Украина-2016: где держава?

1983 просмотра
Четверг, 10 марта 2016, 10:05
Абель Полезе
Абель Полезе, PhD, политолог, Университет города Дублин, Таллиннский университет

"Тук-тук, чи є тут хтось?.." Українці та їхнє сприйняття держави

...Чи є спосіб розвивати країну, де немає практично жодної довіри до держави? Якщо знаєте такий – будь ласка, напишіть нам.

У грудні 2016 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів національно-репрезентативне опитування, в якому були присутні декілька наших запитань. Результати перевершили наші очікування. Але не в позитивному ключі.

Основним акцентом дослідження була важливість особистих зв'язків у повсякденному житті українців. Нашим первинним припущенням було те, що зв'язки можна розглядати як доповнення держави: там, де держава не в змозі забезпечити деякі послуги, зв'язки можуть допомогти.

Реальність виявилася настільки відмінною від наших очікувань, що ми були здивовані.

Ствердження "Я думаю, що держава діє в моїх інтересах" отримало 84% негативних відповідей. Тобто, грубо кажучи, четверо українців з п'яти вважають, що держава не діє в їхніх інтересах.

79% не згодні з твердженням, що "Уряд робить те, що найкраще підходить для України". Також в цьому випадку, практично 4 з 5 українців не вважають, що уряд діє в їхніх і в їхньої країни інтересах.

Ще більш дивним є той факт, що 78% не згодні з твердженням, що "Місцева влада покращила надання державних послуг в останні роки", і 76% згодні з твердженням, що "Такі люди, як я, не відчувають, що держава захищає їх".

Тепер, навіть граючи адвоката диявола і підтримуючи тих, хто не любить статистику в своєму скептицизмі – а КМІС має багаторічний досвід і тисячі досліджень, проведених для деяких з найбільш важливих клієнтів в світі – так ось: навіть якщо це не "4 з 5", а "3 з 5" – ми все ще говоримо про значну більшість українців.

Натисніть для зюільшення
Натисніть для збільшення

Тим не менше, ще є надія.

Наші результати також вказують на той факт, що близько дев'яти з десяти українців згодні з важливістю допомагати іншим. У таких областях, як Вінницька, Івано-Франківська, Кіровоградська – 100% респондентів вбачають необхідність підставляти плече тим, хто має таку потребу, найменшу підтримку ця ідея знаходить в Тернопільській і Харківській областях, 62% і 65% відповідно.

Який ми можемо зробити висновок з усього цього?

Можна було б стверджувати, що українцям не потрібна держава. У нас достатньо людей щасливі з того, що є допомога на рівні один одному. І доти, поки існує солідарність, ми виживатимемо.

Проте це здається неможливим, адже така велика територія, як Україна потребує держави. І той факт, що українці, здається, готові допомогти один одному, звучить багатообіцяюче.

Можливо, урок, який ми вивчили, полягає в наступному: існує сильна соціальна тканина і бажання брати участь в співтоваристві – але є невелике розуміння того, як це зробити.

Можливо, якісніший діалог і взаємодія між державою та її громадянами може допомогти в розумінні того, що необхідні нові напрямки?..

Звичайно, ми не стверджуємо, що українці повинні займати Раду – знову ж таки, чи не забагато останнім часом? – але що, якщо діалог почнеться на рівні району, районної адміністрації і міської ради?

Можливо, тоді ми зможемо побудувати щось з людьми і для людей?..

Абель Полезе, PhD, Університет міста Дублін, Талліннський університет, Тетяна Степурко, Національний університет "Києво-Могилянська академія", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)