Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер дебати обов'язкові тільки для державних медіа

Четвер, 7 лютого 2002, 17:46
Верховна Рада України в четвер ухвалила в новій редакції закон "Про проведення телерадіодебатів під час виборчої кампанії з виборів президента України і виборів народних депутатів України".

Закон підтримали 242 народних депутатів, проти 0 з 388, що брали участь в голосуванні.

Згідно із законом, передвиборні дебати - один з видів передвиборної агітації під час проведення виборчої кампанії з використанням електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації, в якому одночасно беруть участь не менше двох суб'єктів виборчого процесу, які проводяться в прямому ефірі за принципом рівних умов і в порядку, визначеному законами. Суб'єктами виборчого процесу, які беруть участь в теледебатах, визначені кандидати в президенти України, а також кандидати в депутати, включені у виборчий список партії або блоку і кандидати в народні депутати, які балотуються в одномандатних округах.

Закон передбачає проведення теледебатів за принципом добровільної участі, рівних умов для всіх учасників виборчого процесу. Крім того, умовами проведення теледебатів є те, що партія (блок), які беруть участь у виборах, повинна бути представлена на теледебатах уповноваженим від відповідної партії кандидатом в депутати, включеним у виборчий список партії (блоку); кандидати в президенти України, кандидати мажоритарщики беруть участь в теледебатах особисто.

Теледебати між кандидатами в президенти України, уповноваженими партією кандидатами в депутати, і теледебати між кандидатами мажоритарщиками, проводяться відповідними державними і комунальними телерадіоорганізаціями. Згідно із законом теледебати між учасниками виборчого процесу можуть також організовуватися і проводитися іншими телерадіоорганізаціями, які отримали ліцензію на право користування каналами мовлення, не залежно від форми власності з ініціативи телерадіоорганізації на платній і безкоштовній основі.

Державні телерадіоорганізації проводять теледебати в обов'язковому порядку. Згідно із законом організація і проведення теледебатів, кадрове і матеріально-технічне забезпечення проводиться телерадіоорганізаціями, визначеними в цьому законі. Фінансове забезпечення теледебатів здійснюється за рахунок коштів держбюджету, які виділяються на підготовку і проведення виборів з метою, визначеною відповідно до законів про вибори президента України і про вибори народних депутатів України.

Згідно із законом теледебати проводяться в години з 19.00 до 19.30 в тому числі у вихідні, не робочі і святкові дні, виключно в безперервному прямому ефірі. У одних теледебатах під час передвиборчої кампанії з виборів президента України одночасно можуть брати участь не більш двох кандидатів в президенти.

У одних теледебатах під час передвиборної кампанії з виборів народних депутатів можуть брати участь не більш трьох партій (блоків), представлених своїми уповноваженими.

У одних теледебатах між кандидатами мажоритарщиками можуть брати участь не більш чотирьох кандидатів в народні депутати. Графік проведення теледебатів складається за результатами жеребкування, яке проводиться у ЦВК і окружкомах за участю кандидатів в народні депутати.

Кількість теледебатів може бути такою, щоб забезпечити кожному кандидату участь в них.

Тривалість теледебатів за участю однієї групи кандидатів в президенти України, політичних партій (блоків) кандидатів мажоритарщиків повинна бути не менше за час безперервного ефірного часу. Не менше за третину виділеного часу повинно бути виділено відповідям учасників теледебатів на питання виборців, які будуть надходити за допомогою телефону, від присутніх в студії глядачів або в будь-якій іншій не забороненій формі. Законом забороняється телерадіоорганізаціям переривати теледебати в тому числі рекламою товарів, робіт і послуг.

Закон встановлює також відповідальність осіб, винних в порушенні норм цього закону. Ці особи несуть цивільно-правову, адміністративну і карну відповідальність відповідно до законодавства України.

Як повідомлялося, парламент України у грудні ухвалив закон "Про обов'язкове проведення передвиборних теле- і радіодебатів". Разом з тим, президент Кучма не підписав закон, оскільки він суперечить ряду норм Конституції України, "порушує права і свободи громадян, звужує їх зміст і обсяг". Виконуючи закон про обов'язкове проведення передвиборних теле- і радіодебатів, більшість теле- і радіопрограм в державі на період проведення виборів фактично перетворяться "в нескінченний політичний дискусійний клуб в ефірі, засіб самореклами політичних діячів, партій, ще і не за свої гроші", переконаний Кучма.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування