Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Помиї з "Вікон"

Вівторок, 29 червня 2004, 16:58
"Як б’ють тебе в одну щоку – підстав іншу" – гласить християнська мудрість. "Як плюють тобі в очі, мовчки витри – і йди собі далі" – твердить закон боягуза.

Наскільки близькі одна від одної здаються ці дві максими, і наскільки далекі вони є насправді! Облишаючи глибинний заклик до християнського смирення і всепрощення на роздуми богословам, хотів би заміритись на другу сентенцію. Спонукав мене до цього плювок в очі, і я бажаю на нього відповісти.


Йдеться про телевізійне ток-шоу "Окна", котре чотири рази на тиждень виходить у час-пік на "Новому каналі". В одному з останніх "шоу для тупеньких", як вдало назвав цю програму один мій колега, був продемонстрований сюжет про "хохлушку", якій допомогло "вилікуватись" від "хохляцького" акценту регулярне заняття оральним сексом.

Існують категорії людей, котрі живляться на тваринному інстинкті публіки прочитати щось "смажене". Для них головне – реклама свого імені, а додаток "анти" робить їхню популярність ще більшою.

Так, приміром, один негідник обливає брудом Тараса Шевченка, інший "шоу-мен" вибігає на поле під час матчу Росія-Португалія. Кожен в такий спосіб заробляє свої дивіденди на обуренні інших людей. І чим більш негідною є його поведінка, тим більшу користь вона приносить його іміджу.

Спочатку, довідавшись про цей сюжет, мені стало шкода тих нещасних людей, що по чотири рази на тиждень дивляться це третьосортне базікання, – а найбільше тих, що вірять у правдивість сюжетів. Потім серце сповнило обурення і жаль щодо того стереотипу, який нав’язують людям про українців.

Саме тому я не хочу ані півсловом згадувати ведучого, акторів, режисерів і продюсерів цієї помийної передачі, від якої смердить ницістю і дебілізмом, але є одна річ, яка мені залежить: це реакція суспільства на такий плювок в очі.

Ну не можу я зрозуміти, як керівництво "Нового каналу" пустило в ефір це мерзоття! Як інтелектуал, напів-дисидент Олександр Ткаченко зміг після реакції Нацради з питань телебачення і радіомовлення відповісти, що вони не мають права, згідно з угодою, втручатись у зміст програми, пообіцявши "вибачення".

Для кого ця відповідь? Це те саме, що ви, дивлячись на ґвалтування на вулиці, скажете, що, відповідно до вимог законодавства, не маєте права втручатись в цей "інцидент", і побіжите в міліцію.

Як ми, українці, можемо почуватись бодай-як гідно, якщо нас, на наших же каналах, обзивають "хохлами", нашу країну "Хохляндією"! Як можемо ми слухати спокійно міркування ведучого "Вікон" про те, що "у нього в інституті було багато хохлів, і в них був акцент, а потім він кудись зник. Напевно, вони теж використовували цей рецепт орального сексу"!

Кожен, хто після цього всього вважає себе громадянином України, повинен встати і сказати: "Ні"! Самого вибачення каналу недостатньо! Канал повинен належно поплатитись за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, за приниження гідності громадян своєї держави!

Ми повинні домогтися повного припинення транслювання програми "Вікна" і, можливо, навіть відставки керівника "Нового каналу". І байдуже нам до їхніх угод і домовленостей!

Доки ми мовчатимемо, від кожного з нас смердітиме нечистотами, вилитими на нас! Будьмо ж Людьми! Маймо ж повагу до самих себе! Згадайте, як зреагували євреї на публікації в "Сільських Вістях"! Берімо приклад!

Коли ракета збиває цивільний літак, міністр оборони йде у відставку. Коли футбольна збірна не виконує завдання, у відставку йде тренер. Фактор вини не має тут жодного значення. Йдеться про честь: або вона є, або її немає.

Невже керівник каналу не розуміє, до якої ганьби спричинився! Чи у погоні за рейтингом губиться самоповага? Може б тоді замислитись про прямі трансляції публічних екзекуцій десь з Китаю – рейтинг у них був би теж високий, – звичайно ж у нічний час і з позначкою "Перегляд з дозволу батьків", як кажуть, щоб усе було "по закону".

Автор: Олесь Андрійчук, докторант празького Карлового Університету

Від УП. "Українська правда" протягом кількох днів намагалася отримати коментар з приводу думок, висловлених у статті, від пана Ткаченка, але відповіді не надійшло. В той же час ми готові оприлюднити точку зору керівництва "Нового каналу" вже після публікації статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування