Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коаліція Януковича-Тимошенко обере президента в парламенті?

П'ятниця, 28 листопада 2008, 13:24

Коаліція Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів, у випадку її створення, внесе зміни в Конституцію України, що дозволить обирати президента країни у Верховній Раді.

Таку думку висловив президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Жданов нагадав про заяву прем'єр-міністра Тимошенко з умовою президентові Віктору Ющенку щодо формування коаліції в парламенті.

На думку політолога, ця заява свідчить про консультації, які проводяться, між Тимошенко і Ющенком про поновлення демократичної коаліції за участю БЮТ, блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Литвина.

У той же час "шанси на поновлення такої демократичної коаліції на сьогоднішній день мінімальні".

"На мою думку, ситуація буде розвиватися трохи в іншому форматі. Після остаточної відмови президента відновити демократичну коаліцію Тимошенко одержить повне політичне і моральне право для спроб створити коаліцію з Партією регіонів", - переконаний Жданов.

При цьому, на думку політолога, поки складно прогнозувати, чи буде оформлена коаліція Партії регіонів і БЮТ, або це буде більшість у парламенті.

"Якщо така коаліція буде створена, то в такому випадку президент України виявиться поза політичною грою, оскільки він втратить важелі впливу на ситуацію в парламенті", - вважає він.

"У випадку створення такої коаліції можна сказати, що її наступним кроком буде проведення конституційної реформи, мінімізація повноважень президента і перенесення обрання глави держави у Верховну раду", - відзначив Жданов.

За його словами, "для країни важливо, щоб була створена будь-яка більшість у Верховній раді України, що змогла б ухвалювати закони, прийняти державний бюджет на наступний рік і або підтримати існуючий уряд, або сформувати свій для боротьби з кризою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування