5-тий канал розлучають із власним глядачем?

Четвер, 21 жовтня 2010, 14:09

Дивні зміни відбуваються в інформаційному мовленні 5-го каналу з початку цієї осені. На очах мільйонів своїх відданих глядачів 5-тий перетворюється на канал новин, який починає працювати за принципом "все про що завгодно, тільки не відверто про політику".

Рецидиви в інформаційному мовленні 5-го каналу стали помітні медіа-експертам ще на початку осені. Так, згідно моніторингу Телекритики, у вересні на 5 каналі відчутно побільшало випадків замовчування інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення.

У вересні 5-тий канал дуже часто подавав "замовні матеріали в унісон із трійкою каналів, які вже не перший місяць демонструють "узгоджену редакційну політику", однаково висвітлюючи ключові теми, пов'язані з діями влади або з кримінальними переслідуваннями опозиції (мова йде про Перший канал, ICTV і "Інтер")".

Ситуація досягла свого апогею 18 жовтня, коли з ефіру несподівано зникла інформаційно-аналітична програма "Новий час", разом з усіма її ведучими і контентом. Це вже не перше зникнення прямо-ефірної аналітичної програми відколи влада в країні змінилася. Раніше безслідно зникли "5 копійок", та "Я так думаю".

Навзамін у праймтаймі з 18:45 до 20:20 з'явилася програма "Вечір на 5-му", яка ведеться двома мовами - українською і російською. Формат, місію і цільову аудиторію цієї програми прес-служба 5-го пояснила так: "це легкий, дещо іронічний дайджест дня для людей, що тільки-но повернулися додому, спілкуються із сім'ями і не готові до сприйняття обтяжливої аналітики".

Випуски "Вечора на 5-му" за змістом аналогічні численним ранковим розважальним шоу на радіо і ТБ. Це говорильня ні про що, такі собі посиденьки на кухні з гостями із набридлої всім української шоубіз-тусовки.

Рівень тутешньої дискусії зводиться до показу "боянів" з Інтернету та сюжетів із світського життя. Як то новина про те, що Путін з'явився на люди із дружиною, або демонстрація ролику про те, як хакер зламав телесуфлер. Що така програма робить у вечірньому праймтаймі 5-го, коли на всіх інших каналах у цей час ідуть серозні новини?

Це дуже цікаве запитання, яке і стурбувало громадськість.

Головний скарб каналу - 100% мисляча, національно-свідома і політично стурбована аудиторія, яка дивилася канал якраз виключно заради тієї "обтяжливої аналітики". Тепер цю залізобетонну аудиторію розлучають з аналітикою, експертними коментарями, сміливою громадянською позицією ведучих, гострими сюжетами про діяльність влади, і можливістю хоча б тут побачити і почути голос опозиції.

Анонсовані у прес-релізі плани менеджменту щодо подальшої долі інформаційно-аналітичного блоку 5-го - ще більше змушують хвилюватися. Обіцяють, що цей блок буде оновлено, але при цьому його відсувають за межі праймтайму на час з 20.30 до 22.30. До рівня конкуренції із рейтинговим серіалами на інших каналах.

Водночас єдиний анонсований в рамках цього слоту соціально-політичний проект Ганни Безулик, особливо наголошую на слові "соціальний", навряд чи задовольнить усі потреби традиційної аудиторії каналу. Також не сказано, чи це буде прямо-ефірна програма чи вона йтиме у записі. Але скоріше за все, проблеми політичного життя країни там займатимуть другорядне місце.

З огляду на це, подальший сценарій подій може виглядати наступним чином. Канал, розгубить своє ядро глядачів і не здобуде нових. Бо приколи з "ютюбу" молода потенційна аудиторія каналу, яку незрозуміло чому хоче здобути менеджмент, уже 100 разів подивиться в Інтернеті. А розмови про доктора Хауса і анекдоти, які травив Володимир Бистряков в ефірі "Вечора", або про те як Марічка Бурмака піднімає собі настрій - це, вибачте, хліб музично-розважальних каналів.

З таким підходом 5-тий канал ризикує бути приреченим на цілковиту втрату рейтингів і впливовості та з дуже високою ймовірністю у підсумку може бути проданий взагалі. Звісно при цьому вину за втрату рейтингів покладуть за традицією на журналістів, для яких у нового власника бренду "5-тий канал" місця звичайно ж не вистачить, бо це вже буде "неформат".

Ця схема давно напрацьована і не раз перевірена на практиці вітчизняними медіа-магнатами. Варто лише згадати сценарій зникнення НТН як інформаційно-аналітичного мовника і перетворення його за аналогією з НТВ на кримінально-серіальний.

На що буде перетворено в кінці-кінців 5-тий канал то вже інша історія. Але зрозуміло одне - із зникненням 5-го як найбільш збалансованого до останнього часу інформаційного мовника - вітчизняний телевізійний простір остаточно ризикує втратити залишки незалежності.

Бо в країні як клас буде знищено загальнонаціональні телеканали, які матимуть мужність робити чесні новини і виконувати функцію політичної соціалізації і формування громадянського суспільства. Залишиться один ТВі, загнаний брутальним відбором ліцензій в кабельні мережі, як індіанці у резервації.

Можливо саме таке питання руба поставили сьогодні перед власником 5-го в обмін на довгоочікуване призначення у вертикаль влади або гарантії безпеки для власного бізнесу? Сам Петро Порошенко, треба віддати йому належне, оперативно відреагував на обурення глядачів і громадськості незрозумілими змінами на 5-му.

20 жовтня він особисто завітав до студії "Вечірнього часу" та зробив спробу пояснити "глядачам-патріотам" 5 каналу, що ж відбувається із мовленням. Спроба ця, чесно кажучи, не була дуже переконливою. Бо одразу виникло кілька контр-тез.

Якщо Порошенко особисто і прямим текстом гарантував, що канал буде українським, то одразу ж після його слів ведуча "Вечірнього часу" мала би защебетати українською мовою раз і назавжди. Бо російськомовних випусків новин, які були раніше, цілком вистачало для забезпечення потреб російськомовних глядачів 5-го. Їх завжди і об'єктивно було менше. Адже основна аудиторія і покриття 5-го це Західна та Центральна Україна.

Інакше двомовність ефіру - це ніщо інше, як неприкритий нічим реверанс в бік Партії регіонів, яка у одіозному для глядачів 5-го каналу законопроекті "Про мови" стверджує, що "Українсько-російська двомовність, що склалася історично, є важливим надбанням українського народу, потужним чинником консолідації багатонаціонального українського суспільства".

Петро Олексійович також заявив, що поява аполітичного "Вечірнього часу" і його формат це ініціатива творчого колективу 5-го каналу, який має право на креатив. Незрозуміло, як це кореспондується із таким коментарем ведучого Романа Чайки щодо зміни мовлення: "я не знаю, керівництво нічого не пояснювало. Я з минулого тижня хворію, тому пояснити, чому це сталося, не можу. Самому цікаво. Вийду на роботу, з'ясую".

Дуже хотілося б, щоби пан Порошенко був дійсно щирий у своїх словах і всі його запевнення й гарантії були реалізовані без оглядки на власні бізнес і політичні інтереси, тиск і побажання влади.

Щоби в нього вистачило мужності зберегти 5-тий канал як інформаційно-аналітичний. Адже саме це за 5-тий шанували і дивилися мільйони поки що відданих глядачів. Не дарма ж Стендаль говорив, що громадянська мужність вище військової.

Павло Булгак, політичний аналітик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування