Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Помаранчева революція

Воскресенье, 7 ноября 2004, 00:07
Нам поки не вдалося з'ясувати, хто автор, можливо, головної і найгеніальнішої політтехнології Віктора Ющенка – помаранчевого кольору його передвиборчої кампанії. Ігор Гринів, один із головних піарників Ющенка, каже, що це колір партії "Реформи і Порядок", а первісно він означав мед бджіл, які, відомо, є символом ПРП. Можливо, це і так, хоча в питанні встановлення авторства є й інші версії.

Вперше помаранчевий колір з'явився в кампанії Ющенка влітку 2003 року. Вистрілив він восени 2004, коли навіть дерева агітують за Ющенка. Зараз у Києві помаранчевий став ледь не предметом всезагального психозу. Помаранчеві стрічки і на таксі, водії яких так люблять шансон, і на мерседесах, пасажири яких також люблять цю радіостанцію. Помаранчеві люди в ресторанах і метро, в інститутах і школах – хоча діти не мають права голосу. Помаранчеве скрізь

Коли на сайті лідера "Нашої України" з'явилося оголошення, що в його прес-клубі роздають помаранчеву атрибутику, натовп охочих заблокував вулицю Сагайдачного. Зараз стрічки і розтяжки на вікна закінчилися. Обіцяють підвезти у понеділок. На Сагайдачного знову буде "пробка"...

У суботу коли автор їхав на Майдан, у вагон метро зайшла людина років 45 у звичайній шкіряній неновій куртці типу "танкер". Явно інженер із числа людей, який все ще виривається із радянської епохи. Їхав і читав книгу. На шиї у нього була помаранчева стрічка "Так! Ющенко", на рукаві – стрічка "Пори!" Це, слід розуміти, один із "терористів", якими влада активно залякувала Україну останні місяці. Або один із числа "помаранчевого війська", яке зараз формує команда Ющенка.

Якщо буде революція, вона буде не каштанова. А помаранчева.


У суботу Ющенко вдруге за два тижні зібрав масовий мітинг в Києві. 70 тисяч – це мінімальне число людей, яким можна оцінити присутність на акції. Цього разу вона анонсувалася значно слабше, ніж мітинг під ЦВК 23 жовтня. Але результат майже той самий. Київ стає містом Громадян. І саме тут відбудеться помаранчева революція. Якщо вона буде...

Завдання Ющенка – до 21 листопада повернути людям віру у перемогу. Ніч, яка відділяла минулу неділю від понеділка, стала часом депресії. Результати виборів у першому турі почали оголошувати із регіонів беззаперечної підтримки Януковича, його перевага над Ющенком сягала 20%. Ця хитрість влади дала свій результат. Хоча наступні офіційні дані звели результати Ющенка і Януковича, перша реакція була шокуючою для половини України.

У суботу ЦВК продовжує рахувати бюлетені. Дані Центрвиборчкому не змінюються – Ющенко відстає від Януковича на 0,66%, при цьому необраховані два з половиною відсотки бюлетенів з "помаранчевих" регіонів.

"Режим міркує шостий день. Після 94% підрахунку голосів його заціпело, він не знає, як повертати арифмометр і рахівниці. Бо йому треба один бажаний номер – щоб той фаворит, за якого навіть тюрми не проголосували в першому турі, щоб він вів у першому турі. Цього не вийде", - це Ющенко повертає людям надію на мітингу.

"Коли вибори президента відбуваються в Росії, то нація, яка має 12 часових поясів, через 12 годин дізнається про кінцеві підсумки. Коли ми говоримо про Україну, іде шостий день, але ми не можемо отримати попередніх підрахунків голосів виборців".

У суботу Порошенко відніс до Центрвиборчкому результати паралельного підрахунку по 99,95% дільниць України. "Там засвідчується, що з результатом 39,77% переміг Віктор Ющенко", - заявив сам Ющенко на своєму мітингу.

"Я хотів би сказати подяку кожному, хто прийшов у цей день на дільницю – незалежно від того, за кого голосував. Бо це громадянська позиція. Це демонстрація того, що моя нація – це не нація козлів. (оплески). Я хотів би вкотре сказати прем'єр-міністру – ви живите в унікальній країні, де є унікальна нація, яка ніколи не називалася як нація козлів. Ця нація називається українці".

"Вибори показали – правда ходить по обох берегах Дніпра. Тому що кандидат від демократичних сил виграв у 17 регіонах України, в тому числі у славному місті Києві".

"Підсумки виборів, які вибачите з 1 листопада, є неправдиві, вони побудовані на маніпуляції, які проводить влада через спеціальну електронну технологію. Це є підставою сказати: ми не довіряємо владі і ЦВК за ті маніпуляції, які вона зробили в день виборів".

Далі Ющенко розповідає про технологію "транзитного серверу" – коли дані про результати голосування потрапляли до ЦВК, відкориговані на спецсервері, який знаходиться під контролем адміністрації президента.

Друга причина мітингу – це інструктаж про основні способи фальсифікації виборів. Ющенко:

"Мене як громадянина ображає, що біля 1,2 мільйона не були допущені до виборів. Це ганьба. Коли проводився референдум по так званій політичній реформі Леонідом Кучмою роки чотири назад – тоді списки були на рівні, ми давали підтримку цій ініціативі на 102%.

Що сталося сьогодні, що влада так безпорадно поступила з виборцем? Вона знає одне: чим менше виборча активність, тим більше чистих бюлетенів залишається для фальсифікацій. Тому ми повинні як один сказати один одному – друзі, другий тур починається з ініціативи кожного з вас, чи особисто ви, ваші сусіди, ваш будинок, ваша вулиця є у списку виборців. Перевірте, чи є ви чинним громадянином, який може голосувати!

По так званим відкріпним талоном сфальсифіковано близько мільйона голосів. ЦВК не повідомляє, скільки видано відкріпних талонів і скільки проголосували. Ми маємо оперативні дані про те, що відкріпних талонів було видано близько 300 тисяч, голосування відбулося близько 1 мільйона.

Тільки за один день ми були свідками, як кількість виборців після 20 години 31 жовтня тільки по чотирьом областям – Донецьк, Крим, Черкаси і Луганськ – збільшилася на 150 тисяч".

 
 
Потім Ющенко показує пусті протоколи, де не зазначені результати голосування, але де стоять підписи всіх членів комісії та "мокра печатка". Тобто у разі потреби влада сама проставляє той рівень підтримки, який їй потрібен.

Це 240 дільниця округу №86 Житомирської області. Інший такий же протокол – 29 дільниця округу №73 Житомирської області. "Запам'ятайте ці адреси", - звертається Ющенко.

"До таких протоколів напряму відносяться слова, які сказали декілька років тому голова Донецької обладміністрації Віктор Янукович і Сумської обладміністрації Володимир Щербань. Вони казали президенту: "По мажоритарному округу, Леонід Данилович, мы орангутанга можем провести в парламент".

У відповідь Майдан Незалежності: "Гань-ба! Гань-ба! Гань-ба!"

Третя тема мітингу – економічні обіцянки, які не дуже часто лунають на акціях Ющенка. Ющенко каже, що після його перемоги допомога по народженню дитини буде збільшена у десять разів, а на продаж земель сільгосппризначення буде накладено вето до 2008 року.

"Всі об'єкти стратегічного призначення, які незаконно приватизовані, пройдуть відповідну процедуру. За якою бюджет отримає ціну, на яку заслуговує", - каже Ющенко. У цьому контексті він завжди згадує "Криворіжсталь" і її покупця Віктора Пінчука. "Зятя президента", - наголошує Ющенко.

"Для нас приватизація "Криворіжсталі" не є юридичним фактом", - знову нагадує він.

І, нарешті, четвертий месідж київського мітингу – це участь у ньому Олександра Мороза. На Майдан Незалежності він і Ющенко приїхали прямо із Будинку кіно, де вони уклали угоду про спільні дії у другому турі.

Ющенко: "Я аплодую Олександру Олександровичу Морозу, його політичним колегам, що в цей винятковий час українського вибору він став поруч мого плеча".

"Наша відмобілізована та докладе всіх зусиль... Ми не розпустили наші штаби...", - обіцяє підтримку Мороз.

"Важливо зайти в кожну квартиру, кожну хату, і сказати, що люди повинні захищати свої права. Що не можна за десятку або за кульок гречки купити всю Україну".

"Я хочу, щоб ви допомогли обрати справді народного президента. І тоді через рік, як любить говорити мій товариш Юрій Луценко, на цій площі перед вами виступить ваш президент. Бо ви ще ніколи не бачили перед собою, не з екрану, а просто так живого, та ще й тверезого президента".

"Мені подобається ця площа у кольоровій гаммі. Оранжеві прапори симпатичні... А ще кольором нашої партії (червоним) написано "Так!" – це говорить про те, що у нас є підстави для єднання не тільки в душі, не тільки політиці, але і в орнаменті", - непрямо агітує Мороз.

Потім Майдан починає скандування "Юля! Юля!" – до мікрофона підходить Тимошенко.

"У мене прекрасна новина – ми знаємо, якими засобами діє влада, щоб фальсифікувати вибори. Ми ці засоби проінвентаризували і на кожен цей метод маємо сьогодні відповідь. Коли нас питають чи можемо ми це подолати… Шановні друзі, я хочу у вас запитати, ми зможемо подолати фальсифікації?"

Майдан відповідає по-різному. Частина "Да!", частина "Так!"

 
 
"Коли вони розповідають, що будуть відміняти результати на дільницях, де переміг Ющенко, що вони будуть вносити в списки людей, які померли 14 років тому, що в східних регіонах 100% людей прийдуть на голосування, що вони будуть в паралельному центрі підрахунку голосів щось збирати – а потім щось давати в ЦВК…

Я хочу запитати, чи пам'ятаєте ви чудовий український анекдот – коли чоловік, не дуже тверезий, прийшов додому і каже: коли в мене козирьок буде попереду – в мене гарний настрій, а коли назад – поганий. Що йому сказала дружина? Коли у мене руки в боки, байдуже, куди у тебе кепка.

Тому нам мусить бути байдуже, які фальсифікації вони готують! Тому що прийшов час їм піти! Прийшов час народжуватися здоровому глузду в Україні!"

Завершує Тимошенко свій виступ інструктажем.

"Що вам зробити, щоб перемогти цей бій? Є лише три чіткі завдання. І виконати їх мусить кожен патріот України!

І перше завдання – від трьох до десяти людей, які не голосували за справжнього кандидата, переконати, що вони обведені навколо пальця владою. Ці люди, які проголосували за кандидата від влади – вони не погані, вони просто не знають правди. Тому ми мусимо з любов'ю, з терпінням, без агресії показати цим людям, у чому вони не бачать шляху.

Якщо 15 мільйонів людей – а саме стільки проголосували за нашими підрахунками за Віктора Андрійовича Ющенка – якщо вони хоча б трьох людей виведуть на шлях знання і розуміння, то перемога буде остаточною, миттєвою і дуже переконливою".

"Друге – прийдіть в штаби Віктора Ющенка і запишіться як спостерігачі на дільниці. Ми зробимо так, що обмежень у цьому не буде. І ви зможете цілий день бути присутніми на дільниці".

Третя порада від Тимошенко:

"І останнє, що може зробити кожна людина – зробити в Україні прекрасний жовто-гарячий, оранжевий, помаранчевий настрій. Сьогодні на цю площу ніхто не прийшов без стрічки оранжевого кольору. Наші дівчата вдягають светри, кофточки, беруть сумочки оранжевого кольору. А подивіться, що на кожній десятій машині стрічка.

У нас є прекрасна зброя в руках! Ця зброя – це оранжевий колір. І якщо ми хочемо поборотися, то ми маємо створити справжнє жовто-гаряче військо. Кожен може купити трішечки самої дешевої матерії, порізати на стрічки, нічого не очікувати від штабів – а просто щоб на кожному кроці була така стрічка!

Щоб вона була на парканах, на деревах, на машинах, на приміщеннях, де ми працюємо, щоб вона була на нашому одязі. І тоді люди, які хочуть приватизувати Україну – вони зрозуміють, що у нас військо величезне.

І це військо добра, військо перемоги. І якщо кожен прикріпить 10 стрічок за день, то у нас не буде жодного паркану без підтримки Віктора Ющенка. І я знаю, що 21 листопада, коли наші опоненти будуть заходити в магазин і бачити оранжеві апельсини – вони будуть голосувати за Ющенка. Коли вони будуть бачити по телебаченню як розливають оранжеву "Фанту" – вони будуть думати про перемогу Ющенка. І коли Янукович буде спати з 20 на 21 листопада – він побачить оранжеві сни".

Закінчилося все, як і починалося, оранжевим... "Ця осінь – осінь нашого кольору", - закрив мітинг керівник кампанії Ющенка Олександр Зінченко.

Читайте також:

Зінченко погрожує страйком. Мороз мріє побачити Ющенка замість нетверезого Кучми

Тимошенко обіцяє Януковичу оранжевий сон на ніч перед виборами

Мороз обіцяє 70% Ющенко й собі страховочний варіант

Ющенко забере час Януковича. А Тимошенко хоче подарувати Ківалову помаранчеву стрічку

Мітинг у Києві чекає на Ющенка

Кінах підтримує Ющенка

ПАРТІЯ МОРОЗА ПІДТРИМАЛА ЮЩЕНКА


"Украинская правда" в Threads

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
23:12
В Белом доме рассказали, почему США передали Украине ракеты ATACMS еще в марте
22:48
Салливан: Из-за задержки с помощью Украина потеряла Авдеевку
22:35
видеоУльтраправый политик выпустил в Европарламенте голубя, пожелав "мира" Украине и России
22:25
обновленоУкраинские мужчины 18-60 лет не смогут получить паспорта за рубежом – постановление КМУ
22:09
фото, видеоВ Николаеве из-за неизвестной взрывчатки загорелись авто: пять спасателей пострадали
22:01
Под парламентом Грузии снова протестуют против закона об "иноагентах"
21:54
Экономические новости 24 апреля: дело Сольского, ТРЦ "Гулливер" хотят передать в управление АРМА
21:42
Украина и Португалия начали переговоры о гарантиях безопасности
21:33
Всех абонентов в Киеве, Одессе и Хмельницком заживили, в Харькове действуют ограничения – Минэнерго
21:22
Еврокомиссар считает, что вступление Украины в ЕС не повлечет значительных финансовых проблем
Все новости...