Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Financial Times вважає, що Європа злякалася демократичної України

Понеділок, 10 січня 2005, 15:28
Помаранчева революція в Україні стала раптовою проблемою для країн Європи через потребу включити нову демократичну країну до ЄС.

Таку думку висловлює автор статті про Україну в додатку до часопису Financial Times Христя Фріланд, передає BBC.

"Європа досі справляється з наслідками розширення на Схід, веде емоційні переговори з Туреччиною і намагається налагодити післявоєнний порядок на Балканах. І для багатьох європейських лідерів раптова поява України як демократичної і вартої довіри європейської країни більше схоже на проблему, ніж на вирішення", пише газета.

На думку автора, ця точка зору особливо сильно панує в таких країнах, як Франція, Італія, Іспанія і, можливо, Німеччина, для яких важливіше налагодження кращих зв'язків між тими членами союзу, які вже існують, а не поширення європейських цінностей далі на схід та південь. Також, пише Фріланд, ці країни бояться налаштувати проти себе Росію.

В той же час, за її словами, Польща швидко осягнула важливість моральної та практичної підтримки України.

"Поляки визнали той факт, що кордон між демократією та авторитаризмом пересунувся з західного на східний кордон України. З точки зору Польщі, найкращий шлях затвердити цей кордон - це поставити Україну на шлях до членства у ЄС і зрештою привести її в союз", говориться у статті.

Аналізуючи причини поразки режиму Леоніда Кучми, Фріланд відзначає, що незалежна Україна успадкувала лише відгалудження старої репресивної машини СРСР, головний штаб якої лишився у Москві.

Ще одну причину авторка бачить у приватизації, яка в Україні розосередила економіку куди більше, ніж у Росії, де бізнес належить олігархам.

Третьою причиною, на її думку, є те, що українська політична еліта не надто поспішала підтримувати Віктора Януковича, якого газета називає грубим пролетарієм, а натомість почувалася краще з опозиціонером і популярним колишнім прем'єр-міністром Віктором Ющенком, технічно підкованим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування