Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

У Єгипті ухвалили проект нової конституції

П'ятниця, 30 листопада 2012, 10:31
Версія для друку Коментарі 0

Конституційна асамблея Єгипту більшістю голосів ухвалила проект нової конституції, у якій закони шаріату на основі Корану проголошені головним джерелом законодавства.

Проект направлять на підпис до президента Мохаммеда Мурсі, який, як очікується, винесе його на референдум.

Більшість членів установчих зборів належать до "Братів-Мусульман" та інших ісламістів, які підтримують пана Мурсі. Ліберальні, ліві члени та християни раніше виступили проти установчої асамблеї, звинувативши ісламістів у спробі нав'язати своє бачення.

Асамблея прискорила темп своєї роботи після того, як конституційний суд оголосив, що у неділю він вирішить, чи розпускати установчі збори.

Засідання асамблеї почалось у четвер, проте затяглось за північ. Делегати по черзі проголосували кожну з 234 статей складеного документу.

У затвердженому проекті конституції сказано, що іслам є державною релігією Єгипту, а принципи шаріату - "головним джерелом законодавства".

Те саме було сказано і у попередній конституції, яку скасували після повалення минулого року президента Хосні Мубарака.

Конституція і шаріат

Державне телебачення Єгипту повідомило, що нова конституція пропонує проголосити головним джерелом законодавства для єгипетських християн та євреїв норми, відповідно, християнства та іудаїзму.

Проте ісламісти внесли у документ статтю про те, що право тлумачення "питань, пов'язаних із шаріатом", закріплюється за мечеттю і університетом "Аль-Азхар" - старовинним центром ісламської юриспруденції у Каїрі.

Критики заявили, що у новій конституції є статті про "пропаганду сімейних цінностей", які можуть використовуватись для обмеження свободи слова, і в ній жодного слова немає про рівність чоловіків та жінок.

Протести

Цей указ, виданий минулого тижня, викликав бурхливі протести у країні

"Це нонсенс і один з тих кроків, на які не варто йти, враховуючи, що це відбувається на тлі обурення чинною конституційною асамблеєю", - заявив один з провідних опозиціонерів і у минулому генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Мусса у коментарі агенції Reuters.

Суддівська гілка Єгипту перебуває у протистоянні з президентом Мохаммедом Мурсі та його ісламістськими прибічниками через указ, який єгипетський лідер ухвалив минулого тижня і яким значно розширив свої повноваження.

Судді апеляційних судів Єгипту оголосили страйк на знак протесту проти цього указу.

Президентський указ, який ще називають конституційною декларацією, говорить, що ніхто не може скасовувати рішення глави держави.

Президент, відповідно до документу, також може вживати будь-яких заходів заради збереження досягнень революції, національної єдності чи національної безпеки.

Документ буде чинним доти, доки не буде ухвалена нова конституція.

За словами кореспондента ВВС у Каїрі, винесення на референдум нової конституції, ухваленої за таких обставин, може бути "вибухонебезпечним".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте