Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко може ініціювати дострокові президентські вибори?

Четвер, 8 грудня 2005, 15:10

Не виключена можливість штучного зриву створення урядової коаліції з боку провладних сил.

Про це сказав директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко під час засідання "Українського клубу", передає УНІАН.

За його словами, "Наша Україна" разом з БЮТ набере менше голосів, ніж Партія регіонів, і тому влада може піти на зрив створення парламентської коаліції. На думку політолога, метою цього може бути і компрометація конституційної реформи. Він підкреслив, що це є "небезпечний авантюрний варіант".

Фесенко сказав, що це призведе до дострокового розпуску парламенту, а в результаті на позачергових парламентських виборах "Наша Україна" набере ще менше голосів, ніж в березні 2006 року. Фесенко не виключає в цій ситуації ініціативи з боку Юлії Тимошенко щодо дострокових президентських виборів.

Директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарних та політичних досліджень Володимир Маленкович зазначив, що єдиним виходом для стабілізації ситуації після парламентських виборів може стати створення "стабільного і спокійного уряду".

Він підкреслив, що під час виборів жодна із політичних сил не набере більшості, необхідної для самостійного створення урядової коаліції. Маленкович вважає, що має бути створена "синьо-помаранчева коаліція з нейтральним прем'єр-міністром-менеджером".

Він підкреслив, що у випадку, якщо прем'єром буде обрана Тимошенко, то це обов'язково призведе  до конфлікту з чинним президентом Віктором Ющенком, оскільки вона захоче "грати самостійно".

Маленкович зазначив, що враховуючи те, що під час парламентських виборів буде протистояння політичних сил, то обрання Віктора Януковича прем'єром буде вважатися в помаранчевого електорату зрадою. Як варіант керівника "спокійного коаліційного уряду", на думку політолога, може стати, зокрема, нинішній міністр економіки Арсеній Яценюк.

Політолог із соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що "в майбутньому парламенті може відбутися змова".

За його словами, після жорсткого протистояння між Партією регіонів та блоком "Наша Україна" будь-які кроки щодо створення спільної коаліції сприйматимуться з боку електорату як змова, і це призведе до сильного розчарування у виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування