Еліта, що дасть імпульс

П'ятниця, 07 травня 2010, 15:58

Ми всі чекаємо на зміни. Ми потребуємо нового формату суспільства, яке не здатна створити сучасна влада.

Суспільство є системою, що має свою будову та живе за своїми правилами.

І щоб змінити систему існуючу, потрібно витворити нову, яка буде менша за розмірами, проте краще організована, ефективніша та діятиме за якісно новими правилами.

Будова суспільства

 

Зберігають національну ідентичність, архетип та історичну пам'ять суспільства - носії національної пам'яті.

З живих українців такими носіями є, наприклад, Ліна Костенко, Євген Сверстюк. З українців, які залишили по собі письменницьку спадщину, що несе український дух: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка та інші.

Часто державу творять зовсім не ті люди, які є публічними. Інколи таких людей називають "сірими кардиналами".

Творцями суспільства, суспільними архітекторами, є стратеги, мислителі, організатори, що "виросли" зі справжньої еліти. Вони дбають про виживання народу, задають напрямок його розвитку на десятиліття, та оперують соціальним капіталом країни.

Державні діячі, або справжня еліта - безпосередньо, щоденно творять державу. Як казав Черчілль, "політик орієнтується на наступні вибори, а державний діяч - на наступні покоління й думає про майбутнє країни. У цьому їхня відмінність".

Активні громадяни - це основна опора та двигун суспільства. Вони щодня працюють у своїх громадах, реалізують власні проекти, ініціативи, проявляють суспільну активність.

Щасливі, вільні, здорові та самореалізовані громадяни - це мета й сенс діяльності всіх попередніх груп. Людина, її здоров'я, добробут, самореалізація має бути найважливішою цінністю в суспільстві.

Із чого починати?

Щоб змінити русло ріки - потрібно вирити нову канаву. Щоб змінити систему потрібно мати тих, хто буде її міняти. Еліта - це ті, хто риє канави, по яких тече суспільство. Це ті, хто змінює систему. Один канави не вириє, або буде робити це так довго, що річка засохне.

Рити потрібно разом.

Творення нової системи потрібно починати з виявлення та створення простору для спілкування та взаємодії справжньої еліти. Лише виявлена критична маса елітарних людей спроможні почати зрушення в цій країні.

Ви можете запитати, для чого це робити, і чому потрібно щось штучно створювати. Можете навести аргументи, що еліта або є, або її немає. І якщо вона б у нас була, то вже давно б усе змінила.

Спробую з Вами не погодитися.

У Китаї був зафіксований факт, що коли у великому скупченні світлячків певна частина почала миготіти синхронно, то в якийсь момент усі світлячки почали миготіти синхронно. Згодом цей феномен назвали "критичною масою".

Унікальність феномену "критичної маси" ще й у тому, що коли люди об'єднуються й починають діяти синхронно, то сила кожного з них буде дорівнювати силі всіх. Бо кожен буде володіти ресурсами та можливостями всіх.

Це монолітна сила неймовірної потужності, яка в сотні, тисячі разів перевищує всі хаотичні громадські чи політичні рухи.

Сьогодні, при наявності навіть тисяч елітарних людей в суспільстві, без їхніх синхронних дій усе суспільство не може почати "миготіти".

Добре, що людина відрізняється від світлячків тим, що в неї є інтелект.

І тому, якщо вже 10 років наші світлячки не можуть замиготіти синхронно, потрібно створити такі соціальні механізми, які б їм дозволили це зробити. Таким механізмом, точкою концентрації елітарних людей є проект "Нові лідери України".

Перед тим як рити русло ріки, потрібно намалювати карту - куди саме рити. Тому першим завданням справжньої еліти є формування бачення довгострокового розвитку України, її ціннісні орієнтири та пріоритети.

Бо еліта дає країні сенс буття й напрямок її руху.

Хто така "еліта"?

В нашому та й інших суспільствах є велике помилкове сприйняття еліти як "кращого прошарку суспільства", "обраних". Навіть у перекладі із французької слово "еліта" означає "кращий", "відібраний".

І дуже часто, на моє переконання, помилково кажуть, що є бізнесова еліта, медична еліта, мистецька та інші еліти, маючи під цим на увазі найуспішніших представників певної професії.

Насправді, еліта - це така сама частина "суспільного організму", як і інші професії. Просто в неї призначення інше.

Еліта є серцем, робочі - руками, творці - головою.

Не можна сказати, що якийсь орган важливіший, а якийсь другорядний. Без їхньої злагодженої роботи не може запрацювати організм у цілому.

Призначення еліти - "качати кров" та запускати в дію весь суспільний організм.

Людина намагається знайти ту роботу, яка найкраще відповідає її талантам та здібностям: хтось стає юристом, банкіром, художником чи слюсарем.

Точно так і еліта - це люди, які народжуються з певними талантами та здібностями, і відповідно до них шукають своє місце в суспільстві. Вони чомусь мають бажання зробити щось для людей, вони не можуть пояснити, чому так турбуються за долю країни.

Колись еліта могла проявляти себе або в державному управлінні або в партійній роботі чи в громадській діяльності.

Зараз ж усе перевернулося з ніг на голову.

Держава перекрила будь-які можливості для елітарних людей потрапити в органи державного управління. Їхня найближча перспектива - отримувати мізерну зарплатню, робити нікому непотрібну паперову роботу без можливості кар'єрного росту.

Коли ж людина йде на високу посаду в держслужбі, то вона або стає частиною цієї системи й перетворюється на "болото", або система її просто знищує, у кращому випадку - виштовхує.

Така ж ситуація із сьогоднішніми політичними партіями.

Інформаційне суспільство дійшло до того, що тепер елітою стали називати тих, хто має найбільше грошей, хто має владу, або відомих попсових "зірок".

Адже вони купують наш "інформаційний простір" та годують нас думкою, що вони і є елітою. Бо їх показують по телевізору й вони відомі.

А справжня еліта, витіснена із цієї "інформаційної обойми", зараз може себе проявити лише в громадських, суспільних проектах. Ці люди, незалежно від того, що робить держава, роблять ефективні соціальні дії на благо країні.

Вони діють для держави, отже, є державними діячами.

Як виявити справжню еліту?

"І побачите ви їх по справах". Так і справжню еліту ми побачимо по їхніх діях.

Вони люблять Україну так сильно, що не можуть не діяти. Для них можливість брати участь у долі своєї країни - це найбільший азарт та енергія. Сама думка про це запалює.

Це та когорта людей, яка "спільне" ставить вище "особистого". Вони спроможні брати на себе відповідальність за долю суспільства.

Елітарність для них - це не права й не можливість збагатитися, це - обов'язки.

Еліті притаманне загострене відчуття свідомості. Вони мають креативне мислення й альтруїстичний, далекоглядний світогляд. Вони енергійні, і постійно займаються самоосвітою та розвитком.

Вони є чесними. Чесна людина відрізняється від нечесної тим, що вона не може жити не по волі серця, не по істині.

Вони здатні на вчинок.

Еліта живе ідеєю, яка є суспільно значимою. Вони вкладають в цю ідею свій час, гроші, енергію. І це для них є справою всього життя.

Думаєте, такі люди - це міф, і їх немає в Україні? Наведу Вам кілька прикладів таких людей, з якими я стикалася у своєму житті.

Наталя Гнатюк справою життя має розвиток сільських громад і перетворення їх на ефективні спільноти. Вона вже створила приклад такої громади у власному селі, і активно розвиває інші села.

Олег Демчук справою свого життя має створення з України успішного бренду. Він уже створив успішний бренд свого міста.

Олександр Солонтай справою життя вважає розвиток молодіжного руху. Він уже створив найдієвішу молодіжну організацію й пролобіював низку змін у молодіжній політиці.

Ігор Коліушко справою свого життя має впровадження в Україні адміністративної реформи. Він уже написав десятки книжок та створив центр, який займається цим питанням.

Єгор Соболєв справою життя має чесну журналістику. Він уже створив Бюро журналістських розслідувань.

Хтось у Донецьку справою життя має перетворення українських сімей на щасливі сім'ї, і вже впроваджує цю мрію в життя. А хтось в Одесі мріє всі будинки в країні перетворити на ОСББ, і вже почав це робити...

І таких прикладів сотні.

Але чи знаємо ми цих людей? Ми навіть не замислюємося над тим, що саме вони і є та справжня еліта, яку ми так шукаємо

Справжня еліта не буде випинатися й кричати, що вони є кращі, вони є елітою. Вони тихо, але впевнено роблять свої великі й маленькі справи на корить країни.

Але настав уже час проявитися їм і діяти синхронно.

Бо страшно подумати, що буде, якщо не почне з'являтися реальна альтернатива сьогоденній владі. Суспільні енергії, що сьогодні й так перебувають у напрузі й протестному настрої, можуть не витримати безвихіддя голосувати знову за ті самі обличчя.

І тоді ці енергії, не скеровані в конструктивне русло, можуть розірвати країну.

Як еліті створити нову систему?

Нам потрібен згусток волі та сила дій для змін!

Поки "псевдо-еліта" продовжує боротися за владу, працювати на самознищення та знищення країни, справжня еліта має неформально стати на чолі суспільства, і робити реальні, позитивні, потужні дії.

На чолі із цією елітою суспільство має перестати витрачати енергію на безрезультатну боротьбу із владою, має перестати хворіти на "патерналізм", тобто непероборну та постійну віру в те, що держава їм щось винна.

Як результат надмірного патерналізму, українці перестали діяти. А найвищою формою їхніх дії стали протести, мітинги, акції... Знов ж таки, спрямовані на те, щоб вимагати якихось дій від держави, а не почати робити зміни самостійно й мінятися самим.

Еліта повинна вимагати дій від себе. Еліта повинна діяти й своїм прикладом надихати інших. Еліта має перетворити націю філософів на країну творців!

Як це може виглядати на практиці?

Коли збирається "критична маса" справжньої еліти, вони визначають бачення України.

Воно складається зі світогляду, тобто системи цінностей; політичного устрою суспільства, тобто структури та правил, за якими діє державне управління та самоврядування на місцях; та економічної системи, тобто пріоритетних напрямків діяльності країни.

Цей світогляд шляхом просвітництва поширюється серед населення України, і здобуває все більшої й більшої підтримки. Устрій своєї міні-системи справжня еліта починає будувати за зразком визначеного політичного устрою суспільства й уже починає працювати за якісно новими правилами.

Так вибудовується нова система, яка має замінити стару.

 
Якщо помріяти, що напрямками пріоритетного розвитку України стануть, наприклад, "Україна - виробник №1 у світі органічної їжі", або "Україна - піонер енергоефективних технологій", то, відповідно, це бачення має бути трансформовано в технологічні, ефективні підприємницькі чи громадські проекти.

Реалізація цих проектів - спільні дії - об'єднають еліту, активних людей та населення.

Ця справжня еліта завдяки своїм справжнім діям і результатам, а не просто розмовам, буде мати колосальну довіру в населення.

А довіра - це влада.

Тоді ми навіть без влади можемо отримати вже організовану країну.

І нам не буде соромно робити свій вибір. І ми не будемо думати, чому нам знову доводиться обирати проміж політиків-невдах.

Історія добрий вчитель. І нам слід повчитися в цього мудрого старця.

Українській справжній еліті завжди бракувало сили духу примиритися й об'єднатися. Тобто - створити критичну масу. Або еліта була занадто творча, і не могла перетворити свої слова та найкращі наміри в конкретні дії.

Ми мудрий народ. І я впевнена, що в нас уже достатньо досвіду, сили волі та мудрості духу для того, щоб зрозуміти ці уроки, об'єднатися й почати діяти.

Адже глибинна енергія України ніде не ділася. Вона просто розлилася в невеликі струмки. Ці струмки знову мають злитися й перетворитись на бурхливу ріку, яка буде текти по руслу, що прокопала для неї справжня еліта.

Ольга Ситник,  МГО "Українська Громада", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука