Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк і Костенко можуть вийти з мегаблоку?

П'ятниця, 6 липня 2007, 09:12

Лідери обласних партійних організацій Народного руху й Української народної партії мають намір розірвати підписану угоду про вступ у мегаблок і взяти самостійну участь у парламентських виборах.

Як пише газета "Комерсант-Україна", із проекту рішення політради НРУ випливає, що в суботу внутрішньопартійна опозиція НРУ планує відправити у відставку голову партії Бориса Тарасюка.

У свою чергу, за інформацією видання, глава УНП Юрій Костенко готовий добровільно подати у відставку.

Проект рішення політради НРУ, підготовлений супротивниками входження в мегаблок, серед іншого пропонує підтримати ініціативу вінницької і харківської облорганізацій НРУ зберегти партію від саморозпуску і йти на вибори в рамках блоку національно-демократичних сил з робочою назвою "Виборчий блок Народного руху України".

Для реалізації цього плану автори документа мають намір 21 липня на партійному з'їзді відсторонити від займаних посад главу НРУ Тарасюка, його заступника В'ячеслава Коваля і главу контрольно-ревізійної комісії Олександра Чорноволенка.

"Вважаємо, що при сформованих обставинах єдиною можливістю очистити і відродити нашу легендарну партію є відставка керівників, що скомпрометували себе", - йдеться у проекті документа, який планується ухвалити в суботу.

Як відомо, лідери партій, що входять у "Правицю", – Тарасюк (НРУ), Костенко (УНП) і Анатолій Матвієнко (УРП "Собор") – при вступі в мегаблок погодилися з вимогою створити єдину партію з іншими 7 суб'єктами об'єднання.

Відповідно до календарного плану цей процес повинен закінчитися до грудня цього року. Між тим, на думку заступника голови НРУ Леся Танюка, підписані в четвер Тарасюком зобов'язання будуть переглянуті.

"Народний Рух не може піти на самознищення. Партійні низи не підтримають це рішення", - заявив Танюк.

Утім, як випливає з листа керівника секретаріату НРУ Романа Сушка, розісланого головам обласних парторганізацій 4 липня, у внутрішньопартійної опозиції немає жодних шансів реалізувати задумане: 18 з 27 регіональних організацій Руху підтримали ідею створення єдиної партії.

У випадку входження в мегаблок розкол загрожує й УНП. "Вважаю підписання декларації помилкою... Я буду вимагати від з'їзду його скасування", - заявив голова київської обласної організації УНП Євгеній Жовтяк.

"Думаю, багато делегатів з'їзду виступлять проти злиття", - сказав лідер рівненської обласної організації УНП Василь Червоній, зазначивши, що Костенко вже пообіцяв добровільно піти з посади голови партії, якщо опозиція в ході з'їзду виявиться в більшості.

При такому розвитку подій, вважає Червоній, УНП піде на вибори в блоці з партією "Свобода" і, можливо, із НРУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування