Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка стали менше хотіти в ЄС

Понеділок, 12 березня 2007, 09:13

Заступник глави секретаріату президента Олександр Чалий вважає, що євроінтеграція країни може бути успішною й без безпосереднього членства країни в Євросоюзі.

"Євроінтеграція України може бути успішною і без формату членства", - заявив Чалий в ефірі 5 каналу у неділю ввечері.

Він також відзначив, що Україні варто зосередитися на суті євроінтеграції, а не на її формі. "Членство - формальна ознака інтеграції, суть євроінтеграції - трансформація суспільства на європейських стандартах; реальна інтеграція - у першу чергу, в економічній сфері",- додав Чалий.

За його словами, і президент, і прем'єр-міністр мають однакову позицію в питанні євроінтеграції.

Чалий відзначив, що неправильно вважати, що проблема вступу України в ЄС якимсь образом пов'язана з існуючим конфліктом між президентом і прем'єр-міністром.

"Проблема не в нас, проблема в Європейському Союзі", - підкреслив він, при цьому, додавши, що "сьогодні Євросоюз знаходиться в досить складному стані: у нього серйозна конституційна і соціальна криза, вона не може більше розширюватися".

Крім того, Чалий відзначив, що не згодний з позицією ряду політиків у тому, що Україна не відповідає Копенгагенським критеріям.

"Ми відповідаємо їм краще ніж Сербія й Албанія", - сказав Чалий, у той же час відзначивши, що "поки ЄС не має можливості "прийняти Україну".

"Проблема в тому, що ця держава (Україна), дуже велика, проблема в тому, що вона розташована між Європейським Союзом і ще одним геополітичним гравцем на Євразійському континенті - Росією... Проблема - у нездатності Європейського Союзу прийняти принципове рішення про розширення", - підкреслив Чалий.

Він також відзначив, що сьогодні Україна повинна шукати різні шляхи для євроінтеграції. "Сьогодні ми повинні йти в європейське суспільство, щоб вони нас краще знали... Сьогодні в Європі у всіх країнах ЄС підтримка майбутнього членства України вища, ніж, наприклад, Туреччини", - сказав Чалий.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування