Головоломка для президента. Як втримати розхитаний човен коаліції

Вівторок, 3 листопада 2015, 14:45

Не блокувати трибуну парламенту. Проголосувати за пакет законопроектів по безвізовому режиму. Проголосувати за законопроект "Про державне бюро розслідувань", що позбавляє генпрокуратуру функцій слідства.

Це – три основні прохання від президента Петра Порошенка, що він озвучував під час зустрічі з лідерами фракцій парламенту ввечері понеділка в будівлі Адміністрації президента, яка тривала близько двох годин.

Це була перша зустріч Порошенка з депутатами після подій, що відбулися вихідними, а саме – після затримання одного із соратників олігарха Ігоря Коломойського, голови політради партії УКРОП Геннадія Корбана, над яким цього ж дня тривало довге судове засідання.

Але про це говорили мало. Порошенко лише сказав головам фракцій, що наполягатиме на прозорому розслідуванні. На зустрічі були присутні прем’єр Арсеній Яценюк, спікер Володимир Гройсман, голова РНБО Олександр Турчинов, а також представник президента в парламенті Степан Кубів і перший віце-спікер Андрій Парубій.

Та в якийсь момент Порошенко повідомив лідерам фракцій важливу новину – по вікнах робочого кабінету генпрокурора Віктора Шокіна, що розташований в будівлі ГПУ, на вулиці Різницькій, здійснили два постріли. Генпрокурор в цей час перебував в кабінеті, проводячи нараду зі своїми підлеглими.

"Українська правда" розбиралася, про що говорили під час обох зустрічей і які виклики стоятимуть перед депутатами найближчими пленарними тижнями.

Напруга в коаліції

– Ніхто в цій кімнаті не хоче дострокових парламентських виборів, правда ж? То почніть працювати! – говорив Порошенко лідерам фракцій.

В цей час, за словами одного з присутніх, було цікаво спостерігати за обличчями деяких лідерів фракцій.

– Березюк (голова фракції "Самопоміч" - УП) видихнув, зрозумівши, мабуть, що можна розкачувати ситуацію і далі, і грати роль опозиціі всередині коаліціі. Тимошенко навпаки напружилася, – каже співрозмовник.

"Самопоміч" і "Батьківщина" наразі – слабкі ланки коаліції. Якщо "Народний фронт" і БПП тримаються один за одного, то ці дві фракції ведуть свою гру. Причини у кожного різні.

"Батьківщині" соціологи станом на початок жовтня дають друге місце – близько 18,8%, що лише на 1% менше, ніж у БПП. Тож дострокові парламентські вибори можуть принести Тимошенко навіть більшу за чисельністю фракцію.

"Самопоміч" обрала тактику опозиції всередині коаліції і грає в довгу. Обидві фракції, наприклад, засудили затримання Корбана в суботу.

– Березюк влаштував сцену святоші. Розповідав, що усе йде не так, усе неправильно. Розповідав про те, що нещодавно був в Мюнхені, і нас там усі зневажають, після чого президент близько години розповідав про відносини ЄС, санкції і ситуацію на сході, – каже один із лідерів фракції.

Після цього Порошенко запропонував меншим фракціям брати відповідальність на себе і координувати коаліцію, але ті відмовилися. Справа в тому, що керівники парламентських фракцій коаліції згідно з коаліційною угодою по черзі займають посаду координатора. Тимошенко, наприклад, від цієї посади раніше вже відмовлялася.

– Під час зустрічі Тимошенко сказала, що "Батьківщина" ні за що голосувати не буде, поки не проголосують законопроект щодо ренти на газ. Це для неї важливо в питанні протистояння з Яценюком. Також вона сказала, що не братиме участі в розподілі посад і новому уряді і не претендуватиме на квоти щодо міністрів. Мовляв, БПП з НФ і так добре, – каже один із учасників зустрічі.

Тему переформатування уряду зачепив Яценюк, який нагадав, що 12 грудня спливає імунітет цього уряду – сплив рок після голосування за програму Кабміну.

– Він сказав – якщо ви зміните деяких міністрів, це правильно, це по-європейські. Якщо весь склад уряду – тоді шукайте інший формат коаліції, бо в такому випадку фракції "Народного фронту" не буде у складі більшості. Очевидно, під словом "уряд" він мав на увазі себе. Це такий шантаж, – розповідає один із лідерів фракцій щодо Яценюка, роботою якого вже давно не задоволені у фракціях коаліції.

Наостанок Порошенко вмовляв фракції працювати з урядом, викликати міністрів, ставити запитання, співпрацювати між собою, закрити пусті квоти в уряді, наприклад, міністра екології.

Так ні до чого не домовившись і поговоривши про усе, лідери фракцій розійшлися. Але, за словами співрозмовників УП, у фракції БПП сподіваються, що "Батьківщина" проголосує за безвізовий пакет в обмін за голосування за ренту газу.

Дійсно зранку вівторка Юлія Тимошенко заявила, що фракція відмовляється голосувати, поки не будуть проголосовані соціальні та тарифні закони.

– "Самопоміч" буде дивитися по ситуації і два найближчих парламентських тижні гратиме в свою гру, – припускає один із депутатів від БПП.

Розмови про вибори

Гострої розмови не сталося і під час засідання фракції БПП за участю Порошенка.

Про засідання депутатів сповіщували заздалегідь, за допомогою смс. Спочатку у неділю, запрошуючи прийти до кінозалу у Верховній Раді, а в понеділок місце проведення змінилося – засідання вирішили провести в будівлі Адміністрації президента.

Це – не перше засідання фракції тут. У БПП досі немає місця, де б могли збиратися депутати фракції. Минулого року члени президентської партії скаржилися, що навіть Янукович ходив на зустрічі в "Зоряний".

Порошенко запізнився на 30 хвилин. Разом з ним засідання фракції взялися вести її голова Юрій Луценко та його перший заступник Ігор Кононенко. Запросили голову партії БПП Віталія Кличка, був присутній і спікер парламенту Володимир Гройсман.

– Він завжди до нас запізнюється, – говорить один із депутатів від БПП, який був на засіданні фракції. Загалом на зустріч з Порошенко прийшли близько 100 депутатів зі 142, які входять до складу фракції.

Президент був у доброму гуморі і розпочав з приємного – похвалив за проведення місцевих виборів.

– Він хвалив Кононенка як керівника штабу за результат БПП у Львові, Києві, Київській області. В цілому це була зустріч для комунікаційної підтримки. Похвалити за роботу і сказати, що усе чудово, і ми – переможці, - говорить один з депутатів.

Незадоволений Порошенко був результатами в Дніпропетровську, де кандидат в мери від БПП Максим Курячий посів лише четверте місце.

Один із заступників голови фракції БПП Олександр Третьяков розкритикував проект "Наш край", що його курував один із заступників голови АП Віталій Ковальчук.

– Третьяков приколювався. Говорив, що треба провести об’єднавши з’їзди "Нашого краю" і БПП, оскільки ті не розуміють, нащо їх створювали, – розповідає один із нардепів.

Про затримання Корбана нардепи від БПП навіть не запитували. Поговоривши про вибори, цю тему Порошенко підняв сам.

– Не я прокурор, не судіть та не судимі будете, – переказує слова Порошенка один із депутатів.

Але з риторики і злості Порошенка, розповідає один із нардепів, було зрозуміло, що Корбан сяде надовго.

Продовження шоу

Відносини в коаліції похитнулися через затримання Корбана, коли дві фракції – "Батьківщина" і "Самопоміч" виступили проти, і влада в чисту програла команді Коломойського інформаційну війну. Перша реакція з’явилася лише в неділю ввечері, коли свою позицію озвучив Порошенко, який підкреслив, що на Корбані ніхто зупинятися не буде.

– Так, ми програли перший бій. Але це тема не одного, двох днів, чи навіть тижнів. Тож усе ще попереду, – каже один із нардепів від БПП.

Здавалося, що негативний інформаційний фон, викликаний затриманням Корбана, правоохоронні органи спробували перекрити в понеділок.

На засідання погоджувальної ради прийшли два делегати від силових відомств – начальник відділу Головного слідчого управління МВС Василь Сміх і слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління ГПУ Юрій Шимко. Спікер Володимир Гройсман дав їм слово. Пізніше Гройсман зізнавався, що він думав, що ті розкажуть подробиці подій у Дніпропетровську. Правда, МВС до затримання жодного відношення не мало. Операцією щодо Геннадія Корбана займалися ГПУ і СБУ.

Виявилося, правоохоронці принесли повістки на допит трьом нардепам від "Опозиційного блоку" – Вадиму Новінському, Олександру Вілкулу та Наталії Королевської. Правда озвучити свої претензії вони встигли тільки до Новінського.

– Відповідно до закону України про статус народного депутата ... дозвольте вручити повістки на виклик для проведення слідчих дій за участю Вадима Новінського, - сказав слідчий.

– Покиньте зал. Ви що, з глузду з'їхали! - перебив його Гройсман.

Ні Новінського, ні Вілкула, ні Королевської в залі не було, і бути не могло. Ніхто з них на засідання погоджувальної ради не ходить. Як виявилося, Новінський в цей час був у Санкт-Петербурзі. Дізнавшись про претензії правоохоронців він спішно вилетів до Києва.

Вілкул також був за кордоном – у Польщі – і повернувся до Києва пізно ввечері.

Пояснення МВС про причини виклику Новінського лише посилило відчуття абсурду.

– На погоджувальну раду зайшли для прискорення вручення повістки, – зазначили в МВС. Повістка стосувалася конфлікту навколо торговельної мережі "Амстор" – вже кілька місяців Новінський і інший акціонер Володимир Вагоровскій сперечаються за контроль над компанією. За цей час міліція порушила більше сотні справ. Частину – за заявами самого депутата.

-– Нібито Новінського хотіли викликати як потерпілого у справі "Амстору", він сам писав заяву, – каже джерело УП в "Опозиційному блоці".

Новінський – глава підкомітету з питань культури та духовності. За словами прес-секретаря компанії Новінського "Смарт Холдинг" Євгена Загорулько, повістки завжди приходять туди. І за останні півроку він уже десять разів зустрічався зі слідчим.

Увечері Загорулько опублікував у своєму Facebook красномовне фотo з підписом: Вадим Новінський зараз у себе в київському офісі читає повідомлення "про те, що він покинув країну". 

– Як зазвичай вручають повістки депутатам? Приносять в той комітет, в якому він працює. Депутат отримує повістку через секретаріат і йде до слідчого. Я завжди так робив протягом останніх півтора років, – розповів Новинський "Українській правді".

У схожому ключі на подію відреагувала і Королевська.

– Я зараз перебуваю в Києві у своїй депутатській приймальні, нічого не знаю. Я готова до співпраці, – повідомила вона у коментарі "Українській правді". Депутат уточнила, що двічі отримувала повістки на допит, зокрема, у справі про фінансування бойовиків на Донбасі, і двічі приходила до слідчого. Останній раз – минулої зими.

Олександру Вілкулу ГПУ своїм запрошенням і зовсім зробила послугу. Менше ніж через два тижні він битиметься з Борисом Філатовим у другому торі за крісло мера Дніпропетровська. Вілкул тепер теж отримав можливість говорити про утиски.

– Я розцінюю це як спробу поламати виборчий процес. Це спроба з боку влади перешкодити мені проводити виборчу кампанію, порушити графік зустрічей з виборцями, – заявив він через прес-службу "Опозиційного блоку".

Шокін, якого пізніше журналісти запитали про причину повісток для Королевської та Вілкула, не вніс ясності, хоча ще кілька місяців тому деякі депутати розповідали УП, що подання на Королевську у Шокіна давно готове, і він ніби то навіть збирався його внести. Та після ситуації із затриманням нардепа від радикалів Ігоря Мосійчука Шокін передав депутатам, що не вноситиме подання на будь-кого до тих пір, поки Рада не змінить регламент.

– Давайте ми почекаємо, поки допит пройде, тому що слідчий не уповноважений вам сказати, у якій саме справі – бо це ж не одна справа, ви розумієте, – сказав Шокін у відповідь на питання журналістів удень на прес-конференції.

Один з депутатів "Опозиційного блоку" допускає, що повістки можуть бути елементом тиску, щоб забезпечити голосування у Верховній Раді. "Треба буде приймати пакет безвізових законопроектів, а в коаліції для цього просто не вистачає голосів, – вважає нардеп.
 
Вже у четвер стане зрозуміло, чи обійдеться коаліція лише своїми голосами, чи знову голосуватиме за важливі для держави законопроекти за допомогою фракції "Опозиційного блоку". Зрозуміло одне – цього тижня фракціям коаліції і владі буде дуже непросто.

Марія Жартовська, Андрій Самофалов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді