Борьба с терроризмом в украинских реалиях. Чем заканчиваются расследования резонансных преступлений в Украине

2449 просмотров
Среда, 08 января 2020, 14:16
Ольга ВеретильникОля Веретільник
адвокат адвокатского объединения "Миллер"

Наприкінці 2019-го року наші правоохоронці отримали неабияку порцію уваги. Пов'язано це було з серією резонансних справ, зокрема із затриманням підозрюваних по справі Павла Шеремета та обміном між Росією і Україною у форматі "всіх на всіх".

Судячи з нещодавно оприлюдненого списку, Росії на обмін передали терористів, що вчинили не один терористичний акт на території України.

У цьому контексті хотіла нагадати про іншу колись резонансну справу, на якій добряче піарився міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у 2017 році. Мова також про тероризм за участю "руки Москви", і кінець цієї справи так само далеко, як і був у 2017 році.

Йдеться про так звану "банду Торпеди" (вибачте, назва не моя – так їх охрестив Аваков). Сукупно чотири особи звинувачуються у вчиненні 13 нападів – від осквернення пам'ятників та синагог до кидання гранат у посольства та відділення поліції.

Зокрема, Аваков у 2017 році стверджував

"Затримані виконавці та їх керівник входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Слідством задокументовано ланцюжок контактів злочинців із зазначеними персонами, які нині перебувають в Російській Федерації, а також з рядом керівників партії Опозиційний блок, що знаходяться в Україні".

Наша компанія представляє потерпілих від нападу цієї "банди", що стався в центрі Києва 24 серпня 2017 року на День Незалежності. Тоді невідомий кинув у натовп людей на вулиці Грушевського гранату. В результаті вибуху постраждали дружина і теща Героя України Валерія Чибінєєва та ще один військовослужбовець.

У зв'язку з цією та низкою інших подій на початку жовтня 2017 року правоохоронці затримали двох осіб: Сергія Бахчевана та Бориса Мушенка (виконавців). Відбулося це дорогою до пам'ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати, який Бахчеван і Мушенко, судячи з матеріалів справи,  збирались підірвати. 

Керівника групи, Дмитра Чорнодубравського, затримали невдовзі по тому. Четвертого співучасника, Богдана Шевченка, упіймали влітку 2019 року. До того він перебував у розшуку.

Судовий розгляд справи щодо Чорнодубравського та Бахчевана розпочався влітку 2018 року. Відтоді все зводилося до читання обвинувального акту по справі на засіданнях з періодичністю в кілька місяців.

У грудні 2019 року судове провадження у справі Бахчевана та Чорнодубравського об'єднано зі справою Богдана Шевченка. Тому на наступному судовому засіданні, в лютому 2020 року, розгляд справи почнеться з початку.

Після детального вивчення всіх 22 томів справи я зрозуміла, що твердження Авакова про зв'язок справи з Олійником, Тулубом, та "персонами з Російської Федерації" ґрунтувалося на документі, що називається "Протокол про результати зовнішнього аудіо-, відеоконтролю за особою" щодо Бориса Мущенка. 

По суті, це стенограми розмови останнього з оперативним працівником у грудні 2017 року. У ній Мущенко розповідає про те, як взагалі втрапив у цю історію, і яка була його роль. 

Мущенко майже нічого не знав про "вищі мотиви" своїх замовників, оскільки здебільшого виконував функцію водія. Але в розмові зауважив, що Дмитро Чорнодубравський не був вищим щаблем у харчовому ланцюжку: "Над Дімою старший всєгда був Мельнік Ігор… "Меля" на нєго говорят в народє… Черкаський. В Партії регіонів був".

Дмитро Чорнодубравський дійсно був помічником депутата Черкаської міської ради від Партії регіонів Мельникова Ігоря Петровича – ймовірно, про нього і йшлося.

Чорнодубравському, як казав Мущенко, всі вказівки давав "Меля", а над Мельниковим стояв колишній голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб. Щодо того, хто міг бути замовником терактів, зі слів Мущенка, читайте далі.

Мущенко: "Больше всього, шо ето Тулуп. Бо він [Дмитро Чорнодубравський] так мені, ти ж понімаєш, з ким Петрович там трьот".

Оперуповноважений: "Петрович, в смислі Ігор [Мельников]?"

Мущенко: "Да. Трьот з Тулупом він там. Знаю, що в нього багато недвижимості в городі, магазіни, помєщєнія. Здає їх в оренду."

Продовження розмови через деякий час:

Оперуповноважений: "А який "Мелі" інтєрєс?"

Мущенко:  "Тулупу через нього".

Оперуповноважений: "Через нього цю всю двіжуху. Я так понімаю, вони хочуть розшатать…"

Оперуповноважений: "Ця двіжуха [згадана вище серія терактів] може нестися із Москви"

Мущенко: "Або з Донецька може".

Оперуповноважений:  "Або з Донецька?"

Мущенко: "Більше всього, шо з Донецька. Наверно. А може, з Москви…"

Реклама:
Інших матеріалів на підтвердження тез Авакова про кінцевих замовників терактів у  справі просто немає, хоча версія виглядає реалістичною. 

На жаль, матеріали справи наштовхують на думку, що слідство і не планувало рухатись далі, ніж встановлення виконавців нападів. Тому інші докази і відсутні – далі ніхто нічого не шукав і не досліджував.

Зокрема, відсутні протоколи допиту Мельникова та Тулуба. Також відсутні документи, які б свідчили, що слідчі намагались встановити контакти Чорнодубравського з Мельниковим і Тулубом, Мельникова і Тулуба між собою і цих людей з керівниками партії "Опозиційний блок". 

Чи дійсно Чорнодубравський або Мельников в період, про який говорив Мущенко, їздили в Москву? Чи отримував Чорнодубравський гроші від Мельникова?

Цікаво було б послухати роздуми Мущенка на тему замовників у судовому засіданні. Але в червні 2018 року Мущенко зник і відтоді перебуває в розшуку. 

Крім зв'язків затриманих організаторів злочину з "вищестоящімі", в кримінальному провадженні також не досліджувалось походження вибухівки та зброї, яка використовувалась бандою. 

В обвинувальному акті написано, що зброю, вибухові пристрої, гроші співучасники отримували від "невстановлених слідством осіб". 

Фактично спроба їх встановити полягала в тому, що про похождення зброї та вибухових пристроїв запитали в Бахчевана та Мущенка (Чорнодубравський та Шевченко послалися на статтю 63 Конституції України та говорити відмовились).

Зі слів Мущенка, гранати компашка відкопувала в посадці в смт. Чабани під Києвом. Їм їх продавав такий собі Юрчик – друг, з яким постійно спілкувався Чорнодубравський. 

Протоколів обшуку чи огляду лісосмуги в матеріалах немає. 

Протоколи допитів, в яких знайомих та сусідів Чорнодубравського запитували б про існування в Чорнодубравського знайомого Юрія чи відвідування Чорнодубравським чарівної посадки поблизу Чабанів, теж відсутні. 

Інші документи, що свідчили б про подальші спроби встановити походження зброї, знову ж таки відсутні (крім однієї з гранат, походження якої спробували з'ясувати, розіславши запити у військові частини).

Тому є всі підстави припускати, що кінцеві замовники теракту на День Незалежності 2017 року та інших діянь наших "героїв" так і не будуть знайдені. А версія Арсена Авакова про Тулуба, Олійника та "руку Москви" займе достойне місце в переліку недоведених міфів. 

З іншого боку, з огляду на останню тенденцію наших правоохоронців "призначати винних" – наприклад, як у справі Шеремета, – може, це і на краще. 

Також ситуація, яка склалась з обмінами полоненних, наштовхує на думку, що рано чи пізно наших обвинувачених спробують обміняти в РФ. Тоді це буде хоча б частковим підтвердженням поки що неперевіреного припущення Авакова про зв'язок цієї справи з Росією.

Ольга Веретільник, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)