Оманливе мовчання нації

Неділя, 02 травня 2010, 10:28

Не підуть українці на новий Майдан від своїх садків вишневих, де їм так приємно лежати у тіні і слухати, як співають ідучи дівчата - та ні, не підуть, з майданами вже покінчено. Не вірять вони вицвілим помаранчевим лідерам, від яких уже нудить.

Що стосується вицвілих горе-лідерів, то це правда. А що стосується нових майданів, то усе це абсолютна брехня, яка розповсюджується: а) деморалізованими українцями-"все пропало" 2) провокаторами, завдання яких - цю деморалізацію посіяти.

Звідки деморалізатори знають, що майданів більше не буде?! Може, вони провидці? Прикладів навколо море - коли те, що раз було вибухнуло, за деякий час повторилося, найближчий - друга киргизька революція, якої ще півроку тому ніхто не чекав.

Факт сьогоднішньої відносної тиші - зовсім не означає, що ця тиша буде завтра. Що завтра не зберуться тучі і не гряне грім. Чи ви не знаєте, як різко змінюється погода навесні і влітку в погожий сонячний день?

Почитайте Фрейда, Ортегу-і-Гасета про психологію мас. Кризи мають свої закони - наростання, кульмінації і розв'язку.

Все відбувається дуже швидко - і, як правило, в непередбачених формах і деталях. І після цього країна вже інша. На якому етапі ми тепер знаходимося? Основне, що вже - в середині цього процесу, це самоочевидно.

Що маємо на сьогодні? Не обманюйтеся зовнішнім спокоєм. Гнів наростає непомітно, в серцях. Людина сидить поки що вдома. Садить картоплю. Їсть борщ. А гнів наростає. Росте. Росте потоптана людська - національна - гідність. З дня на день. Спостерігаючи, як демонтується Вітчизна, нація.

Залишається, щоби хтось кинув клич, покликав "в ряди". Хтось, в кого можна вірити. І вже жодна сила не зупинить. Картопля залишиться не досаджена. Борщ - холодним, на столі. Я знаю, таких людей не тисячі. І не сотні тисяч. Їх мільйони.

Тільки багато з них ще сам не здогадується, що наступить пора, і він стан в ряди борців. Хіба ті люди, які стояли на Майдані в 2004-му, за місяць до того знали про те, що вони там будуть стояти?

Чи можна знищити народ? - що вони собі думають?! Помилка в тому, що вони - самі без національної свідомості. І не українці, і не росіяни - тут психіатри повинні працювати, визначаючи проблеми самоідентичності такої особи - не здатні збагнути, яка сила є національне коріння. Вони так і не збагнули, що мають справу не з юрбою манкуртів, якими є вони самі, а з народом, хай і ще без достатнього досвіду, мудрих лідерів.

Вони не бачать перед собою народу! Бачать "кучку горлопанів", "екстремалів". Заспокоюючи цією брехнею себе. Гамуючи свої тваринячі страхи. Бо цей народ ще сидить по хатах. І вони зраділи, що народу нема! Які дурні, хоча звідки, скажіть, у них розум: дайте їм для проби завдання хоча би вимовити ім'я тих же Зігмунда Фрейда чи Ортега-і-Гасети)!

Українська нація була би в даних умовах точно приречена, якби у неї не було: а) героїчної багатостолітньої історії боротьби за свій нарід б) не було би своєї власної, яка служить суттю ідентичності, культури - з її культом звитяги і непокори - від Шевченка до Стуса.

Не може нація Шевченка і Стуса "проковтнути" те, що задумали з нею зробити зайди-януковичі. Бо це стосується дуже глибоких пластів підсвідомості людини, її самоідентичності. Якщо цю ідентичність в мене відбирають, відбирають моє "я" - то як мені жити?

Збагніть, життя втрачає просто сенс - втрачає сенс садити картоплю, заробляти гроші... Коли тебе нема. Коли тебе розтоптали, віддавши країну, яку ти вважав своєю, в руки іншій країні.

На Майдани йдуть саме тому - що люди не можуть жити. Дихати. Що їх трясе.

Зайди доводять корінну націю до істерії - це вони роблять на свою голову.

І відбудеться це само собою. Як сама собою розгоряється суперечка і істерія у вас в квартирі: включаються механізми підсвідомості, якими неможливо керувати.

Глибоко уражається самолюбство і людина вже не зовсім володіє собою. Революція - це істерія суспільної істоти, яку ще називають масою, народом.

Віддати землі країни під чужий флот ще на четверть століття, атакувати пам'ять народу, плюнувши йому в очі тим, що заперечити його право називати геноцид геноцидом, почати демонтувати його мову і посилювати роль мови чужої держави...

Щодня вони бомбардують новою шокуючою новиною. Вони граються з вогнем. З підсвідомістю мас. Будь-якій розумній людині, яка бачить трохи далі свого носа, це ясно.

Тому у мене нема ані найменшого сумніву, що проект зданої України, який зараз космічними темпами реалізовується - приречений на провал. Невідома лише форма і ціна майбутньої народної перемоги.

Я вже чую іронічні голоси опонентів: як можна бути таким наївним, щоби повірити, що кілька десятків мільйонів корінних українців (я маю на увазі і тих братів, хто, будучи патріотом України, є, так склалося, російськомовним) - в наші часи - кинуть свої садки і підуть "боротися за Україну". Не підуть ті десятки мільйонів - я згідний!

Але розкрию велику таємницю, яка прекрасно відома будь-якому досліднику історії масових рухів: історії повстань і революцій. Ніколи в тих повстаннях і революціях не брало участь все населення. А навіть і половина. А навіть і третині не треба виходити на вулиці.

Успіх повстання визначають від 3 до 5% настроєного рішуче "авангарду"! А більшовики в 1917 році захопили владу, не складаючи не те що процента, а і десятої долі процента від населення. Звичайно, набагато більша кількість населення повинна пасивно підтримувати, співчувати "бойовому авангарду" нації.

Так от питання: чи це багато - для такої нації як українська - кілька процентів, пара мільйонів таких, яких просто трясе і вони просто не можуть далі так жити, не поважаючи себе. Тому - поза своєю волею - стають героями! Я переконаний, що така кількість "авангарду" українського народу є - а якщо нема, то буде завтра.

Чи є народ? Він є. Він мовчить і думає. Внутрішньо готується і накопичує гнів. А десь вже і працює, вже діє, друкуючи листівки і т.п., пишучи - як оце ми - в Інтернет. Безплатно. Піднімаючи дух і гуртуючи сили.

Як встане і заговорить - мало не здасться.

Богдан Орлик, політолог, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини