Дорогу молодим. Як пройшов з'їзд "ДемАльянсу"

Неділя, 10 липня 2016, 15:29
Дорогу молодим. Як пройшов з'їзд ДемАльянсу
Фото NATASHA KRAVCHUK

Околиці футбольного стадіону "Олімпійський" нагадували берег Дніпра після гігантського пікніка. Двірники збирали сміття після фанатів британського гурту Muse, торговці пивом і всякою всячиною демонтували кіоски. Атмосфера тотального прибирання комплексу раннім суботнім ранком не співпадала з настроєм молодих українських політиків, які бадьорим кроком прямували до престижного "Чемпіон Холу".

Тут, на улюбленій локації партії БПП "Солідарність", молоді реформатори збирались на з'їзд партії "Демократичний альянс". Зараз на базі старої партії створюється нова політична сила.

На відміну від інших з'їздів, парковка біля НСК "Олімпійський" не відрізнялася скупченням автомобілів класу VIP.

Не надто багато і гламурно все виглядало і всередині. Поки ще не впізнавані регіональні члени "ДемАльянсу" збиралися у зал, в холі грала джаз-тріо: віоленчиліст, скрипач та гітарист. Обійшлося без чаювання – на столах стояла лише мінеральна вода.

У таких умовах журналісти намагалися шукати знайомі обличчя, щоб записати хоч якийсь коментар. З гостей було помітно експерта "Несторівської групи" Євгена Глібовицького, одного з лідерів партії "Сила людей" Олександра Солонтая, ЛГБТ-активіста Зоряна Кіся.

У цій компанії чи не найстаршим виглядав співзасновник "Нової країни" Валерій Пекар, який допомагає створенні партії.

– Важко сказати, коли будуть перевибори. Коаліція існує на папері, підписів депутатів на папері достатньо, щоб говорити, що в нас є коаліція БПП і Народного фронту, але при будь-яких голосуваннях голосів не достатньо. Згадайте голосування за уряд, за судову реформу, за генерального прокурора. Парламентська криза нікуди не поділася. Чи можемо ми вважати, що недієздатний парламент можна пережити? Тим або іншим шляхом перевибори будуть восени, чи на весні, – пояснює Пекар.

Одним із перших "впізнаваних" персон з'явився нардеп з фракції БПП Мустафа Найєм, на якого ледь не накинулися оператори та кореспонденти. Мустафа був зосереджений, бо він мав вести з'їзд.

За ним пройшла позафракційний депутат Вікторія Пташник, яка зайняла своє місце в першому ряду, поруч з іншими депутатами і керівниками "ДемАльянсу".

– Я написала заяву на вступ у партію. Мене прийняли, я вже член партії, – сказала вона.

Крім Пташник у "ДемАльянс" вступили її парламентські колеги з фракції БПП Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук, а також екс-заступник міністра екологія Світлана Коломієць, колишній заступник міністра освіти Олег Дерев'янко та представники громадської платформи "Нова країна" Владислав Оленченко та Андрій Длігач.

Обстановка була неформальною. Головуючий на з'їзді Мустафа Найєм навіть зробив селфі з тирбуни
Обстановка була неформальною. Головуючий на з'їзді Мустафа Найєм навіть зробив селфі з трибуни
Мустафа Найєм

Як раніше писала "Українська правда", 29 червня у Києві пройшла закрита зустріч членів і партнерів цієї майбутньої партії, куди було запрошено більше ста людей

Масштабні переговори щодо нової партії тривали близько шести місяців.

Очікувалося, що об’єднану партію очолить голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Однак переговори зайшли в глухий кут – "група грузинів та Чумака" відстоювала ідею створення проекту з нуля, з чітким лідером. Натомість група "ДемАльянсу" та молодих депутатів хотіли створювати партію на базі вже існуючої сили з колективним лідерством через небезпезку "перетягування ковдри" з боку Саакашвілі.

Ні Саакашвілі, ні впливових і знакових однодумців з інших груп в суботу не було: ані з формальним привітанням, ані з пропозиціями. Тільки Євген Глібовицький у незвичайній вишиванці виступив зі своїми ідеями про майбутнє України як представник Нестеровської групи аналітиків:

– Після майдану сформувався новий суспільний договір, договір людей заходу та сходу, об’єднання всіх цих людей задля змін. Цей суспільний договір потребує постійної підтримки. Проте цей суспільний договір дискомфортний для корупціонерів. Найбільша загроза для України – це патерналізм. Дорослій політичній партії треба відрізняти те, що хочеться робити, і те, що треба. Найбільшим дефіцитом в Україні є довіра. Довіра будується і на поразках, бо це гра набагато довша ніж одні вибори.

Валерій Пекар привітав присутніх і закликав зробити так, що б "ДемАльянс" з "міцного горішка" перетворився на "міцний ніж":

– Демократичний Альянс перетворюється на нову потужну політичну силу, що візьме владу в цій країні. Значною мірою ми були в обороні, нам треба переходити в наступ. Я завжди був прихильником ДемАльянсу. Ви є твердим горішком української політики, ви не зрадили своїм цінностям. Сьогодні треба стати не твердим горішком, а ножем, що розріже корупцію. Це абсолютно новий підхід. Я дуже хочу, щоб ця активна меншість, яка складає 18-20%, що бажає передати нову країну своїм діятям, стали партією на багато років.

"Ми сьогодні розпочинаємо шлях до перемоги", – оптимістично проголосив Пекар.

Це збігалося з загальним настроєм делегатів. Збуджені, вони сміялися, активно фотографувалися у кулуарах, щось жваво обговорюючи між собою і у залі. Клімат був дуже демократичним. Особливо настирливі журналісти могли сісти у першому ряду серед керівників партії і навіть зробити з ними selfi.

У яскравій сукні алого кольору сяяла Світлана Заліщук. Така собі Lady in red з голлівудською посмішкою і залізною волею.

Одним з останніх у сірому піджаку з підкоченими джинсами як справжній модник у залу зайшов Сергій Лещенко.

– Хвилюєшся? – жартома запитує нардепа кореспондент УП.

– Трохи є… Вперше у партію входжу, – серйозно відповідає Лещенко, проходячи повз ряди зали.

Відкрили з'їзд якісь барабанщики. Вони енергійно настукали щось запальне і після цього на сцену вийшов лідер "ДемАльянсу" Василь Гацько.

– Звернуся до ДемАльянсу. Ми пройшли з вами гідний шлях, і громадську роботу і просвітництва, і боротьби з режимом Януковича… Після Януковича не втекли багато викликів – війна, корупція, зубожіння громадян. Відповідь на ці виклики – це консолідація. І я звертаюся до "демальянсівців", сприймати зараз нову організаційну місію – стати відкритою платформою для об'єднань. Зараз саме це потрібно всім українцям, – почав Гацько.

 
Сергій Лещенко, Вікторія Пташник та Максим Черкасенко

На нього уважно дивилися Заліщук, Найєм, Лещенко, Пташник та інші лідери оновленої політичної сили, які розмістилися у першому ряді.

Не відволікалися від промови задні ряди, до яких звертався лідер "ДемАльянсу".

Не під запис співрозмовники у партії говорять, що входження народних депутатів та екс-урядовців не дуже спокійно сприйняли у регіонах. У людей виникали запитання, на яких умовах нові люди входять у партію і який буде їхній вплив.

Через це керівникам партії доводилося заспокоювати регіональні осередки. Зокрема минулого тижня Гацько відвідав Одесу та Миколаїв, де проводив розмови з однопартійцями.

– Розумієте, це не був сніг на голову, ми ж п'ять місяців про все це вже говоримо, просто у людей є страх перед змінами, – говорить один зі співрозмовників у "ДемАльянсі".

Закінчив Гацько свій виступ старим анекдотом про шкарпетки, які "міняють щодня, тільки з однієї ноги на іншу":

- У мене звернення до українців. Припиняйте міняти шкарпетки з ноги на ногу. Нам потрібно тотальне перезавантаження української політики. Нам потрібні ви все, - сказав лідер "ДемАльянсу".

Головувати з'їздом доручили Мустафі Найєму, який першим взяв слово.

– Те, що зараз відбувається, це не ми прийшли в партію, це партія нас поглинула… При вступі в партію, я віддаю все, що в мене є – і погане і добре. Віддаю весь свій досвід, всі свої контакти, намагання робити щось. Це тепер ваше, – сказав Найєм.

Найєм виступав цікаво, щиро і образно. Він розповів історію своєї родини, яка була змушена тікати з Афганістану, коли Мустафі було 8 років.

– Мій батько не зміг захистити свою батьківщину і ми поїхали з окупованої країни. Зараз моєму синові виповнилося 8 років. Я нікуди не збираюся їхати з України, я хочу передати йому сильну Україну, з якої не треба нікуди їхати. У мого батька не вийшло, я зроблю все, щоб вийшло у мене ", - зізнався Найєм.

Яскраво виступив друг Найєма і соратник по фракції у парламенті. "Мене звуть Сергій Лещенко, мені 35 років і я ненавиджу коррпуцію", - почав Лещенко і далі звинуватив лідерів своєї фракції у зміцненні корупційної олігархічної моделі у країні. Він відкрито критикував президента Порошенка і його найближче оточення і додав, що старі політики годують українців "тухлою рибою":

– Україна приречена боротися з корупцією і перемогти. Нам треба, щоб з української політики пішли люди, які довгий час грабували країну. Нульова толерантність до корупції має стати основною місією партії. Наша партія має бути зразком прозорості. Адже ДемАльянс – це перша партія, яка відкрила своє фінансування, цей принцип приведе нас до перемоги, бо правда завжди перемагає.

Але наприкінці своєї полум'яної промови Лещенко згадав про "грузинів", групу Сакварелідзе-Касько, про Саакашвілі і тих, з ким вони мають все-таки об'єднатися. Було видно, що ця проблема сильно його турбує.

– Ми маємо відверто сказати, що нам треба шукати спільну мову з природніми союзниками: Чумаком та Сакварлідзе, нам треба знайти шлях об’єднання, – сказав Лещенко.

З дальнього кута за подією спостерігав відомий політтехнолог і піарник.

– Прийшов подивитися на своїх учнів. Це ж все мої колишні студенти, – каже піарник. – Якось все нудно поки. Всі ми це вже чули від інших. Де яскравий імпульс і енергія, навіщо ці ігри у партійне будівництво? Люди чекають від них нової якості. А тепер їх перестануть кликати на телеканали. Вони ж тепер не просто депутати, а представники партії, тому доведеться за все платити.

За словами політтехнолога, представників партії запрошують на телеканали тільки за гроші: "На всіх каналах розписані прейскуранти - від 30 до 50 тисяч гривень за виступ представника партії. І без цього ніяк, інакше зарплату на телеканалі платити нічим ".

Читайте також
Можливо, молоді реформатори прорвуться до виборців новими шляхами – через соціальні мережі і павутиння інтернету. Принаймні всі делегати активно постили і твітили свої думки і фотографії зі з'їзду.

Іноді виникало відчуття, що ми присутні на зборах антікорупційної платформи "Рух за очищення", тому що активісти "ДемАльянсу" та молоді депутати були там ядром руху. Але, коли вони перейшли до обговорення нового статуту партії і організаційних питань, то мало не потонули у рутині бюрократичної казуїстики.

З'їзд ухвалив програмну заяву партії та оновив статут. Нову програму партії презентують у вересні.

Зміни у статуті зводяться до документального закріплення принципів колективного лідерства. Зокрема, в новій редакції статуту зазначено, що з'їзд партії обирає не голову партії, а співголів. До політичної ради партії тепер входить не голова, члени правління, голова та заступник голови депутатської фракції у ВР, а співголови, члени правління, члени партії – депутати ВР, голови обласних та міських партійних організацій.

Так само, у статуті закреслено рядки, де вказано, що партія заснована на засадах християносько-демократичної ідеології. На противагу нова редакція передбачає, що партія буде базуватися на засадах гуманістичних цінностей.

Після цього справа дійшла до обрання співголів партії. Попередньо було домовлено, що на "перехідний період" до осені ними стануть Світлана Заліщук та Василь Гацько, тому Найєм запропонував учасникам підтримати їх.

– Мене висунула ініціативна група, яка проводила переговори. Це проговорювалося в усіх осередках, – зазначила "УП" Заліщук. – Я з ДемАльянсом познайомилася з 2009 року, ми боролися з ними проти цензури, ми боролися під Межигір’ям. Для мене вони – люди, з яким ми вже зробили історію. І я дуже ціную ту довіру, і на 4 місяці готова стати співголовою.

Під час голосування утрималися лише Заліщук та Гацько. Після їхнього призначення, з'їзд почав обговорювати кандидатів до правління партії.

Було запропоновано підтримати заступників голови "ДемАльянсу" Максима Черкасенка та Зою Буйницьку, Сергія Лещенка, Мустафу Найєма, Світлану Коломієць, Владислава Оленченка, Олега Дерев'янка, Вікторію Пташник та Андрія Длігача.

Під час цього обговорення у членів Демальянсу виникло запитання до депутатів БПП, чи збираються вони узгоджувати своє голосування у парламенті з новою партією.

– Що стосується роботи у фракції, в нас буде програма, яку ми затвердимо, і я вважаю, що не маю ухвалювати своє рішення з вами, з Василем. У своїх діях я буду дивитися на програму. Саме для цього ми маємо написати якісну програму. Тому я буду корегувати свої дії згідно з нею, – відповів за всіх Найєм.

Після цього їх підтримали 163 делегати з 179.

– Я ще такого рейдерства не бачив, – тихо перемовлялися між собою двоє гостей заходу.

 
Павел Шеремет

Дожити до осені

Цей з'їзд фактично є підготовкою до вересневого з'їзду, де представлять закінчену програму партії та переоберуть керівництво. За літній період "ДемАльянсу" потрібно порозумітися з усіма регіонами та почати їхню перебудову.

В будь-який момент тихе невдоволення може перерости у відділення від центру. У "ДемАльянсі" хваляться сильними осередками у Миколаєві, Одесі, Чернігові, Ужгороді, Дніпрі, Харкові, Львові та Тернополі.

Так само потрібно оптимізувати витрати. За словами Василя Гацька, майбутня партія фінансуватиметься за рахунок пожертв.

– Як і раніше, оновлений "ДемАльянс" фінансуватиметься за рахунок пожертв громадян малого та середнього бізнесу. Абсолютно чисто і прозоро, – підкреслює він.

Ці гроші були використані в тому числі і на оренду приміщення "Чемпіон Холу", яка коштувала "ДемАльянсу" 35 тисяч гривень.

Ще одне питання, яке зависло в повітрі, – це переговори щодо об'єднання з "групою Чумака-грузинів".

– Я сподіваюся, що ми таки об'єднаємося, але пізніше. Ми всі в одному човні, – говорить Сергій Лещенко.

Натомість не надто оптимістичні інші співрозмовники УП, які побажали залишитися неназваними.

Консультації з цього питання зараз не надто активні і не є конструктивними. Дивним є і той факт, що на з'їзд "ДемАльянсу" були запрошені всі члени "групи Чумака-грузинів", яким навіть пропонували виступити перед делегатами, однак ніхто з них так і не з'явився.

– Останнім часом переговорів не було, ми були зайняті своїми проблемами. Вони там щось окремо собі думають. Саакашвілі грає свою окрему гру, поки виборів ніяких немає, до них він не лізе, – говорить один зі співрозмовників.

– Для нас важливе питання було не перетворювати процес переговорів в безкінечний, ми розуміли, що потрібно зараз щось робити. Там такого розуміння не було, і ось вся різниця. Діалог і далі продовжується, ми зустрічаємося, проговорюємо. Всі ті, хто ставить хрест на наше об'єднання, працюють на розкол, – переконує у свою чергу Василь Гацько.

"Ми не просто взяли нових членів у партію, ми створюємо нову платформу для об'єднання", - говорять лідери партії. "Відкрита платформа для об'єднання", - зараз це базове гасло і основна ідея молодих політиків-демократів.

Як би не було, поки що обидві команди – "ДемАльянсу" й з "групою Чумака-грузинів" – йдуть в бій окремим шляхом. В бій на одному і доволі тісному електоральному полі.

Поки старші товариші з інших партій на молодих амбітних осіб великої уваги не звертають. Правда, у інтернеті боти відразу після з'їзду стали розганяти "викриття" і сумніви з приводу нової сили, з'ясовувати, скільки грошей витратили на з'їзд, та хто фінансує молодих політиків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді