники. Значить, ітимемо з роботи в суцільну темінь. На всій дорозі від "офісу" до прохідної поки не побачила жодного ліхтаря. Ями на дорозі теж навряд чи хто під зиму ремонтуватиме. У переході метро вчора купила ліхтарика...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)