Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ліміт вичерпано - врятує лише диво

Субота, 8 липня 2000, 14:39
Більшість простих жителів України вже давно звикла до постійного зростання цін, тобто інфляції. Велика або маленька, вона існує завжди і цілком природно сприймаються слова керівника групи радників українського прем'єра Валерія Литвицького про те, що "ситуацію з інфляцією драматизувати не треба". Ніхто і не драматизує, просто існують реальні цифри: рівень інфляції у червні становив 3,7%, а за підсумками першого півріччя 18,7%. Раніше економісти прогнозували РІЧНИЙ рівень інфляції в Україні близько 19%, крім того, влітку зазвичай відмічається тенденція до зниження інфляції.

Литвицький, як і будь-який чиновник, завжди готовий промовляти банальні речі: "…реагувати на те, що інфляція у цьому півріччі вище за той показник, який прогнозувався, треба". Він заявив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, що "частково такі більш високі показники прогнозувалися". За його словами, на рівень червневої інфляції вплинуло адміністративне підвищення тарифів (зв'язок, жилкомпослуги, зерно - УП). Серйозне підвищення цін у 2000 році відмічається у всіх областях. За даними Держкомстату ціни українських виробників зросли з початку року - на 11,8%, на послуги - на 28%.

Не менш важливою причиною незапланованої інфляції є те, що НБУ активно викупав валюту на ринку для погашення зовнішніх боргів України. Раніше глава Нацбанку Володимир Стельмах зазначив, що в першому півріччі НБУ забезпечив зовнішні виплати у розмірі $955 млн. За повної відсутності зовнішнього фінансування. Як відомо, по боргах нашій країні без західних кредитів розраховуватися дуже важко. І Литвицький підтверджує, що Україні необхідно поновлення фінансування з боку міжнародних організацій. Ніхто й сумнівів не мав, що все виглядає саме так. "Без кредитів МВФ Україна простягне ноги", - ці вже крилаті слова належать людині крутішій за радника прем'єра. Литвицький висловлюється більш туманно: "Найшвидше його (фінансування - УП) поновлення необхідне, інакше втрата початкового економічного зростання і відсутність можливості перетворити його в довготривале зростання стане реальністю".

Безсумнівно, треба додати солодкого: "Важливо мати на увазі те, що уряд виконує все, що було заплановано із соціальних виплат і погашення заборгованості, зокрема, з пенсій". "Вперше повністю виконані зобов'язання із соціальних виплат. Ми вперше не маємо торішньої заборгованості з пенсій", - зазначив Литвицький.

Закінчимо це сумне повідомлення інформацією про те, що Національний банк України має забезпечити у другому півріччі виплату $750 млн. на погашення зовнішніх боргів. Голова НБУ Володимир Стельмах повідомив, що розраховує (не особисто звичайно, а від імені НБУ) на фінансування міжнародних фінансових організацій і результати приватизації. У цій ситуації Україна фактично потрапляє у ситуацію замкненого кола: перевищення запланованого рівня інфляції може перешкодити поновленню кредитування.

Оскільки річний відсоток вичерпаний, нещасним банкірам і членам уряду необхідно створити диво, яке під силу тільки богу, і в ті, що залишилися, півроку втримувати інфляцію на рівні 0.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування