Охота на Юлю, или Как выбрать нового премьера

40 просмотров
Среда, 26 февраля 2014, 20:00
Виктор Мороз
политический обозреватель

Вихід Юлії Тимошенко з в'язниці, що супроводжувався низкою її поспішних заяв, спричинив бурхливу дискусію щодо обрання нового керівника уряду.

Звістка про те, що Юля на волі, вмить облетіла країною й стала топ-новиною в усіх світових засобах інформації. Відверто зраділи потріпані лави "Батьківщини". Щасливими почували себе її досі численні прихильники.

Не приховував щирої радості Арсеній Яценюк, котрий останнім часом виглядав дещо розгубленим і дезорієнтованим.

Приклад вірності й послідовності продемонстрував і Юрій Луценко, котрий одразу назвав ім'я Тимошенко як найкращу кандидатуру на вакантний пост прем'єр-міністра.

Разом із тим, спочатку в соцмережах, а вже потім і в ЗМІ з'явилися досить категоричні вимоги, а інколи й просто істеричні зойки з вимогою недопущення Леді Ю фактично до продовження політичної кар'єри.

Загальнонаціональний телеканал "1+1" організовує кампанію дискредитації екс-прем'єрки, побудувавши звинувачення на висвітлені приватного життя її дочки. А підстави для цього непрацююча, але добре забезпечена Євгенія Тимошенко давала.

Не відставали від телевізії й друковані ЗМІ, опублікувавши фото заміського будинку в одному з найпрестижніших місць на околиці столиці, де нині проживає донька екс-прем'єрки.

Ну, а як аргументи, спрямовані проти безпосередньо Юлії Володимирівни, усе ті ж приклади вже майже двадцятирічної давнини про сумнівні бізнесові операції й корупційні дії в співпраці з Павлом Лазаренком. Ці дії вже навіть закон не переслідує, а деякі вітчизняні правдошукачі ніяк не забудуть.

Кампанія завершилася 23 лютого малочисельним, але гучним мітингом під стінами Верховної Ради революційних романтиків, які вимагали відправити екс-прем'єрку на лікування й згодом на політичну пенсію.

Хтось спробував заперечити, що відбувається елементарна кампанія чорного піару, замовлена українськими олігархами, котрі смертельно бояться приходу до влади Юлії Тимошенко. І нині ніхто в країні не здатен настільки швидко й зі знанням справи розібратися з олігархатом, котрий мов спрут оповив економіку й фінанси країни й продовжує й далі випивати з неї всі соки.

Адже саме завдяки Юліній волі й знанням у не менш кризовий час її віце-прем'єрства в уряді Віктора Ющенка 2000 року були ліквідовані всі корупційні схеми в енергетиці, і країна вперше із часів Незалежності припинила падіння ВВП та завершила рік при плюс 6% зростання.

За один рік із мінуса – у суттєві плюси. За один рік країна по-суті встала з колін. І найперше – завдяки віце-прем'єру з енергетичних питань Юлії Тимошенко.

А слабка результативність роботи на чолі уряду в помаранчевий період, пояснюється в тому числі й блокуванням її роботи як президентом, так і парламентом. І це теж правда.

Але правда, як кажуть, у кожного своя.

Тверезі голоси потонули в емоціях, добре кимось розігрітих. І Тимошенко робить для багатьох несподіваний і мало очікуваний крок: вона відмовляється від претендування на пост прем'єр-міністра, даючи можливість іншим попробувати себе в новій якості камікадзе.

Попри замовний характер сюжетів на телебаченні й публікацій у деяких ЗМІ, слід усе ж визнати, що Леді Ю багато зробила для того, щоб сьогодні романтики від української революції, які чомусь навдивовижу синхронізувалися з місцевими олігархами, вимагали її політичної пенсії та приходу до керма нових людей.

Але також слід визнати: є певна логіка й справедливість у тому, що саме Юлії Тимошенко було пред'явлено суворий рахунок. І навіть не тому, що вона надто багато свого часу обіцяла, а з обіцяного надто мало виконала. І це свята правда. А тому, що вона перед Майданом не визнала свої помилки. І привселюдно в цьому не покаялась.

Адже щиро покаятися й повинитися – це дає право почати ледь не все спочатку, із чистого листа. Бо люди, як і Бог, пробачають тим, хто щиро визнає свої провини й покаявся.

Юля ніколи не каялась. Здається, вона свято вірить у власну непогрішність. Вона завжди боялася людей, завжди прагнула стояти перед людьми навшпиньках.

Ледь добравшись до революційного Майдану, на якому вже давно лідери опозиції не були героями, вона почала не з визнання своїх помилок. Юлія Тимошенко одразу поставила себе в позу морального цензора й пообіцяла бути гарантом (?) волі й духу Майдану.

Тому саме до неї застосований жорсткий моральний імператив, відроджений хвилею революції. Схоже, люди не вірять у те, що Тимошенко здатна очолити країну й успішно вивести її з катастрофічного стану.

Гаразд, зараз не час із цим сперечатися. Тим більше Леді Ю сама зняла свою кандидатуру з розгляду на посаду прем'єра.

Тоді хто має очолити нині уряд? Якщо користуватися такими ж високими критеріями оцінки ділових і моральних якостей лідерів опозиції – взагалі нікого висувати в прем'єри!

Тому якщо країна починає повне перезавантаження, практично все з нуля – може, варто забути попередні історії, що супроводжують кожного кандидата?

Може, варто вдатися до дії прямої демократії? І хай кожен, хто бажає врятувати Україну, викладе своє бачення порятунку на 1-2 сторінках, опублікує в інтернеті, виголосить свою програму на Майдані – і люди самі вирішать, хто має їх повести до щасливого майбутнього.

При цьому обранцю слід дати право самому формувати свою команду.

І ніяких квот, ніяких договорняків. І де він сформує свою команду – на Майдані, чи в Партії регіонів разом із Компартією – це його особиста справа.

Головне, щоб дав результат. І все. Усе інше – просто слова.

Чи не так?

Віктор Мороз, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)