Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Невизнання виборів Кучмою могло лише наснитися. Він радить журналістам стрибнути з парашутом

Середа, 9 червня 2004, 18:40
Президент Леонід Кучма вважає неймовірним сценарій, що результати виборів президента України можуть бути оголошені недійсними.

"Я відкидаю ситуацію, що вибори не відбудуться. Я переконаний, що вони відбудуться за будь-якої погоди", - сказав Кучма, відповідаючи на питання про те, що вибори можуть бути визнані недійсними.

Кучма звернувся до журналіста Єгора Соболєва, який поставив це питання: "Єгор, ну що ти? Тобі що, вночі... [наснилося]?"

На думку Кучми, ще до виборів президента пройдуть довибори принаймні в трьох округах, де працюють депутати-сумісники [Клюєв, Слаута, Калетнік] – і це дасть можливість виправити недоліки перед виборами президента.

Водночас Кучма сказав, що з попередньої історії варто очікувати "суттєвого збільшення потоку" діячів та організацій, в тому числі із США, які контролюють чесність виборів.

За словами Кучми, у нього з цього приводу зараз відбуваються з такими делегатами "відверті розмови – мені втрачати нічого".

Кучма сказав, що він "категорично незгоден, коли хтось пресує". "Не може бути любов одностороння, чи вимоги односторонні. Це завжди повинна бути співпраця", - сказав Кучма.

Кучма додав, що під час таких розмов наводить приклад, як "велика сімка" в 1995 році обіцяла добудувати Україні компенсуючі потужності в обмін на закриття ЧАЕС.

"Зобов'язання "велика сімка" не виконала! І це вважається нормальним! Бо вони "великі", а ми маленькі!", - сказав Кучма.

"Я пізно це зрозумів", - зізнався Кучма. Він пообіцяв, що Україна самотужки добудує блоки на Рівненській та Хмельницькій АЕС і ще навіть "експортуватиме електроенергію".

Як інший приклад невиконання Заходом обіцянок Кучма назвав "Бушерський проект", коли Україна відмовилася від постачання турбін до Ірану на вимогу США. За словами президента, після всіх обіцянок США "прислали благодійну допомогу до Харкова – ліки на 10 мільйонів з американського резерву, який час від часу треба поновлювати".

Також Кучму обурило нескасування США поправки Джексона-Веніка. "Уже скоро євреїв в Україні не залишиться, а ви все ще не відміняєте", - нагадав Кучма, що поправка Джексона-Веніка була запроваджено при СРСР у відповідь на перешкоди виїзду євреїв із Радянського Союзу.

Водночас Кучма сказав, що зараз навпаки, євреї повертаються до України.

"Поки ми не станемо членами НАТО чи ЄС, нас будуть вчити, що у нас не вистачає демократії", - сказав Кучма.

Але при цьому Кучма позитивно відгукнувся про "обмін думками" з американськими політиками, який відбувається останнім часом.

За його словами, відбулася "дуже корисна" зустріч із Збігневом Бжезинським. Також, на його думку, "корисно" те, що відвідав Україну Джордж Буш-старший.

Кучма звернув увагу, що це сталося напередодні 80-річного ювілею Буша, який він святкуватиме у червні. "Він збирається стрибнути із парашутом. Якщо хтось хоче скласти йому компанію – будь-ласка", - чомусь звернувся Кучма до журналістів.

Говорячи про зустріч із колишнім командувачем НАТО в Європі Веслі Кларком, Кучма поставив його за приклад українським політикам: "Які б у США не були розбіжності між демократами (Кларк - демократ) і республіканцями, які б гарячі вибори не були, але демократи підтримують всі дії республіканців у Іраку. Оце позиція!"

Кучма також не бачить нічого поганого у тому, що число таких американських гостей останнім часом збільшилося.

"А що, хіба було б краще, якби [американці] обходили десятою дорогою? Ми представляємо стратегічний інтерес", - сказав Кучма.

"Українська Правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування