"Відпочинок" у Єгипті

Понеділок, 31 січня 2011, 11:05

Азербайджан відправив 12 літаків до Єгипту, щоб повернути своїх громадян додому. Росія розробляє плани евакуації своїх туристів, відкриває цілодобові гарячі телефонні лінії. Влада зобов’язала туроператорів повертати гроші за продані путівки.

США, Туреччина, європейські країни закликають своїх громадян утриматися від подорожей до Єгипту та докладають зусиль, щоб врятувати тих, хто дотепер перебуває в країні, охопленій масовим протистоянням.

Натомість українське МЗС мовчить, а туристичні фірми продовжують відправляти українців до Єгипту.

Як відомо, вже п’ятий день в країні тривають масові сутички. Більше 100 людей загинули, уряд пішов у відставку. У неділю війська увійшли до курорту Шарм-Ель-Шейх. В країні не працює Інтернет, а в багатьох містах немає навіть телефонного зв’язку.

Більшість посольств і готелів залишилися без охорони. "Найбільші єгипетські міста минулої ночі занурилися в атмосферу страху і насильства за відсутності будь-якого захисту з боку поліції. Люди називають цю ніч "однією з найстрашніших за всю сучасну історію".

На вулицях міст практично не залишилося правоохоронців, які зазвичай забезпечують мир і спокій в країні. Це призвело до безпрецедентного в історії Єгипту розгулу злочинності. Мародери розграбували найбільші магазини, знищили більшість відділень поліції, викрали зброю, випустили на волю тисячі злочинців. Ті чинять напади на людей просто в їхніх квартирах", – повідомляє РІА Новости.

Один Бог знає, як далі можуть розвиватися події в країні, де панують мародери, а не влада.

Чи підуть злочинці громити магазини та готелі Шарм-Ель-Шейху і Хургади та грабувати туристів? Чи будуть заблоковані міжнародні аеропорти? Чи не додумається хтось замінувати 5-ти зірковий готель, як вже траплялося в цій країні?

Здається, українська влада не шукає відповідей на ці запитання. Вона, схоже, взагалі не помічає, що робиться в країні, де повно громадян України. А туроператори продовжують відправляти до Єгипту відпочиваючих, запевняючи, що жодних проблем в курортних зонах немає.

О 04:00 30 січня, мої дві подруги мали вилітати на відпочинок до Шарм-Ель-Шейху (Єгипет), придбавши путівку у туроператора "Coral Travel" через харківського турагента "Color Travel".

Напередодні, 29-го, прочитавши новини про те, що відбувається у Єгипті, мої подруги вирішили, що летіти не варто – ризик завеликий.

Відразу зателефонували до місцевого турагента, щоб скасувати поїздку і забрати заплачені 1000 доларів на путівку. На що менеджер відповів, що в Єгипті на курортах ситуація під контролем – ніхто не давав команди не відправляти туристів, тож компанія не може скасувати подорож і повернути гроші.

В той же час, ще у п’ятницю, 28 січня, керівництво Росії зобов’язало російських туроператорів повертати гроші туристам, які відмовляються їхати в Єгипет, авіакомпанії так само не застосовуватимуть штрафні санкції щодо осіб, які повертають авіаквитки.

Чи вчинила щось подібне українська влада?

Перше, що спало на думку – пошукати урядову реакцію на події в Єгипті на сайті Міністерства закордонних справ України. Але там жодного повідомлення з цього приводу там не було.

Шукаємо контактний номер телефону, щоб зв’язатися із Міністерством в разі форс мажору. Не знаходимо.

Натомість на сторінці Посольства України в Єгипті ще 27 січня була розміщена Заява-попередження щодо ситуації в країні, де рекомендується утриматися від поїздок в Єгипет, не брати участь у демонстраціях та у випадку загрози життю звертатися до посольства.

Щоправда, за вказаними номерами телефонів ніхто не відповідав.

Натомість на сайті МЗС знаходимо телефон гарячої Урядової лінії. Телефонуємо:

 - Чи буде МЗС України зобов’язувати туроператорів повертати кошти туристам, які відмовляються від путівки в Єгипет?

- А чому ви відмовляєтеся від путівки?

- У зв’язку із ситуацією і Єгипті.

- А що в Єгипті робиться? Теракти?

- Ні, там почалися масові заворушення, вже є 100 жертв.

- Ми урядова лінія, ми не уповноважені вирішувати такі питання.

- А куди звернутися?

- В уповноважений орган.

- В який саме?

- В уповноважений

На цьому розмова із "українським Урядом" завершилася.

(В той же час, в Росії, наприклад, створили цілодобову гарячу лінію саме з цього питання. Там рекомендують не їхати до Єгипту і розповідають, як домогтися від туроператорів повернення грошей за путівку).

Потім почали телефонувати в "Coral Travel", де нас запевняли, що в Єгипті все добре, ніяких безпорядків немає.

До кінця дня нічого конкретного з’ясувати не вдалося. Вирішили чекати 2 ранку, коли була запланована зустріч із представниками туроператора в аеропорту "Бориспіль" перед відльотом до Шарм-Ель-Шейху.

Увечері напередодні місцевий турагент переслав нам листа туроператора "Tez Tour", який надсилався всім його агентам із "офіційною позицією" щодо подій в Єгипті.

Цитуємо:

 

У неділю, 30 січня, о другій ночі подруги приїхали в аеропорт "Бориспіль" поспілкуватися із представником туроператора "Coral Travel" та спробувати повернути гроші.

- Ми боїмося летіти до Шарм-Ель-Шейху через заворушення. Поверніть, будь-ласка гроші за путівки.

- Це нереально. Ситуація там спокійна. Звідки взагалі ви взяли інформацію про заворушення? Я сам дивлюся новини, ми моніторимо ситуацію, все спокійно. І всі туристи спокійні, окрім вас сьогодні від путівки ніхто не відмовляється.

- А як же інформація про те, що в Каїрі 100 людей загинули і там надзвичайний стан? От, росіяни всіх своїх туристів евакуюють?

- Дівчата, як їдете то їдете, ні то ні. Вирішуйте всі свої проблеми із місцевим турагентом. Ми тут ні до чого.

- А як же форс-мажорні обставини, що прописані в договорі, за настанням яких ми можемо його розірвати без санкцій?

- Форс-мажорні обставини б виникли, якби там був військовий стан.

- А зараз там що?

- Ну от, в нас в Макіївці вибухи були, так що, тепер туристам не літати в Україну?

На цьому розмова із представником туроператора закінчилася. Вже в неділю, 30 січня, дізналися, що в Шарм-Ель-Шейх ввели війська, а ситуація дедалі загострюється…

Вже сьогодні ми дізналися які дії робить, наприклад, російська влада для того, щоб убезпечити своїх громадян. Як передає BBC Росія окрім того, що щодня на сайті МИДу Росії публікуються заяви щодо ситуації в Єгипті, російські туристичні фірми зобов’язані повідомляти про небезпечну ситуацію в Єгипті і брати із туристів розписку, що вони про це повідомлені, в аеропорту "Шереметьєво" по гучномовці постійно розповідають та оголошують попередження МИД про небезпеку в Єгипті, і більшість туристів, які вирішують все-таки не їхати до Єгипту приймають це рішення вже в самому аеропорту і туроператори негайно повертають їм гроші за путівки.

Отже, питання залишається відкритим: чому мовчить українське Міністерство закордонних справ? Чому не була проведена інформаційна робота як, наприклад, це було зроблено в Росії, щоб застерегти людей від поїздок до Єгипту? І на що ще готові піти українські туроператори заради прибутку?

Ольга Галабала (Ситник), спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини