САВЧЕНКО ПОВЕРНУЛАСЯ ДО УКРАЇНИ. Як це відбувалося

Середа, 25 травня 2016, 14:00
САВЧЕНКО ПОВЕРНУЛАСЯ ДО УКРАЇНИ. Як це відбувалося

Після майже двох років ув'язнення у Росії українська льотчиця і депутат Надія Савченко повернулася до України.

Найпершими про це повідомили російські ЗМІ, українські чиновники не давали жодних коментарів.

Видається, Петро Порошенко зможе відзначити другу річницю з дня своїх виборів резонансною подією.

За рік і 11 місяців в російському СІЗО Надія Савченко стала національним героєм на Батьківщині, депутатом українського парламенту, делегатом ПАРЄ і політв'язнем № 1 в Російській Федерації.

Сортувати
20:00

19:02

17:38

17:33

Савченко приїхала в офіс "Батьківщини". Спілкується з Тимошенко. Члени фракції чекають на зустріч.

17:04

Рішення про обмін української льотчиці Надії Савченко на російських спецназівців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова було узгоджено під час телефонних переговорів "нормандської четвірки".

Про це заявив президент Франції Франсуа Олланд, передає Le Figaro.

16:50

Надія Савченко заявила, що буде працювати, щоб повернулися усі полонені українці.

Про це вона заявила, виступаючи у адміністрації президента України.

"Добре, що є мінські домовленості. Добре, що вони будуть виконуватися, тому що ми зробимо все для того, щоб вони виконувалися", - наголосила Савченко.

Після цього Порошенко передав їй відзнаку Героя України.

АПУ 
16:48

"Довгі 709 днів ми переживали, молилися, активно діяли, щоб відбувся сьогоднішній день, день, коли повернулася Надія Савченко і надія на нашу перемогу", – сказав Порошенко на спеціальному брифінгу в Адміністрації президента.

16:37
16:36

Савченко і Порошенко вийшли до журналістів.

АПУ 
16:35

В АП бійці батальйону Айдар вишикувались в залі, де буде заява президента і Наді.

16:28

ГРУшники не сидітимуть у російській в'язниці - ЗМІ РФ.

16:17

16:12

Президент Росії Володимир Путін стверджує, що помилування Надії Савченко стало можливим завдяки його куму, лідеру "Українського вибору" Віктору Медведчуку.

Прес-служба Кремля 
15:59

15:48

Російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва зустрічали лише дружини.

15:42

15:38
15:36

Надія у супроводженні сіла в атобус та прямує до Адміністраціі президента.

Дмитро Ларін, УП 
Дмитро Ларін, УП 
15:35

Я два года сидела! Уважайте личное пространство человека! Я говорю так, что вы все услышите. Я два года сидела! Я отвыкла от людей! Я буду резкой! Я на свободе!

Хочу попросить прощения у всех матерей, дети которых не вернулись из АТО, а я еще до сих пор жива. Хочу прощения попросить у тех матерей, дети которых сидят в неволе, а я на свободе.

Я хочу вам сказать. Да, я не верну мертвых, но я всегда готова ещё раз положить свою жизнь на поле боя за Украину. Я сделаю все возможное, чтобы каждый ребенок, который сидит сейчас в неволе, был на свободе. Ни один герой Украины не должен умирать.

Очень выгодно, когда герои мертвы, плохо, когда они живые. Всем плохо, но мы будем жить, и герои будут в Верховной раде Украины. Они будут в ВР Украины, герои будут на зависть российской Думе, и они будут на славу Украине, на благодарность украинскому народу.

У нас ВР будет состоять из тех людей, которые того достойны. Мы будем жить в Украине так, как достойно жить должен человек. Я не знаю, как это сделать, я вам честно говорю. Я не буду обещать, что это будет завтра. Я вам скажу, что я готова умереть каждую секунду за то, чтобы это было. И это будет!

Спасибо вам большое, всем людям за то, что вы боролись за меня и за каждого, поверьте, через меня, или я первая, или кто-то другой был бы первым, вы боролись за каждого, кто будет на свободе.

Если бы люди не говорили, то политики молчали бы вечно. Спасибо всем людям, спасибо вам всем. Хочу сказать спасибо тем, кто желал мне добра, потому что благодаря вам я выжила. Хочу сказать спасибо тем, кто желал мне зла, потому что назло вам я выжила. Хочу сказать спасибо тем, кто был равнодушен, спасибо за то, что не мешали. Спасибо всем...

Я вас прошу, не трогайте меня, не прикасайтесь ко мне пока! Я очень сильно отвыкла от тактильных ощущений. Понимаете?

Если так каждый захочет пожать мне руку, от меня ничего не останется. Все будет хорошо, поверьте, просто дайте мне не скурвиться, дайте мне не спаскудиться, дайте мне, чтобы я после этого всего... А я сделаю все, чтобы вы во мне не разочаровались...

Я отвечу на все ваши вопросы, на все похабные вопросы, на хорошие вопросы, поверьте, я ничего не боюсь.

15:30

Савченко вийшла до преси в аеропорту Бориспіль.

"Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина повернувся до своєї матері", - пообіцяла  Надія .

Надія також зазначила, що вона дуже відвикла від спілкування з людьми і попросила її не торкатися, бо дуже відвикла від тактильних відчуттів.

"Просто дайте мені трохи часу оговтатись, прийти у себе", - попросила Надя.

Роман Кравець
15:20

15:14

15:05

Рідних Совченко автобусом везуть на зустріч з Надією.

 
15:05

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про помилування українки Надії Савченко.

15:04
15:01

Савченко з аеропорту везуть до Порошенка.

Про це "Українській правді" повідомив речник президента Святослав Цеголко.

15:00
14:56

ЛІТАК ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, НА БОРТУ ЯКОГО ПЕРЕБУВАЄ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ НАДІЯ САВЧЕНКО, ПРИЗЕМЛИВСЯ УКРАЇНІ.

14:55

14:51

Сестра народного депутата Надії Савченко Віра поки не знає, куди повезуть її сестру Надію після прибуття в Україну, але впевнена, що не у в'язницю.

"Я не знаю, куди її повезуть, але точно не в СІЗО. Бо якщо її повезуть в СІЗО, то сюди приїдуть добровольчі батальйони", – сказала Віра.

14:40

14:37

14:36

Державіаслужба припускає, що через ажіотаж, літак з Надією Савченко на борту може приземлитися не в Борисполі, а на військовому аєродромі в Гостомелі.

14:20

Мама Савченко з її сестрою, лідером парламентської фракції "Батьківщина" Юлією Тимошенко і парламентаріями від цієї фракції виїхали в аеропорт "Бориспіль".

14:18

Остаточна домовленість про обмін українки Надії Савченко на російських спецназівців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова була досягнута в ході телефонних переговорів в "нормандському форматі".

Про це повідомляє російський "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

14:16

14:08
13:55

Літак, на якому орієнтовно знаходяться російські ГРУшники Євген Єрофеєв і Олександр і Александров, приземлився у Москві.

 
13:50

Кортеж Порошенка прибув до аеропорту Бориспіль. Заїхав на злітну смугу.

Фото: Роман Кравець
13:40

13:34

13:34
13:33
Російський літак, який летить з Києва планує приземлитися у Внуково.
13:19

+

13:12

Сестра Савченко з матір'ю поїхали в аеропорт Бориспіль.

12:54
12:40

Літак президента України з українкою Надією Савченко на борту вилетів з Ростова-на-Дону до Києва.

У той же час, як видно на сайті flightradar24.com, російський літак, на борту якого імовірно перебувають ГРУшники, вилетів з Гостомеля.

 
12:39

Президент Петро Порошенко помилував засуджених російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на російські ЗМІ й джерело.

12:30

12:29
12:28

Украинка Савченко вылетела на самолёте президента Украины из Ростова-на-Дону в Киев -- источник, близкий к обмену pic.twitter.com/ooHllZolSr

 
11:22

Літак президента України Петра Порошенка найближчими годинами приземлиться в аеропорту Ростова-на-Дону, де його чекає засуджена в Росії Надія Савченко.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на інформовані джерела.

10:35

Президенту Петру Порошенко подано клопотання про помилування засуджених українським судом бійців ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова.

 

 

08:49

За рік і 11 місяців в російському СІЗО Надія Савченко стала національним героєм на батьківщині, депутатом українського парламенту, делегатом ПАРЄ і політв'язнем № 1 в Російській Федерації.

 
23:54
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді