Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко допоможе тільки обраним банкам

Понеділок, 27 квітня 2009, 11:35

Фінансову допомогу держави зможуть одержати тільки сім банків, названих раніше Кабміном. Іншим банкам доведеться шукати інші джерела наповнення статутних фондів.

Про це газеті "Дело" повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

"Усього є 26 банків, що підходять під критерії МВФ і Світового банку. З них 7 будуть рекапіталізовані за рахунок держави, а 19 узяли на себе зобов'язання збільшити капітал за рахунок власних коштів", — сказав він.

На уточнююче питання, що буде з цими 19 банками, якщо вони зрештою не знайдуть кошти для збільшення капіталу, Шаповалов відповів: "Можливо, будуть об'єднуватися, можливо буде реорганізація і ліквідація — усе, що завгодно".

Раніше уряд і НБУ заявляли, що потреба в коштах семи рекапіталізовуваних банків складає 20 мільярдів гривень. За словами Шаповалова, ця цифра може змінитися.

"Мінфін хоче робити зараз експрес due diligence, може, вони зараз ще якусь цифру порахують. Поки такий розрахунок, а життя ще покаже — чи досить капіталу або ж потрібна буде ще підтримка", — говорить він.

Перший заступник глави НБУ уточнив також критерії, з яких відбиралися претенденти на рекапіталізацію.

"Якщо сума внесків банку складає більш 1% від внесків усієї банківської системи або якщо активи більше 2% всіх активів банківської системи. Тобто працює принцип "або", а не " і те й інше", — пояснив чиновник.

Серед банків, які могли розраховувати на допомогу держави, але не захотіли нею скористатися, є 5 установ, власниками яких є українські бізнесмени — Приватбанк, Перший український міжнародний банк (ПУМБ), Брокбізнесбанк, Кредитпромбанк і банк "Південний", пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування