Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Членство у ЄС приносить українським сусідам фінансові вигоди

Микола Шатилов, Дмитро Каневський _ Четвер, 14 лютого 2013, 12:36
Версія для друку Коментарі 1

Згідно із новим бюджетом Євросоюзу, Словаччина, Польща та Естонія протягом семи років, з 2014-го до 2020-го, отримають мільярди євро на розвиток. У їхніх столицях це вважають дипломатичною перемогою.

З великого бою, який точився навколо європейського бюджету на період 2014-20 років "переможцями" вийшли, передусім, три "новачки" ЄС – Словаччина, Польща та Естонія. Особливо велику вагу надають наслідкам тривалих брюссельських переговорів у Польщі та Словаччині. Так, Братислава вкладе до спільної "каси" ЄС сім мільярдів євро тоді, як отримає 20 мільярдів.

Тринадцятимільярдний позитивний баланс місцева преса вважає прямим виграшем словацької дипломатії, і не тільки завдяки матеріальним вигодам. Як заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, бюджетний саміт засвідчив, що з утисками маленьких країн в межах ЄС покінчено.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявляє про дипломатичну перемогу
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявляє про дипломатичну перемогу

Привід для чималої втіхи мають і поляки. Ба навіть прем'єр-міністр країни Дональд Туск по завершенні бюджетного саміту, що тривав минулого тижня у Брюсселі, сказав, що ці дні стали "найщасливішими у його житті", цитує його слова інформагенція dpa. Результатами саміту Туск може бути задоволений: до Варшави він повернувся з гарантіями виділення з боку ЄС 106 мільярдів євро в період з 2014-го по 2020-й рік. Це на 4 мільярди більше в порівнянні із поточним рівнем допомоги з Брюсселя. "Польща - найбільший бенефіціар у ЄС", - з втіхою підсумував Туск. Повідомляється, що президент країни Броніслав Коморовський навіть приготувався відмітити приємні новини з Брюсселя шампанським.

Виграла у фінансовому плані й Естонія. Для неї семирічний бюджет ЄС передбачає дотації у майже 6 мільярдів євро. Це на понад 900 мільйонів євро більше, ніж у поточному фінансовому періоді, цитує естонського прем'єр-міністра Андруса Ансіпа російська агенція РІА Новини з посиланням на його статтю в газеті Postimees. Як наголосив Ансіп, незважаючи на скорочення загального бюджету, за результатами переговорів Естонія може вважати себе переможцем. За підрахунками естонського прем'єра, судячи лише з обсягу дотацій, передбачених для нових інвестицій, Естонія отримає більше за всіх.

На що підуть гроші

Як же скористаються країни з фінансової перемоги у Брюсселі? Словаччина, насамперед, збільшить частку, призначену для ліквідації двох блоків атомної електростанції "Ясловські Богуніци", зі 105 мільйонів євро до 200 мільйонів. Далі на черзі капіталовкладення в сільське господарство. Завдяки дозволу, який Словаччина дістала на саміті, вона матиме змогу перепрофілювати кошти з тих європейських програм, які призначено на розвиток села, на прямі платежі виробникові. Останній отримуватиме не 210 євро на гектар площі, як раніше, а майже 250 євро.

Андрус Ансіп: Ми не збираємося назавжди залишатися одержувачем допомоги
Андрус Ансіп: "Ми не збираємося назавжди залишатися одержувачем допомоги"

Безробіття серед молоді сягає в Словаччині 25-ти відсотків, що, з огляду на рішення бюджетного саміту, дає їй право претендувати на потрібну суму з тих шести мільярдів євро, які ЄС виділив на працевлаштування європейської молоді. Роберт Фіцо не приховує, що в минулому Словаччина мала проблеми з використанням європейських фондів (використовувалося лише 38 відсотків) через недосконалість словацького законодавства, і запевняє, що воно зазнає відповідних змін.

Дотації на розвиток

Для Польщі ж гроші з Брюсселя відкривають можливості подальшого планового розвитку інфраструктури, зокрема ремонту та будівництва доріг та реалізацію інших великих інфраструктурних проектів. Крім того, дотації, як розраховують у Варшаві, сприятимуть і загальному зростанню рівня життя в країні.

Тим часом естонський прем’єр Ансіп вважає, що бюджетні дотації з ЄС Естонія повинна спрямовувати на інвестиції у розвиток країни та її конкурентоспроможності в тривалій перспективі. "Ми не збираємося назавжди залишатися одержувачем допомоги", - заявляє Ансіп. Він сподівається, що вже в наступний бюджетний період Естонія зможе внести до бюджету Європейського Союзу більше, ніж отримати з нього.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 91.209.118.---
basker _ 14.02.2013 13:09
Вступай в Евросоюз и соси миллиарды денюжек из богатеньких Германии и Франции.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте