"Межигір'я" Азарова

Вівторок, 22 червня 2010, 14:13
Під час призначення Миколи Азарова на посаду прем'єр-міністра України, громадяни отримали можливість ознайомитися з декларацією про доходи Миколи Яновича. Ця декларація повністю відповідала офіційній трудовій біографії Азарова.

Тобто в біографії Азарова значиться, що він ніколи не займався бізнесом, жив на одну зарплату. Отож і декларація 2009 року Миколи Яновича доволі бідняцька: ні автомобілів, ні дач, ні житлових будинків, ні великих земельних ділянок, ні серйозних рахунків в банку, лише одна квартира.

Але насправді з родиною Азарова пов'язаний чималий перелік елітної нерухомості. Це - будинки, санаторії під Києвом та в Криму, які змінили власника фактично так само, як у випадку Януковича і "Межигір'я".

Ці об'єкти, які автор продемонструє детально, чудово ілюструють тіньову біографію та доходи нинішнього прем'єра, той стиль його життя, який нинішня соратниця Яновича Інна Богословська обізвала в 2001 році - "азаровщиною".

"Азаровщина - это распоряжение бюджетными деньгами как своими собственными", - так в свій час говорила Інна Богословська.

В нашому випадку це можна перефразувати так: "Азаровщина - це "перепрофілювання" державних будинків відпочинку у свої власні".

Однак від лірики перейдемо до фактів - до переліку майна родини Азарова і історій, яким чином воно о набувалося.

Почнемо з маєтку родини Азарова на території колишньої бази відпочинку Кабінету міністрів України.

Чому Азарова не любить обслуга державних дач?

Недалеко від відомого комплексу державних дач Конча-Заспа є невелике пролетарське поселення теж під назвою Конча-Заспа. Це кілька хрущовок, де ще в радянському союзі поселяли людей, що обслуговували побут можновладців. Тут до сих пір живуть прибиральниці, садівники, прачки, кухарі, лікарі та медсестри, що працюють на державних дачах. Всього в поселенні проживає майже дві тисячі людей.

Місця тут прекрасні, недалеко, тільки пройти стежиною через ліс - озеро Конча, де традиційно відпочивали, загорали і плавали прості "конча-заспівці". Однак останніми роками шлях до води їм постійно перегороджують все нові та нові паркани, що виростають серед лісу.

Народ ці паркани ламає, палить. Але з'являються нові, міцніші. Окрім того все нові паркани будуються на самому березі-пляжі.

Нині у жителів простої Конча-Заспи настрій песимістичний. Вони переконані, що скоро взагалі втратять можливість проходити до води.

Бо, за їх словами, біля пляжу, де традиційно відпочивають місцеві мешканці, побудувався, і намагається обмежити вільний доступ до води, сам прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Коли він ще не був прем'єром, наші діти не боялися ламати паркани, що перегороджували прохід на пляж, - розповідає місцева жителька, - А тепер, самі розумієте, у парканів з'являється новий статус".

Цікаво, що з набуттям Азаровим нових повноважень, не лише його стали боятися, але і він сам перестраховується. За словами місцевих жителів, раніше його часто бачили в цих краях, він навіть заходив до місцевого магазинчика. Нині ж він вже давно не заїжджав у свій маєток. Очевидно, не влаштовують міри безпеки.

У Азарова на подвір'ї державний прапор

Автор здійснив екскурсію у маєток, який місцеві приписують Азарову. А саме конча-заспівці вважають, що йому належить цілий комплекс будівель з червоної цегли на березі озера Конча.

В маєтку, що показали місцеві жителі, аж три великих будинки.

Місцеві переконували, що один - Миколи Яновича, інший - його сина Олексія. 
Ще один гостьовий
 Також в маєтку багато дрібніших споруд - альтанки, сауна, будинок охорони і кілька маленьких хаток невідомого призначення
Оригінальна деталь: на подвір'ї маєтку розвивається жовто-блакитний прапор

Навпроти маєтку - намитий пляж. Він обгороджений парканом і охороняється.

Місцеві стверджують, що маєток почав будуватися у 2005 році, а завершилося будівництво ще два роки тому.

Коли автор став виясняти, яким чином родина Азарова набула цей маєток, то дізнався одну цікаву деталь. Раніше на місці, де розташувалися будиночки Азарових з червоної цегли, була база відпочинку Кабінету Міністрів України, нині - це приватна структура з назвою Колектив забудовників "Південний" Харківського району міста Києва.

Крім маєтку Азарова на території колишньої бази відпочинку Кабміну, нині КЗ "Південного", ще шість будинків. Згідно з розповідями місцевих мешканців, тут живуть переважно друзі родини прем'єра. Зокрема, в одному з них проживає Федір Ярошенко - нинішній міністр фінансів.

Один з будинків по сусідству з маєтком Азарова 

У маєтку Азарова найкраще місце розташування - лише його територія виходить до води.

З Азаровим поділився крихтами Бакай

А тепер про те, як державна база відпочинку Кабінету міністрів стала маєтком нинішнього прем'єра.

Історія дещо схожа на відчуження "Межигір'я" Януковичем. Щоправда "прихватизація" відбулася куди грубіше, бо схема прокручувалася в часи президента Кучми, коли відбувалося активна роздача майна Державного управління справами.

Як це відбувалося? Спочатку в 2000 році Будинок відпочинку "Конча-Заспа" передав Базу відпочинку Кабміну на баланс ДУС. А в 2004 році керівництво Державного управління справами раптово зробило подарунок одній приватній структурі.

Тобто продало будівлі бази відпочинку Кабміну на території 11,9 га колективу забудовників "Південний" за дріб'язок - 33 тисячі гривень. Такі смішні кошти пояснювалися тим, що мовляв будинки бази старі та напівзруйновані. І зовсім не бралося до уваги, що в такому елітному місці навіть собача будка коштує, як королівський палац.

 
Чому Державне управління справами під керівництвом Ігоря Бакая проявило таку нечувану щедрість по відношенню до приватних забудовників, стає зрозуміло, якщо продивитися список засновників КЗ "Південний".

Серед невідомих загалу прізвищ там значиться одне досить цікаве - Смітюх Ірина Олександрівна. Це дружина нинішнього депутата Партії Регіонів - Григорія Смітюха.

В часи, коли Бакай керував ДУС, Григорій Смітюх був його заступником і, як кажуть його опоненти, зміг урвати собі чималий шматок дусівського пирога.

Він не лише умудрився продати базу відпочинку Кабміну своїй дружині. Він також передав під будівництво своїй компанії "Антарес" ще два ласих об'єкти ДУС.

Перший - це старовинний особняк на вулиці Липській. Нині там знаходиться офіс Партії Регіонів. Другий - будівля у дворі адміністрації президента. Згодом цей об'єкт виріс у скандальний багатоповерховий будинок, де з вікон можна заглядати прямо в кабінет президента України.

Не виключено, що у випадку продажу будинків бази Кабінету міністрів України КЗ "Південний" Григорій Смітюх діяв не лише в інтересах своєї дружини, а також і тодішнього першого віце-прем'єра Миколи Азарова. Адже в тому ж таки 2004 році, в документах, що стосуються КС "Південний", вигулькує і прізвище одного з представників родини віце-прем'єра - його сина Олексія Миколайовича.

Зокрема, до автора потрапив документ - погодження головного санітарного лікаря міста Києва на виділення земельної ділянки в межах КЗ "Південний" для садівництва на ім'я  Азарова О.М. Нажаль в документі не вказаний розмір ділянки. Зате написано, що вона розташована на березі озера Конча.

Така ділянка в "Південному" єдина, всі інші знаходяться в глибині лісу. Отже підтверджуються слова місцевих жителів, про те, що родині Азарова належить комплекс будівель з червоної цегли. На око маєток займає близько гектара.

 
Інформацію про те, що Азарову Олексію Миколайовичу виділяється ділянка землі під садівництво та будівництво індивідуального гаража на території КЗ "Південний" також можна знайти на сайті рішень Київради за 21 жовтня 2004 року.

До речі, ця земля була виділена сину Азарова рішенням Київради безкоштовно.

Тоді ж 21 жовтня 2004 року аналогічний подарунок від Київради на території КЗ "Південний" отримав Федір Ярошенко.

Сусіди Азарова

Отже, сусідом Азарова в лісі біля озера Конча є нинішній міністр фінансів Федір Ярошенко. Це доволі природно, бо Ярошенко - це майже член родини Азарових.

Всю свою кар'єру ця людина йшла у фарватері Миколи Яновича, вони разом, якщо керуватися лексикою Богословської, розводили "азаровщину" в податковій і в міністерстві фінансів в часи Кучми. Тобто Ярошенко був в цих відомствах заступником Азарова.

У грудні 2004 року, в останні тижні перебування на посадах, Ярошенко і Азаров навіть отримали спільну Державну премію України з невимовною назвою: "За розробку та впровадження в інституційній системі України інноваційних організаційно-економічних та інформаційних технологій".

Про те, що Ярошенко майже член родини Азарова, свідчить і той факт, що в 2007 - 2008 роках Ярошенко працював керівником групи радників благодійного фонду "Гарант". На цьому фонді фактично висить кримський бізнес родини Азарова (про це в наступній частині).

Нажаль, який саме з сусідніх будинків належить Ярошенку, достеменно встановити не вдалося.

Тут проживає один з сусідів Азарова 

Наступний сусід Азарова - це вже згаданий нами Григорій Смітюх.

Цей факт також випливає з документів Київради. В жовтні 2010 року рішенням Київради йому та його дружині було виділено землю під будівництво гаражів та садівництво на території КЗ "Південний".

Пізніше, в кінці 2007 року, до "родини" забудовників "Південного", згідно з документами Київради, приєднався ще один громадянин - Валентин Вікторович Савицький.

Людина з таким самим ПІП в 2008-му очолювала Центр земельного кадастру України.

Це ім'я стало скандально відоме, коли син Савицького, Валентин, керуючи "Лексусом", порушив правила проїзду перехрестя. В результаті - аварія, загибель молодої дівчини. Сам порушник зник з місця ДТП, і до сих пір в розшуку. Ця аварія трапилася на Столичному шосе недалеко від маєтку Азарова.

Хто інші сусіди? Місцеві жителі називають ще кілька відомих прізвищ. Але у автора стосовно них не має повних доказів.

Супермен Черновецький

Прості жителі Конча-Заспи воюють з Азаровим і його сусідами за свій пляж ще з часів помаранчевої революції. Цікаво, що до обрання мером їм активно допомагав тоді ще депутат Леонід Черновецький.

Зокрема в 2005-му він писав гнівні листи генпрокурору Святославу Піскуну з прохання розібратися з "прихватизацією" бази відпочинку Кабміну колективом засновників "Південний", а також з захопленням прибережної смуги озера Конча.

Зокрема він писав таке, цитую: "Мене не здивує, шановний Святославе Михайловичу, якщо стане відомо, що дехто з власників маєтків знаходяться нині у міжнародному розшуку , що частина вкрадених у народу України 16,8 мільярдів гривень вкладена у ці маєтки".

У 2006 він скаржився на будівництво родини Азарова генпрокурору Олександру Медведьку. При чому стверджував, що будинки з червоної цегли зводяться "на незаконно приватизованій заповідній території".

 
Однак варто було Черновецькому стати мером, його все стало влаштовувати.

Зокрема на скандальному засіданні Київради 1 жовтня 2007 року, коли було розбазарено майже 2 тисячі га київських земель, був зроблений "подарунок" і жителям "Південного".

Тоді Київрада, в основному силами депутатів, підконтрольних меру, проголосувала за те, щоб "Передати громадянам, членам колективу забудовників "Південний" Харківського району м. Києва, у приватну власність земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд згідно з додатком". Додаток, до речі, так і не був оприлюднений.

Отже, завдяки Леоніду Черновецькому, була поставлена крапка в історії "прихватизації" бази відпочинку Кабміну її нинішніми жителями, в тому числі родиною Азарова.

Знову маєток Азарова 

В той же день, іншим рішенням Київради землю по сусідству з КЗ "Південним", яку місцеві називають "дачі митників", було передано кооперативу іншого регіонала - Василя Хмельницького.

З тих пір доля простих жителів Конча-Заспи - проскакувати на пляж між Хмельницьким та Азаровим, по вузькій стежці шириною в два метри, яку постійно загороджують парканом.

Весною цього року місцеві діти зламали на ній чергову загорожу.

Однак, зважаючи на високу посаду Азарова, навряд чи така вільність буде тривати довго.

Поки що місцевих дітей рятує той факт, що представники родини Азарова бувають у цьому своєму маєтку не часто, бо це не єдина їх нерухомість.

Отже, в наступній частині автор розкаже, чому Азарова не люблять жителі Гурзуфа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді