Друзі президента нагріли дітей

Вівторок, 20 листопада 2012, 14:23

"У вас є діти чи ні? – питав президент Янукович журналістку Наталю Соколенко торік на прес-конференції. – Коли ви станете матір’ю, ви зрозумієте, що таке дитина!" – ледь стримуючи емоції, Янукович захищав свого сина від питань журналістів.

Решті українських дітей так не пощастило. Захист президента їм не гарантований. Можливо тому, "любі друзі" Віктора Федоровича вирішили непогано заробити на маленьких українцях.

Червень місяць. Державне підприємство "Держекоінвест" укладає угоду з трьома маловідомими фірмами. Про це повідомляє сайт "Наші Гроші".

Ці фірми до 30-го жовтня цього року, до настання холодів, мають утеплити школи, садочки та інтернати по всій Україні. Поміняти вікна на металопластикові, утеплити фасади, та полагодити покрівлю.

Фірми такі: ТОВ "Содетель", ТОВ "Антіс трейд" та ТОВ "Стройінвест 2007". Сума контракту з ними: 1 мільярд 739 мільйонів гривень.

Мали утеплити. Але так і не утеплили. Як довідалося "Слідство.Інфо", на багатьох об’єктах роботи не проводилися взагалі. Хоча всі терміни вже збігли.

- Місяць тому приходили якісь хлопці, поміряли фасад і пішли. Я питаю: коли буде результат? Кажуть: вам повідомлять. І все, тиша! Перший дзвінок про це утеплення – ваш – з розпачем розповідає директор школи № 7 міста Луганськ Дмитро Землянський – Ми ж канікули через це подовжили! А ніхто нічого не зробив. Я старі вікна спеціально не утеплював, повірив, що їх мінятимуть. А тепер енергонагляд прийде, мене оштрафує. Мене просто підставили!

 Учні луганської школи №7 цього року, як і минулого, зимуватимуть зі старими вікнами

Схід і захід разом

Без обіцяного утеплення залишилася не тільки сьома школа Луганська. Такі ж проблеми в багатьох закладах сусідньої Донецької області та в решті регіонів.

Всього по Україні мало бути утеплено близько п’ятисот об’єктів. На сайті Держагентства екологічних інвестицій досі висить їхній список.

Загалом, це школи та інтернати. Але серед них є також лікарні та будинки людей похилого віку. Ми вибірково обдзвонили близько сорока закладів в різних областях. В половині з них – не зроблено нічого. На решті об’єктів виконано лише частину робіт.

Короткий звіт про те, що відбувається в регіонах на цьому малюнку:

Клікнить, щоб збільшити картинку

Та на графіці лише частина нашого списку дзвінків. Як на сході, так і на заході України спільне одне: загадкові фірми, що мали утеплювати об’єкти соціальної сфери, майже не виконують цю державну програму.

- Ми все приготували для утеплення ще на початку літа, – каже інженер Бердичівської центральної міської лікарні Валентин Пихир, – На наш заклад було виділено 11 мільйонів гривень. Так от з початку літа, як то кажуть, і кінь не валявся! Нічого не зроблено.

Частині будівель Бердичівської центральної міської лікарні майже сто років.

Вікнам в багатьох корпусах уже років по шістдесят. Працівники кажуть, що змушені кожної осені замазувати їх гіпсом для того, щоб в щілини не проходило холодне повітря.

Про те, щоб відкривати вікна на провітрювання всі давно вже забули.

Віконні рами забиті цвяхами, щоб не порозвалювалися.

Лікарня в Бердичеві. Операційне відділення Бердичівської лікарні давно потребує хоч якогось ремонту. Працівниця лікарні показує щілини у вікнах

"Годують мене обіцянками вже четвертий місяць, – скаржиться і головний лікар Волинської обласної інфекційної лікарні Петро Гайдучик. – У цієї фірми, що робить утеплення, немає ні міського телефону, ні директора, ні документів!".

Утеплення "прокладками"

Знайти утеплювальні фірми – проблема не лише для лікарів. Тут і журналістам-розслідувачам довелося їх розшукувати більше місяця.

Треба віддати належне авторам схеми: вони непогано сховали кінці. Всі три компанії зареєстровані на осіб, яких прийнято називати підставними, а самі фірми "прокладками".

Засновником донецького ТОВ "Содетель" є Олег Кубіцький, засновником київського ТОВ "Антіс трейд" – Антон Тарасенко. Одеське ТОВ "Стройінвест 2007" зареєстровано на Юлію Чернецьку.

Згадок в Інтернеті про цих людей майже немає. За адресами реєстрації ніхто не відчиняє, телефони офісів не відповідають. Явна ознака того, що маловідомі фірми – просто прикриття для когось більш відомого і впливового. Того, хто і отримав один мільярд сімсот мільйонів.

І цей загадковий "хтось", зрештою почав проглядатися. Луганські вчителі повідомили, що всі роботи по утепленню в їхній області ТОВ "Содетель" передало своєму підряднику – компанії "Карпатибудінвест".

Представник цієї фірми Сергій Єфименко підтвердив, що "Карпатибудівнест" справді отримало підряд від "Содетеля". Подробиці назвати відмовився. Пояснив, що через це матиме проблеми зі службою безпеки фірми. Які проблеми? Поклав слухавку.

Можливо, побоювання Єфименка небезпідставні. ТОВ "Карпатибудінвест" – власність народного депутата Юрія Іванющенка, більш відомого як Юра Єнакієвський. Контроль над цією компанією виданню "Forbes-Україна" особисто підтвердив бізнес-партнер Іванющенка – Іван Аврамов.

Іванющенко – давній друг президента Януковича і попри чутки про можливий конфлікт між друзями, почувається так само впевнено, як і раніше. Принаймні, його фірми продовжують вигравати тендери на сотні мільйонів гривень. "Наші гроші" порахували, що те ж "Карпатибудінвест" тільки за останні два місяці отримало державних замовлень на 115 мільйонів гривень.

Ще докази причетності Іванющенка до утеплення? Вони є.

Державні реєстратори надали нам історію витягів по компанії "Содетель". Два місяці тому довідку з Держреєстра по "Содетелю" брали представники фірми "Об’єднана вантажно-транспортна компанія".

Ця компанія має юридичну адресу: Донецька область, м. Єнакієве, вулиця Марата 1. Тут зареєстровано ціле кубло фірм, які контролюються Іванющенком, зокрема: ТОВ "УГК-2000", ЗАТ "Донбасхолдінг", ТОВ "ФК Лідер", та інші.

І це ще не все. Крім юридичної, "Об’єднана вантажно-транспортна компанія" має й фактичну адресу: м. Єнакієве, вулиця Трестівська 10.

За цією ж адресою розташоване державне об’єднання "Орджонікідзевугілля". Керівником автобази цього вугільного підприємства був свого часу Віктор Янукович. А головним технологом об’єднання нинішній міністр агропромислової політики Микола Присяжнюк. Друг Юрія Іванющенка.

Втім, коло причетних не обмежилося тільки єнакіївськими земляками Януковича. Згідно реєстраційних даних, ТОВ "Содетель" заснував в 2002-му році донецький підприємець Віктор Мігдісов.

Широкому загалу він став відомим нещодавно. Коли влаштував для своєї дружини показ мод на вертолітному майданчику президента, що на Парковій алеї в столиці. "Нє імєй сто рублєй, а імєй сто друзєй!" – відповів Віктор Мігдісов журналістці ТВі Анастасії Станко.

Вона спитала донецького бізнесмена, як йому вдалося організувати дефіле на цьому секретному об’єкті. "Партньори", – додав Мігдісов.

Партнер Віктора Мігдісова – Олександр Янукович. Для сина президента компанія Мігдісова Композит зносила будівлю управління інформації Донецької облдержадміністрації.

Після знесення на цьому місці – на проспекті Богдана Хмельницького 102 – син президента побудував бізнес-центр "Столичний". В якому, до речі, зареєстровані відомі фірми родини Януковичів: "Дім мисливця" та "Менеджмент ассетс корпорейшн" (МАКО).

"Ніколи не мав відношення до компанії "Содетель", – таку відповідь передав Віктор Мігдісов через свою секретарку. "Він був власником, але потім міг вийти зі складу", – відповідає колишній компаньйон Мігдісова донеччанин Анатолій Улезко. З 2006-го року, в компанії змінюються засновники. З цього часу вона починає активно вигравати тендери.

Що по інших утеплювачах? Вони теж пов’язані зі структурами Іванющенка. ТОВ "Антіс трейд" протягом кількох років розміщувалася за адресою: Київ, Залізничне шосе 47. З цієї адреси фірма робила набіги на багатомільйонні тендери "Укрзалізниці".

За цією ж адресою зареєстроване ТОВ "Гормашнсаб", керівник якої – Андрій Остапко відомий як менеджер Іванющенка та один з ключових персонажів в багатомільярдній зерновій оборудці компанії "Хліб Інвестбуд".

Про що відповідне розслідування робило "Дзеркало Тижня".


Може спільна адреса – просто збіг? Не зовсім. Буквально місяць тому ТОВ "Антіс трейд" переїхало. Тепер фірма прописана по київській вулиці Чигоріна, дім 18. Але,  вибір явочних квартир у підлеглих Іванющенка, напевне, не дуже великий. Оскільки за цією ж адресою зареєстроване ТОВ "Оіл рівер", яке фігурувало в розслідуванні Юрія Ніколова для УП – "Солодкі гроші єнакіївських".

Дитячі гроші єнакіївських

Скільки скандальні прокладки могли заробити на утепленні? Точну суму можуть порахувати тільки правоохоронці за умови перевірки кожної копійки по кожному об’єкту.

За нашими оцінками, рахунок привласнених коштів може йти на сотні мільйонів гривень. Зокрема, через: штучне завищення кошторисів в 2-3 рази, невиконання робіт на багатьох об‘єктах, використання більш дешевих матеріалів замість тих, що передбачені проектом.

Наприклад, в багатьох закладах ми чули скарги на те що заплановано ставити двокамерні склопакети, а насправді встановлюються однокамерні.

А трапляються і зовсім цинічні випадки. Йдеться про Донецьку школу-інтернат для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Програмою на цей об’єкт виділено 10 мільйонів 413 тисяч гривень: на утеплення фасаду та заміну вікон.

"Содетель", як кажуть підрядники, платить їм по 130 гривень за 1 квадратний метр утеплення фасаду. В цьому донецькому інтернаті потрібно утеплити десять тисяч двісті квадратних метрів фасаду. Від "Содетеля" підрядники за це отримають 1 мільйон 326 тисяч гривень (10200 м² х 130 грн./м²).

Ще в проект вписано заміну вікон. Але, як повідомив завгосп цього інтернату Роман Половінкін, вікна у них поміняли ще п’ять років тому за кошти обласного бюджету. І чому за їхню заміну хтось отримує гроші зараз – йому невідомо.

Донецький інтернат для дітей-сиріт утеплили частково і взяли гроші за вікна, які поставлені ще 5 років тому

Отже, "Содетель" покладе в кишеню на цьому інтернаті дев‘ять з десяти з половиною мільйонів. Чи не завелика маржа для заробітку на дітях-сиротах?

Крім того, підрядники, яких винаймали "прокладки", скаржаться на те, що з ними не розраховуються.

На посередників вже почали подавати до суду. Податківці порушили проти директора "Содетеля" Олега Кубіцького кримінальну справу за несплату податків. Про це нам повідомила Юлія Колеснікова – слідчий слідчого відділу ДПС України в Луганській області.

До речі, кошти на утеплення виділялися Державним агентством екологічних інвестицій. Його очолює – 34-річний Владислав Якубовський. Йому не вперше брати участь в скандальних тендерах.

Як сказано, в офіційній біографії цього чиновника, раніше він був одним з керівників ТОВ "Мезон-К". Три роки тому ця фірма постачала армії харчі за завищеними цінами. Більше того, куплені втридорога продукти, призвели до отруєння солдатів і курсантів.

Журналістка Тетяна Чорновіл в своєму розслідуванні доводить, що фірму Якубовського "Мезон-К" через екс-міністра оборони Єжеля вивів на ринок саме Юрій Іванющенко.

Пан Якубовський виявився недоступний для коментарів. Замість нього відповіла речник Держагентства з екоінвестицій – Катерина Кравченко.

- Чому ваше відомство такий великий проект доручило трьом сумнівним фірмам?

- Ці компанії задовольняють усі поставлені вимоги. Вони можуть забезпечити і виконання робіт і цінову політику. Люди, які там працюють – це нормальні, молоді будівельники.

- Так у них навіть телефони не відповідають.

- Ну, вони ж працюють!

- Ви знаєте, що ці компанії пов’язані з народним депутатом Юрієм Іванющенком?

- Це все так відносно. Хіба люди інколи винні в тому, що вони з кимось знаються? Мало як хто це з ким пов’язує. Головне, що це утеплення реально здійснюється!

Наостанок. Резонансу ситуації додає те, що згаданий мільярд сімсот на утеплення – це кошти Кіотського протоколу. За нецільове використання цих грошей Генпрокуратура два роки тому порушила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко.

Тоді лідерці опозиції закидали нецільове використання коштів: Тимошенко кіотськими грошима начебто намагалася заткнути діру в Пенсійному фонді.

Але те, що відбувається сьогодні не назвеш "нецільовим використанням". Це більше схоже на масштабне розкрадання.

Втім, друзі президента можуть почуватися спокійно: створена ними система демонструє ефективність. Директори і засновники "прокладок" можуть постраждати. А реальні автори схеми – залишаться в тіні і з солідним прибутком. Чи думають вони при цьому про дітей? Безперечно, але тільки про своїх.

Дмитро Гнап, Марія Усенко, "Слідство.Інфо", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді