Віталій Ярема: Таке враження, що всі біди, що є в країні – це проблеми ГПУ

Середа, 10 грудня 2014, 08:44

На запит щодо інтерв’ю "Українській правді" генеральний прокурор Віталій Ярема погодився дуже швидко після короткого повідомлення у Facebook.

Питань до керівника відомства за останній час з’явилося багато. Щонайменше два тижні серед депутатів та нових членів уряду ходять чутки про майбутнє звільнення Яреми. Йому нібито вже знайшли заміну – очолити ГП вже найближчим часом може заступник Яреми Віктор Щокін.

Причина – незадовільна робота генерального прокурора. Суспільство вимагає результатів розслідування найгучніших справ – корупційних діянь чиновників оточення Януковича, знайти винних у вбивстві протестувальників на вулиці Інститутській 20 лютого.

І родичі, і громадські активісти вважають, що справи гальмуються і відбувається це не без допомоги генерального прокурора.

Зустрітися із журналістами "Української правди" генпрокурор погодився у п’ятницю – в день прийому громадян.

Кабінет Яреми знаходиться у новій будівлі на Різницькій. Тій самій, що побудували за часів попередника Віктора Пшонки. Зараз по ній відкрито кримінальне провадження – колишнє керівництво відомства підозрюють у присвоєнні 40 млн державних коштів, призначених для будівництва.

На вході до приймальної секретар і охоронець просять залишити речі і мобільні телефони. Останні ми забрали з собою лише після особистого дозволу Яреми.

Відповідно до закону генпрокурора охороняють вісім охоронців. Ярема зізнається – це незручно. "Нікуди не зайдеш. Ані в магазин, ані в кафе. Будинок-робота. І так кожного дня. В цьому кабінеті проводжу по 20 годин", - каже Ярема.

Робочий кабінет прикрашають шафи із українською художньою літературою, нагороди та акварельні пейзажі на стінах. Особливу увагу привертає картина "Небесна сотня" - фотографії загиблих на Майдані у формі українського Тризубу.

– Чому ви вирішили повісити цю картину у себе?

– Дуже часто зустрічаюся з родиною Небесної Сотні. Ми їм багато допомагаємо. Я шукаю бізнесменів. Тих людей, які сьогодні можуть хоч якось допомогти матеріально сім’ям. Також ми зустрічаємося зі слідчими, адвокатами. Вони нам задають питання щодо розслідування справи. Ці зустрічі іноді тривають чотири години, неприємні, дуже важкі зі сльозами на очах, але я маю це робити.

– Є думка, що ставши Генпрокурором, ви змінилися – на Майдані вас пам’ятають іншим...

– Ні. Це неправда. Я просто став чиновником. А на чиновниках тримається весь світ. Сьогодні, на жаль, в Україні ставлення до чиновників як до ворогів народу. Це обов’язково хабарники, люди, які зловживають владою, вчиняють шкоду всьому суспільству.

Насправді це скривджена думка. Чиновник – це людина, яка служить державі, і саме завдяки їй працює державний механізм. Я сьогодні потрапив в рамки, за які не можу вийти, розумієте?

Коли в Генпрокуратуру приїхав один з лідерів Автомайдану Сергій Коба, якого ми кілька разів виручали взимку під час усіх подій, я йому сказав, що чесно, по-батьківськи зняв би штани і ...

Тому що не можна так діяти, не можна за гроші виступати проти людей. Треба мати совість і гідність. Якби я не був на посаді Генпрокурора, то зробив би це. Тому що я чотири рази бився з "беркутівцями" на Майдані. Я тоді був вільний в своїх діях. Зараз не можу цього робити, бо займаю цю посаду.

Ходять чутки про ваше звільнення...

– Відповідно до закону "Про прокуратуру", Генпрокурора призначає Верховна Рада за поданням президента на п’ять років. Мій термін перебування на посаді Генпрокурора закінчується 19 червня 2019 року. Крапка.

– Чому ви влітку погодилися обійняти посаду Генпрокурора, не маючи досвіду роботи?

Тому що посада міністра внутрішніх справ була зайнята (посміхається – УП). Мені було цікаво. Дійсно, є нові для мене речі. Наприклад, представництво в судах. Це надзвичайно складна робота. Там працюють професійні люди, які знають цивільне право. Це професійне ядро ГПУ, яке потрібно зберегти, і я це розумію.

І щоб зберегти це ядро, законодавчо нам вдалось забезпечити нормальні зарплати для працівників ГПУ. І одна з норм закону "Про прокуратуру", що діятиме з квітня, це передбачає. Прокурор після вступу закону в силу отримуватиме зарплату 13 тисяч гривень і вище.

– І ваша зарплатня теж підвищиться?

– Звичайно. Генпрокурор отримуватиме приблизно 50 тисяч гривень.

– Зараз ви скільки отримуєте?

- 6 тисяч 500. Насправді у мене зарплатня біля 17 тисяч гривень, але я потрапив під постанову Кабміну, згідно з якою скоротили зарплатню. І коли двічі на місяць я отримую по 3 тисяч, це трохи, чесно кажучи, образливо.

Тому що Генпрокурор не повинен отримувати таку заробітню плату. Але виходячи з ситуації в країні… Не хочу потрапити під таку критику, як Мустафа Найєм (посміхається – УП).

Приблизно стільки ж коштує ваша краватка Louis Vuitton.

– Річ придбана п’ять років тому. Бачте, вона пошарпана (демонструє зворот краватки – УП). Що ще вам показати? Цьому годиннику (демонструє годинник - УП) десять років, ОMEGA (швейцарський годинник, про який в одному з інтерв’ю Ярема казав, що їх вартість – 15-20 тис. грн – УП). Що ще вас цікавить?

 

– Ваш будинок в елітному містечку "Золоче", який у жовтні зафільмували автомайданівці.

– У 2007 році я купив земельну ділянку - 0,75 га землі. Побудував будинок 268 кв.м. Його здали в експлуатацію в 2008 році і сьогодні він належить моїй дружині, а значить і мені. Там є прибудинкові споруди, що відображені в декларації про доходи.

У 2009 році я продав квартиру на Оболоні за 6 мільйонів гривень. Задекларував це і заплатив відсотки. Крім того, у мене дружина теж заробляє гроші. Я прожив на світі 51 рік, побудував будинок, посадив дерево, виростив сина.

– У вас є власний бізнес?

– Власного немає. Є дружина, є заощадження, які надають можливість заробляти гроші. Є родина, є брат, який займається підприємництвом в селі. Обробляє паї, там близько 5 тисяч га землі. Син заробляє 3500 гривень. Про сина запитання будуть?

– Давайте про доньку. Вона мріє стати журналістом?

– Вона і буде журналістом. Зараз вона планує їхати в Польщу навчатися в університеті Адама Міцкевича. Вже отримала ступінь бакалавра з журналістики.

– Що можете назвати найбільшим досягненням за п’ять місяців роботи на посаді?

Люди, які йдуть на такі посади, мабуть, не йдуть за досягненнями. Вони йдуть для того, щоб працювати і виконувати свої службові обов’язки. Якщо говорити про результати розслідування кримінальних проваджень, то ми пізніше на цьому зупинимося.

Якщо говорити про зміну в прокуратурі, як одного з правоохоронних органів, то тут результат – прийняття парламентом оптимального закону "Про прокуратуру".

Це одна з форм реформування прокуратури. Ми позбавилися загального нагляду, про який усі так голосно говорили, особливо на Заході.

Ми боремось з тими негативними явищами, що були присутні під час попередньої влади – хабарництво, продаж посад, звань, зловживання з боку працівників прокуратури.

За 5 місяців роботи притягнуто до кримінальної відповідальності за хабарі 9 прокурорів різних рівнів. Це і працівники Генпрокуратури також. Я вважаю, що сьогодні прокуратура – один із небагатьох органів в суспільстві, де припинилося "кришування", так звані наїзди, побори. Я не виключаю, що поодинокі факти десь в районних прокуратурах є, але ми ведемо боротьбу з цим.

– Суспільство аналізує діяльність прокуратури в том числі і за людьми, які засуджені. У суспільства були великі очікування щодо кримінальних справ проти чиновників режиму Януковича. Чому досі ніхто не сидить?

– Питання абсолютно просте. Єдине, що треба нам повернутися до функцій, що виконує прокуратура. Просто ви нам сьогодні ставите вимоги, що не стосуються наших повноважень.

Так от. Згідно із Конституцією, прокуратура здійснює нагляд за дотриманням законності під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва, представництва в суді, а також нагляд за дотриманням законності в місцях позбавлення волі, як передбачено.

Сьогодні таке враження, що не існує в нас інших правоохоронних органів, які дійсно покликані боротися зі злочинністю та корупцією. Прокуратура, поки не створено Державне бюро розслідувань, виконує функції з розслідування кримінальних проваджень там, де підозрювані 1-3 категорії державних службовців, народні депутати і правоохоронці.

Так от, якщо в результаті розслідування МВС або СБУ оголошується підозра 1-3 категорії державних службовців, тоді прокуратура забирає це провадження. Так вимагає КПК.

Я не знімаю з себе відповідальності, і ми готові пояснювати ситуацію по майданівських справах, там дійсно були недопрацювання, але вони більше стосувалися того, що відбувалося на першочерговому етапі.

– Особисто я (Севгіль Мусаєва-Боровик) давала свідчення зі справи Сергія Курченка ще в лютому. Ми з колегами надали документи, що підтверджують зловживання великої кількості чиновників оточення Януковича. Як відбувається розслідування, коли будуть результати? Чому не затримані навіть менеджери чи чиновники, які сприяли розкраданню бюджетних коштів? Я знаю, що велика їх кількість зараз знаходиться в Україні.

Минулого тижня в мене була розмова з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Він відповів "Ми всі документи, всю інформацію передали до Генпрокуратури". Така сама відповідь і в СБУ.

– Це підслідність міністерства внутрішніх справ. Хоча два кримінальних провадження по Курченку розслідуються ГПУ. Одне провадження стосується ввезення і продажу скрапленого газу, в результаті яких державі завдано збитків на 2 мільярда гривень. Інша кримінальна справа стосується розкрадання через "Брокбізнесбанк" 2,8 мільярдів гривень за участі заступника голови Національного банку Приходька. (У понеділок, 8 грудня програма "Гроші" повідомила, що Приходько був звільнений з-під варти під заставу у 200 млн гривень – УП)

Так от, щодо продажу скрапленого газу, дійсно ми сьогодні вже оголосили підозру трьом заступникам голів адміністрацій областей, які приймали рішення, коли закуповували цей газ не за ціною для громадян, а для підприємств.

Наприкінці літа слідчі у справі Курченка розповідали про те, що ваші заступники гальмують справи. Декількох слідчих просто відправили у відпустку. Чи можете ви це спростувати або підтвердити?

– Спростовую цю всю інформацію. Всі справи, що стосуються високопосадовців і тих людей, які спричинили великі збитки для держави, знаходяться під моїм контролем. І ніхто з заступників не зможе негативно вплинути на процес розслідування. Якщо я дізнаюся, що були такі випадки, вони будуть негайно звільнені.

– Коли будуть результати?

– Розумієте, сьогодні суспільство вимагає негайних результатів. Але є порядок розслідування кримінального провадження. Він регламентований Кримінально-процесуальним кодексом. Ми ні терміни не порушили, ні закон не порушили. Ми їх розслідуємо, і підозрювані вчасно будуть засуджені, притягнуті до відповідальності.

Яка це приблизно кількість осіб?

– 22 особи з числа оточення Януковича. Це вищі посадові особи держави, сьогодні оголошені в розшук і знаходяться за межами України. Відносно них відкриті кримінальні провадження як за фактом причетності до масових вбивств і до тих злочинів, що були вчинені з листопада 2013 по лютий 2014 роки, під час Майдану. В тому числі, й злочини, пов’язані з розкраданням державного майна й вивезенням коштів за територію України.

– В Лондоні на форумі з повернення активів навесні цього року тодішній Генпрокурор Махніцький приголомшив публіку сумами збитків, завданих державі та розміром коштів, що були вивезені Януковичем за кордон. Ви можете сказати суму збитків? Скільки коштів було вивезено за кордон?

– Цього вам ніхто не скаже сьогодні. Питання Махніцькому, чому він таку цифру оприлюднив.

Ми можемо апелювати цифрами, що досліджуються нами в рамках кримінальних впроваджень. Це стосується арештованих рахунків. Це близько 6 мільярдів гривень і 2 мільярди доларів на банківських рахунках в Україні.

Крім того, ну скільки наприклад коштує Межигір'я? Як можна сказати?

– Межигір'я, до речі, є речовим доказом?

– Звичайно.

 – І туди пускають людей?

– Якщо Межигір'я оформити як речовий доказ і закрити, то все що там є, дуже скоро пропаде. Величезні гроші. Це треба зберегти як національне надбання. Хай там буде колись музей чи піонерський табір, чи якийсь профілакторій для хворих.

Сьогодні воно передано в міністерство агропромислового комплексу, і вони там щось роблять для збереження цього об’єкту. Там є унікальні дерева, якісь звірі там залишилися і т.д. Я вважаю, що це правильно. Тому що знищити ж теж не можна все. Може, хтось колись купить, і в державну казну прийдуть гроші.

 

– Розкажіть, що сталося зі зняттям арешту з рахунків Сергія Арбузова? Чому Генпрокуратура оскаржила судове рішення лише за 3 дні?

– Відповідно до встановленого порядку, процесуальні документи подаються до суду з 10 до 14 години кожного дня.

Якщо пам’ятаєте, арешти за клопотанням адвокатів Арбузова були зняті судом в п’ятницю. Тому субота, неділя – вихідні, а в понеділок ми негайно звернулись з повторним клопотанням про арешт рахунків. Я дякую за оперативність заступнику генерального прокурора Олегу Заліську.

Ці кошти дійсно могли бути зняті. Також як тільки ми про це дізналися, ми негайно зв’язалися із Держфінмоніторингом. І я повинен висловити подяку і слова поваги керівнику цієї структури Ігорю Черкаському, який негайно наклав арешт і не дав вивести активи. Гроші залишилися, жодна копійка з України не пішла.

Ви встановили, де знаходяться колишні чиновники? Вони ж не всі в Росії. Пшонка, можливо, в Казахстані. Чи можливо хоч когось видати Україні сьогодні?

– Я вам хочу сказати, що в Казахстані його немає. Ми спілкуємося з Генеральною прокуратурою Казахстану. Я так розумію, вони знаходяться на території РФ. Оперативникам СБУ дані відповідні доручення – з'ясувати місцезнаходження і вжити заходів щодо екстрадиції їх на територію України.

Тому вся ця робота проводиться оперативними службами МВС і СБУ. Є проблема в чому? Проблема спілкування і взаємодії з управлінням міжнародної поліції, Інтерполом. Офіс цієї організації знаходиться в Леоні, Франція.

Мною до штаб-квартири Інтерполу були направлені два заступники, які вели переговори, щодо оголошення в міжнародний розшук Януковича та інших колишніх високопосадовців. Сподіваємось на позитивний результат. При цьому ми неодноразово надавали Інтерполу всі необхідні матеріали про причетність вказаних осіб, як до злочину масових вбивств на Майдані так і до розкрадання державних грошей.

Тобто є і економічна складова, і чисто кримінальні злочини. Але до цього часу по цім 7 особам не виставлені "червоні картки" і вони не оголошені в міжнародний розшук. Вони оголошені в державний і міждержавний розшук. Міждержавний – це в країнах СНД.

– Є справа Бакуліна, якого затримували з величезним скандалом. З безліччю камер. Була застава 1,4 мільярда, суд знизив її до 10 мильйонів. Потім відпустили Бакуліна, він втік в Ізраїль, а у вересні Генпрокуратура закрила кримінальну справу проти нього. Потім ви поновлюєте справу, а Бакулін говорить УП, що справа проти нього закрита. Прокоментуйте це.

– Ви не дочекаєтеся того часу, коли прокуратурі будуть показувати пальцями на людей і їх будуть затримувати. У нас сьогодні на превеликий жаль багато хто із політиків і громадських діячів взяв на себе право визначати кому потрібно бути за гратами, а кому ні.

В кожній дії людини, яка притягується до відповідальності, повинен бути склад злочину.

Коли питання, пов’язане з Бакуліним, виникло, мені слідчі доповіли, що в його діях немає складу злочину. Але я все-таки поставив завдання відновити кримінальне впровадження, провести додаткові слідчі дії. Не знаю, чому Бакулін вам про це говорить, але додаткові розслідування і перевірка щодо вчинення ним злочину здійснюються.

Те ж саме був скандал по голові Харківської ОДА Михайлу Добкіну. Всі говорили, що погана людина, регіонал, антиукраїнець. Ми провели дослідження і отримали висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз в якому сказано, що в діях Добкіна відсутній склад злочину.

– Як таке можливо?

– Ми повинні діяти не інакше, як в рамках закону. Якщо немає складу злочину, слідчі не можуть притягти людину до кримінальної відповідальності. Наприклад в мене було сильне бажання притягти до кримінальної відповідальності Володимира Олійника і Ігоря Калєтніка, але так само не міг їх притягнути, тому що є відповідний порядок, визначений КПУ.

Хоча мною ще п’ять місяців тому було написане подання до Верховної Ради про зняття з них депутатської недоторканості. Чомусь це подання не було внесено на розгляд парламенту. Але як тільки закінчилися їх повноваження, як народних депутатів, ми негайно оголосили підозру, звернулись до суду про обрання Олійнику і Калетнику міри запобіжного заходу.

До цього прокуратура не мала права притягти їх до відповідальності. Ще раз почуйте мене: не можу діяти інакше ніж по закону.

– Портнов взагалі сказав "Українській правді", що збирається повертатися в Україну. І Генеральна прокуратура весь час програє суди з Портновим. Як так відбувається?

– Ну, він судиться з Махніцьким за те, що той колись його назвав злочинцем. Це їхні питання, хай судяться. Що стосується цієї особи, то на сьогоднішній день він дійсно не перебуває в розшуку. Але його діяльність досліджується слідчими в рамках інших кримінальних проваджень. Не хочу більше про це говорити, впевнений що він своє знайде.

– Щодо розслідування вбивств на Майдані. Там є кілька епізодів. В одному з епізодів, щодо розстрілів 20 лютого, задіяні "беркутівці". Яка взаємодія з Аваковим? Ходять чутки, що він гальмує це розслідування.

– Там є кілька епізодів, починаючи від ступені тяжкості подій, що відбувалися на Майдані. Починаючи з ночі 30 листопада на 1 грудня, коли був перший розгін студентського Майдану, і закінчуючи 20 лютого, коли розстріляли 77 чоловік на вулиці Інститутській.

До цього були події в Маріїнському парку, де загинуло 5 чоловік. До цього були вбивства Жизневського, Нігояна на Грушевського. До цього було вбивство журналіста Веремія на Великій Житомирській. До цього були вивезення Ігоря Луценка і Вербицького в ліс, де Вербицький замерз. До цього були спалення Будинку профспілок.

Це все епізоди, що окремо розслідуються ГПУ. Задіяно 40 слідчих, і протягом тривалого часу проводяться відповідні слідчі дії. Особливо сьогодні приділяється увага розслідуванню кримінального провадження розстрілу 77 осіб 20 лютого на вулиці Інститутській, за матеріалами якого оголошена підозра, в тому числі, і Януковичу. За матеріалами цього розслідування були затримані керівник роти "Беркут" Садовник і два його підлеглих.

Але Садовник втік. Ви його шукаєте?

– Прокуратура не займається пошуком. У нас просто немає відповідних підрозділів по розшуку осіб, які зникли від слідства. Ми дали доручення Службі безпеки України вжити заходів щодо його затримання.

Стосовно двох інших працівників "Беркута", які знаходяться під вартою, виконується стаття 290 Кримінально-процесуального кодексу – вони ознайомлюються з матеріалами справи. З вересня слідство вже не ведеться. І як тільки підозрювані закінчать ознайомлення з матеріалами справи, обвинувальний акт буде спрямований до суду.

Решта епізодів розслідується окремими групами слідчих працівників і оперативників. Ці групи створені розпорядженням Генерального прокурора. Туди включені як працівники МВС так і СБУ. Зараз, ми змогли повністю налагодити і скоординувати нашу роботу і діємо як єдиний механізм.

Тому що, дійсно, у нас були деякі непорозуміння, з МВС. Особливо коли відбувалася апеляція щодо зміни запобіжного заходу з арешту на домашній арешт відносно Садовника, коли в суд приїхали діючі працівники "Беркуту" переодягнені в цивільний одяг, і тиснули на сім’ї Небесної сотні, які там були присутні.

Я написав листа міністру Авакову і просив провести службове розслідування, цих людей покарати, притягти до дисциплінарної відповідальності. Була отримана відповідь, що там не було порушень.

Тому відбулися відповідні, якщо можна так сказати, бесіди з керівниками цих відомств, і сьогодні всі протиріччя усунуті.

Вони сьогодні проводять додаткові службові розслідування, вони надали нам в групи працівників міліції, які будуть нам сприяти в розкритті злочину. Тому що немає ані зброї, з якої стріляли, немає жодних показів працівників міліції, які б допомагали нам розкривати цей злочин, на превеликий жаль.

Немає абсолютно ніякої додаткової інформації, окрім тієї, що отримана слідчими. Проведено приблизно 700 експертиз. Це відтворення місць події, допити, огляди, відповідні слідчі дії, що базуються на відеозаписах камер відеоспостережень, мобільних телефонів, відеозаписів викладених в мережу Інтернет і т.д.

Це дуже важко робити, тому що інших доказів не існувало. Якщо пам’ятаєте, одразу після Майдану почалась анексія Криму. Туди на півострів повтікала більшість із тих, хто був причетний до масових вбивств. 150 працівників "Беркуту" виїхали за межі України на чолі з Кусюком, Мариненко, Коряком, керівники міліції, які керували цими структурами, теж втекли.

Залишки підрозділу "Беркут", який зараз називається підрозділом особливого призначення, були відряджені в зону АТО. І розслідувати об’єктивно на першочерговому етапі було дійсно важко. Сьогодні я сподіваюся, що у нас немає непорозумінь.

– Дивує, що затримано три особи і їм інкримінуються розстріли 77 людей. Складається враження, що просто призначили стрілочників.

– У нас встановлено, що розстріл здійснювала 21 особа. Всі ці особи зафіксовані на засобах відеоспостереження, відео-камерах, мобільних телефонах, відеозаписах викладених в Інтернет. Всі зібрані докази долучені до кримінальних проваджень. І сьогодні проведені десятки відповідних експертиз, серед яких є унікальні, які раніше ніколи не робились, як наприклад портретографічні.

Вся "розстрільна команда" була в масках, в балаклавах, не пронумеровані, єдине що були жовті пов'язки на руках.

Садовника було простіше встановити. В нього відсутні пальці на правій руці. У нього так звана "кукса". Здійснюючи постріли, він клав автомат на руку, де відсутні пальці, і стріляв.

Тобто його було найпростіше ідентифікувати. Ще двох "беркутівців" ідентифікували по висновках експертів. Решта осіб, які вчиняли злочини втекли.

– Ви довгий час працювали в МВС і знаєте цю структуру зсередини. Скажіть, чи є ризики для Авакова, якщо посадять своїх? Тому що в МВС всі тримаються один за одного, люди не дають показання проти своїх. Чи можуть бути бунти проти Авакова, якщо все ж таки посадять тих, хто розстрілював людей на Майдані?

– Ми знаходимося - і я, і міністр Аваков, і інші посадові особи - на державній службі. Що таке поняття "свої"? В мене його не існує, наприклад. Повертаюся до статистики. Ми притягли 9 прокурорів до кримінальної відповідальності. Тому що, прийшовши на посаду, всім пояснив ситуацію, що з поборами, з "кришуваннями", з хабарництвом, миритись не буду. І рішення будуть прийняті відповідно до чинного законодавства.

Сподіваюся, що у Арсена Борисовича така ж сама державницька позиція і для нього людина, яка вчинила злочин, перебуваючи в лавах МВС, не є "своєю". Тому я впевнений, що він поступить як державник і ухвалить законне рішення.

Що стосується бунтів… Вони ні до чого не призведуть. Тому сьогодні в Україні, демократичні перетворення, на жаль, інколи переходять межу закону – так званої сміттєвої люстрації.

У другій частині читайте про справу заступника Яреми Олександра Даниленка, стосунки із командою Коломойського, проблеми добровольчих батальйонів. Ярема також відповість на запитання, коли він посадить трьох своїх друзів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді