Порошенко помилував ГРУшників, їх везуть до Ростова - ЗМІ

Середа, 25 травня 2016, 12:39
Порошенко помилував ГРУшників, їх везуть до Ростова - ЗМІ

Президент Петро Порошенко помилував засуджених російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на російські ЗМІ й джерело.

Згодом на сайті президента оприлюднили указ про помилування Єрофеєва й Александрова від 24 травня, який набув чинності у день підписання.

За даними агентства, двох росіян готуються обміняти на українку Надію Савченко.

Водночас "Интерфакс" повідомляє, що Єрофеєва й Александрова вже везуть до Ростова-на-Дону на літаку президента України Петра Порошенка.

За даними співрозмовника агентства, обмін здійснять в аеропорту.

 

Як розповіло інше джерело "Интерфаксу", Савченко передадуть українській стороні на підставі договору між Україною й Росією про видачу осіб для подальшого відбування покарання.

"У Ростові-на-Дону вже перебувають представники російських правоохоронних органів, які супроводжують Савченко. За двосторонньою домовленістю, українська влада там же передасть двох росіян, затриманих в Україні", – зазначив співрозмовник агентства.

Як відомо, українську льотчицю Надію Савченко схопили в Луганській області у червні 2014 року бойовики "ЛНР", після чого її насильно вивезли до Росії.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області РФ засудив Савченко до 22 років ув’язнення в колонії загального режиму за смерть двох російських журналістів Ігоря Корнелюка й Антона Волошина в зоні бойових дій на сході України, а також до штрафу в 30 тисяч рублів за перетин кордону РФ.

Савченко голодувала на знак протесту проти незаконного утримання її за ґратами в Росії, але припинила сухе голодування після інформації від президента Петра Порошенка про те, що робиться для її повернення до України.

Російських спецназівців Єрофеєва й Александрова затримали у травні 2015 року  в Луганській області після бою, у якому загинув український військовий.

Під час допиту вони назвали себе чинними бійцями ГРУ Генштабу Збройних сил Росії, але пізніше змінили свої свідчення і заявили, що на них тиснули.

18 квітня Голосіївський райсуд Києва засудив Єрофеєва й Александрова до 14 років ув’язнення з конфіскацією всього майна за звинуваченням у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприянні терористичної організації, вчинення теракту.

19 квітня президент України Петро Порошенко повідомив, що погодив із президентом Росії Володимиром Путіним алгоритм звільнення Савченко.

Клопотання про помилування бійців ГРУ надійшло Порошенку 25 травня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News