Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк везе із США перемогу

Вівторок, 7 березня 2006, 10:01

США та Україна в понеділок у Вашингтоні підписали двосторонній протокол про умови доступу на ринки товарів і послуг у рамках підготовки України до вступу у Світову організацію торгівлі.

Від української сторони документ підписав міністр економіки Арсеній Яценюк, від американської – торговельний представник США Роб Портман.

"Неформально, як правило, американці підписують протокол, коли, на їхню думку, країна виконала всі основні вимоги (зі вступу до СОТ)", - прокоментував підписання протоколу прем'єр Юрій Єхануров.

Він зазначив, що досягнута домовленість із США – "це заслуга, у першу чергу, міністерства економіки та особисто міністра".

Єхануров нагадав, що під час його перебування в жовтні 2005 року у Вашингтоні стало відомо, що колишня команда переговорників від України некваліфіковано виконала роботу з підготокиі документів.

Прем'єр також підкреслив, що до роботи над протоколом залучалися всі зацікавлені українські експортери.

Єхануров повідомив, що залишилося ще 4 країни, з якими Україна повинна підписати протоколи,з двома із яких існують певні проблеми.

У той же час він припустив, що різке подорожчання цукру на світовому ринку в зв'язку з переорієнтуванням Бразилії на випуск із цукрової тростини біопалива пом'якшить позицію Австралії на переговорах з Україною.

Також він нагадав, що претензії Киргизії до України не мають відношення до торгівлі. "Мова про борги суб'єктів, що хазяюють, до розпаду СРСР", - додав прем'єр.

Він також підкреслив, що Україні необхідно прийняти ще кілька законів для вступу у СОТ, відзначивши, що ще є шанс зробити це на останньому сесійному тижні Верховної Ради нинішнього скликання.

Раніше Портман заявляв, що підписання протоколу повинне послужити поглибленню двосторонньої співпраці з економічних питань і дати сильний поштовх спробам України завершити переговори про приєднання до СОТ.

Офіційний Київ планував вступити до СОТ до кінця 2005 року, однак не домігся поставленої задачі через відмову парламенту прийняти ряд законодавчих актів і незакінчених двосторонніх переговорів, з яких найбільш проблемними були переговори зі США та Австралією.

Новою можливою датою вступу України до СОТ називають літо-осінь 2006 року.

Попередній двосторонній протокол Україна підписала 23 лютого з Єгиптом, довівши їхню загальну кількість до 42.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування