Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Я за Януковича, або Почім опіум для народу

Вівторок, 28 вересня 2004, 13:12
Нечего на зеркало пенять, коли рожа крива
Н.В. Гоголь


Незважаючи на "трагічні" події з Януковичем в Івано-Франківську, концерт на його підтримку в Києві у суботу не відмінили. Як не відмінили його у Черкасах в день трауру за жертвами Беслана. Тому що послідовний.

Якщо у інших кандидатів концерт є лише завершенням виступу кандидата, то у Віктора Федоровича він існує відокремлено. Тому під кінець концерту про зв’язок з Януковичем, як правило, нагадує лише його портрет 3 на 4 (звісно, у метрах) на задньому фоні сцени.

Сам Федорович своїх прибічників присутністю не потішив. У нього був постільний режим. Це ж тільки інші нерозумні, ледь повернувшись із того світу, вистоюють по півгодини перед своїми виборцями. В Януковича для цього є відповідні люди. Наприклад, Кобзон.

Іосіф Давидович так щиро агітує за Януковича, що вже, схоже, навіть розгубив своє громадянство. Принаймні, Рівненській суд не спромігся встановити його російське громадянство, незважаючи на депутатство Кобзона в Держдумі Росії.

Чи агітував Кобзон у Києві за Януковича, не знаю. Він чомусь виступав тут у ролі розігріву. Перед молодим прихильником Януковича з його штабу, який виголосив приблизно наступне:

"Ви всі вже знаєте, які трагічні події трапилися з Віктором Федоровичем в Івано-Франківську... Це була акція опозиції, яка скрізь волає, що вона виступає за чесні вибори. Це чесні методи боротьби?.. Як така людина як Ющенко може претендувати на посаду президента, якщо вона не може контролювати дії своїх прихильників...Ми виступаємо за мир у цій країні і будемо вести боротьбу демократичними методами".

Київ, Європейська площа, субота, сьома година вечора. Тут має відбутися концерт на підтримку Януковича, чий "зірковий склад" міг би зайняти половину новорічної "Пісні року", якою вже років тридцять годують наш народ. Надєжда Бабкіна, Наташа Корольова, Іосіф Кобзон, Валерій Меладзе, Тетяна Нєдєльская, Клара Новікова, Олександр Морозов, Валентина Степова і ще, ще, ще.

Якщо ви думаєте, що київський обиватель не приперся б "на шаріка" послухати цих "поп-зірок", то ви погано знаєте свій народ. Але ж...

Порівняно з мітингом на підтримку Ющенка це виглядає просто жалюгідно. Олександр Мороз більше збирає у деяких районних центрах. Петро Симоненко теж. Навіть на сусідньому Майдані Незалежності о 20:30 було вдвічі більше людей.

Можливо, хтось переплутав "свято за Януковича" з Днем столиці? А втім. Після виступу Кобзона і невідомого представника штабу на площі було не більше трьох тисяч осіб (разом з міліцією в особливо великих розмірах).

Це переважно студенти. Видно за двома ознаками: перше - кучкуються групами не більше 15 осіб, друге – біля них стоять дєвочкі з червоними папочками, які перевіряють присутність. Їй Богу, старости.

Частина студентиків явно вирізняється провінційністю - бо тільки там так одягаються і тільки там так щиро витанцьовують під "Валєнкі, валєнкі".

У підозрі, що діток сюди просто привезли, відправляюсь за групкою, яка прямує до автобуса 095 –00 НІ.

В цей час відбувається дивний процес. Групи, чоловік по 15, збираються й ідуть у напрямку стадіону "Динамо". Там на них чекають, скажімо так, їх керівники. Дехто роздає прапори під підписку, дехто футболки й шарфики за Януковича, а дехто...

"Нет, - подумал Чичиков, - ты-то не много сделаешь толку с десятью миллионами. А вот если б мне десять миллионов, я бы, точно, кое-что сделал"

"Ну что здесь всє свої?", - запитує дядечко і витягує з кишені пачку 20-гривневих купюр, яка тягне принаймні на 2 000. Правда, побачивши чужі очі, миттю зникає за колонами стадіону Лобановського, щоб завершити роздачу слонів.

Гроші! Ось чого чекають ці люди у різних місцях від Європейської площі до Грушевського, 4. Кількість їх встановити важко, бо вони постійно мігрують.

"Вєрко, гляди в оба! Наш автобус ондечки. Наш начальник там. Тільки ж дивись, бо так і залишимось без грошей!", - говорить киянка років 65, щільно обвішана шарфиками і прапорцями "за Януковича". Такса бабусь 50 гривень. Принаймні таку цифру назвав їх співрозмовник, зазначивши, що стільки має і на своїй роботі.

Чи, може, ми дуже помилилися – це куратори курсів роздавали студентам нову стипендію. Так само як бабці з прапорцями чекали на Європейській площі поштаря з надбавкою до пенсії.

Взагалі ж молодь на концерті за Януковича ділиться на три категорії:

- "партійних зомбі", які абсолютно не йдуть на контакт, пишаються футболками, які "від Януковича", гідно тримають прапори "Молодь за Януковича", обираючи "свободу, а не FREEDOM" ;

- випадкових, які прийшли сюди на конкретного співака, потім швидко пішли, залишивши у смітниках агітпродукцію;

- силоміць завезених ректорами, яким забули навіть сказати, куди везуть. І, звісно, нічогісінько не заплатили. Ці щиро оточують поодинокого агітатора-ющенківця, розбирають запит Омельченка про судимості Януковича і запросини принести гарбуза "єдиному". В душі вони глибоко ненавидять і владу, і її єдиного, обіцяють правильно проголосувати на виборах і дуже просять ну хоч футболочку, хоч кашкетика від Ющенка. І тут же на місці беруть телефони місцевих штабів, щоб надати посильну допомогу.

Бувають деструктивні елементи і серед учасників концерту. Клара Новікова, якій підходять всі чоловіки, крім блакитних і мертвих, потішила народ старим анекдотом на тему виборів: "Летять в літаку Кучма і Путін. Літак розбивається. Як думаєте, який народ плакатиме більше? Білоруський... Бо там не було Лукашенка".

А потім взагалі дуже неконструктивно побажала "чтобы вы имели то, как они имеют нас". І це все на фоні негаснучої посмішки Януковича.

Решта "працівників маскультного цеху" поводились добре. Хтось привіз "Маліновий звон", п'ятнадцятирічної давнини, хтось "Жолтиє тюльпани", такої самої свіжості. Всі вони бажали "любві, счастья і харашо провісті врємя". І жодної агітації. Прийшли, повеселились і трошки підзаробили.

Але все ж цікаво, скільки коштує участь у турі за Януковича російських і українських зірок естради, скільки коштують "шарікі по-кієвскі" з агітацією за Януковича і решта наочної пропаганди?

Згідно з даними "Комсомолки" , запросити скажімо на весілля Наташу Корольову – 7,5 тисяч доларів, Миколу Баскова, який виступав у регіонах – 20 000 у.о. Виступ Надєжди Бабкіної за даними "Ізвєстій" коштує близько 7 000 у.о. А Наталю Могилевську, яка їздить по регіонах за Януковича у рамках іншої акції "Молодь проти – молодь за", можна покликати за 4,5 тисяч у.о.

До речі, тільки в останньої є право агітувати за Януковича. Іншим громадянам іноземних держав це робити заборонено. Тому було б досить дивно, якби вони порушували законодавство (адже непряма агітація все одно присутня навіть у простому співі) ще й безкоштовно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування