Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Чорні фармацевти" наступають через інтернет

Вікторія Власенко _ Вівторок, 17 вересня 2013, 12:09
Версія для друку Коментарі 0

Продаж контрафактних ліків залишається одним із найприбутковіших видів кримінального бізнесу в світі. У Раді Європи цілий відділ зайнятий боротьбою з підробленням медикаментів.

Підробкою ліків займаються як і дрібні місцеві, так і добре організовані злочинні міжнародні угрупування. Про це в інтерв’ю DW розповів керівник відділу фармацевтичної служби, захисту здоров'я споживачів і боротьби з контрафактною продукцією (Європейський директорат якості лікарських препаратів та медичних послуг Ради Європи) Франсуа-Ксав’є Лері. За його словами, більшість контрафактних медпрепаратів потрапляють на європейський ринок з Індії та Китаю.

"Минули ті часи, коли підпільний завод з виробництва контрафактних ліків асоціювався з маленьким сараєм посеред джунглів, у якому стоїть допотопна машинка, що штампує пігулки", - каже Франсуа Лері.

Сучасні "чорні фармацевти" володіють елементарними "ноу-хау", додають у підробні ліки певну частку активної речовини і велику увагу приділяють виготовленню упаковки та супровідних інструкцій, які майже стовідсотково відповідають оригіналу. Усі ці фактори ускладнюють роботу державних органів контролю за якістю медпрепаратів, і нерідко навіть лабораторні тести "не помічають" фальшивку.

Попит і ціна

Найчастіше підробляють медикаменти проти еректильної дисфункції
Найчастіше підробляють медикаменти проти еректильної дисфункції

А загроза, яку несе здоров’ю вживання неякісних ліків, надзвичайно серйозна. "Це не сумочка, підроблена під відомий бренд, - говорить експерт. - Ліки напряму потрапляють у ваш організм". У деяких випадках ліки-фальшивки можуть бути токсичними вже самі по собі, а в інших - вони не справляють того ефекту, на який розраховує лікар і якого очікує пацієнт.

Попит та ціна - ось два фактори, якими керуються виробники контрафактних ліків, вибираючи об’єкт для підробки. За інформацією Франсуа Лері, найчастіше його службі доводиться мати справу з підробками медпрепаратів, які лікують еректильну дисфункцію.

"Вони порівняно дорогі, крім того, люди часто соромляться купувати їх в аптеці, тому віддають перевагу веб-сайтам, чим і користуються злочинці, - пояснює експерт. - Нам також доводилося мати справу і з підробними ліками проти онкологічних захворювань, препаратами, котрі знижують кислотність шлунку тощо".

Аптеки гарантують

В Україні доволі часто спалахують скандали, пов’язані з продажем фальшивих медпрепаратів. Згідно з офіційним звітом Державної служби України з лікарських засобів, у 2009 році фахівці вилучили з торговельної мережі близько 230 тисяч упаковок підробних ліків, а у 2011 році - вже 3,5 мільйона.

Експерти радять користуватись виключно сертифікованими аптеками
Експерти радять користуватись виключно сертифікованими аптеками

Проте, за словами Франсуа Лері, в Україні, як і в усій Європі, левова частка контрафактних ліків реалізовується через нелегальні інтернет-сайти.

"Водночас кількість підробних ліків, які потрапляють в офіційну мережу аптек у Європі, - мізерна, і кожен такий випадок обов’язково досконально розслідується", - сказав експерт. На його думку, "ризик потрапляння підробних ліків до легальної мережі продажу в Україні не вищий, ніж у більшості європейських країн".

"Поки що складно говорити про точні статистичні дані, оскільки в Україні триває розробка національної системи відстеження обігу ліків, - зазначив Франсуа Лері. - Але Україна ставиться до контрафактних ліків, як до серйозної проблеми, яка може зростатиме, якщо не скеровувати сили на її мінімізацію".

Підробка ліків карається законом

"Річ у тім, що ще за радянських часів в Україні були сконцентровані головні обсяги фармацевтичної промисловості всього СРСР, - пояснює віце-президент української Ради із захисту прав і безпеки пацієнтів Євген Найштетік у інтерв’ю DW . - Тому сьогодні Україна прагне зайняти одне з провідних місць серед європейських фармацевтичних виробників".

За словами Найштетіка, згідно з класифікацією ВООЗ, Україна відноситься до країн з жорстким регулюванням фармацевтичного ринку і, до речі, першою серед країн-членів Ради Європи ратифікувала конвенцію "Медікрайм", котра передбачає кримінальне покарання за підробку ліків. Тож, на його думку, офіційний ринок лікарських препаратів в Україні суворо контролюється.

"А щодо контрафактних ліків, які незаконно потрапили в продаж, то цим явищем повинні займатися правоохоронні органи", - наголосив Євген Найштетік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте