Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк заявляє, що Росія забула про два інші договори з Україною

П'ятниця, 23 грудня 2005, 17:19

Дії Росії щодо встановлення ціни на газ є економічним тиском.

Про це заявив у п'ятницю на засіданні Кабміну міністр економіки Арсеній Яценюк, повідомляє "Обком" з посиланням на УНІАН.

"Чотири- або п'ятикратна зміна ціни може розцінюватися як економічний тиск на державу", – сказав він.

За словами Яценюка, на сьогоднішній день між Україною і Росією діє багато спільних умов, що регламентують відносини двох країн. Зокрема, міністр назвав дві угоди: про соціально-економічну співпрацю і про зону вільної торгівлі.

За його словами, відповідно до договору про соціально-економічну співпрацю, ні Україна, ні Російська Федерація не мають права вживати заходів, які б погіршували економічне становище кожної з країн.

"Ні Україна, ні Російська Федерація не мають права ні змінювати режим постачання, ні ціни в однобічному порядку", – сказав Яценюк.

Він також відзначив, що угода про зону вільної торгівлі чітко передбачає порядок і умови спільної взаємодії між великими монопольними підприємствами.

Відповідно до цього договору, жодна зі сторін не повинна допускати впливу домінуючих монопольних підприємств на економічне становище кожної з країн.

"Таким чином, сьогодні можна констатувати те, що в наших двосторонніх відносинах усе досить чітко і зрозуміло", – сказав міністр.

Яценюк також відзначив, що якщо взяти середньозважену ціну на газ для сусідніх з Україною країн, то ціна для України повинна складати від 100 до 150 доларів за 1 тис. кубометрів.

"Відхилення від цих пропорцій може розцінюватися як певна дискримінація", – сказав Яценюк.

Як відомо, прем'єр Юрій Єхануров заявив, що Україна залишає за собою право звертатися за допомогою до країн–гарантів безпеки України, а також попросив підготувати документи для можливого звернення України до Стокгольмського арбітражного суду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування