Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченка звинуватили в трюкацтві, а Мирослава Гонгадзе йому вірить

Середа, 30 листопада 2005, 11:22

Соратник Бориса Березовського Алекс Гольдфарб заявляє, що майор Микола Мельниченко намагається ухилитися від надання свідчень в Україні.

Так у середу Гольдфарб прокоментував свідчення Мельниченка, дані в США.

"Зважаючи на все, опублікований документ є черговим пропагандистським трюком Мельниченка, мета якого – відхилення від надання свідчень у випадку його появи в Україні", - заявив Гольдфарб.

За його словами, аналіз документа, переданого Мельничеком в українські ЗМІ, показує, що "він не є процесуально оформленими свідченнями, що мають юридичну силу, тому що на ньому відсутні будь-які відомості про прийняття автором присяги і про встановлення його особистості".

Він також пояснив, що відповідно до практики США, така інформація, разом з печаткою нотаріуса, судді або державного чиновника, що засвідчив прийняття присяги, є невід'ємною складовою частиною документа і зазвичай знаходиться поруч із підписом заявника.

Гольдфарб також відзначив, що Фонд не вважає опублікований лист Мельниченка в прокуратуру України і США відомостями, що заслуговують серйозного ставлення.

"Мельниченко має бути допитаний слідством відповідно до вимог закону, у першу чергу про обставини й організаторів прослушки кабінету Кучми. Питання про те, хто мав доступ до змісту плівок до убивства журналіста, є центральним для встановлення можливого зв'язку між учасниками прослушки й організаторами убивства", - говориться в повідомленні.

Разом з тим, вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава заявила, що Мельниченко все-таки дав свідчення в Мін'юсті США.

"Мельниченко вчора (28 листопада) давав свідчення в міністерстві юстиції США і збирається виступити свідком в Україні. У США він відповів на ті питання, що йому у свій час поставила Генпрокуратура України. Мельниченко вважає свої свідчення дуже важливими для завершення слідства у "справі Гонгадзе", - сказала Мирослава Гонгадзе.

"Якщо в правоохоронних органів і в президента досить політичної волі, то свідчення Мельниченка мають дуже серйозно змінити політичну ситуацію в Україні", - додала Мирослава.

У той же час депутат-соціаліст Іван Бокий заявив, що й в Україні Мельниченко дасть свідчення по зафіксованих ним злочинам, "що повинно привести до осуду організованого злочинного угруповання Кучми".

"Туди входять спікер парламенту Володимир Литвин, колишній віце-прем'єр Микола Азаров, депутат Олександр Волков, екс-голова СБУ Леонід Деркач, покійний міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко й інші", – заявив Бокий, слова якого наводить "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, Мельниченко прибуває в Україну ненадовго, тоді як Єльяшкевич планує залишитися в країні назавжди.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування