Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин розповів, як можна залишити російський флот

Неділя, 8 листопада 2009, 22:19

Спікер Володимир Литвин допускає продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Спікер вважає, що перш ніж ставити питання про виведення флоту, треба знати настрої кримчан.

Водночас він підкреслив, що "Крим – це невід’ємна складова територія України". "І продукувати сепаратистські настрої різного роду домислами непотрібно", - вважає Литвин.

"За базування Чорноморського флоту Україна щороку має отримувати номінально менше 100 мільйонів доларів, але ці кошти зараховують на погашення боргу. І цей борг, який ми маємо оплачувати, виокремлено стоїть в сумі 2,3 мільярди доларів", - сказав він.

"От порахуйте з 1997 року, 97 мільйонів, скільки ми виплатили. І після 2017 року скільки нам ще залишиться виплачувати відповідних коштів. Я думаю, тоді менше буде експресії і емоцій у цьому питанні", - зазначив Литвин.

"А я виходжу з такого міркування, що ЧФ займає 19 тисяч гектарів землі, 4,5 тисяч споруд і будівель, я не кажу вже про водні акваторії. Скажіть, будь ласка, ціна в 97 мільйонів – це нормальна ціна?", - запитав спікер.

"Тому я пропоную вести розмову в такій площині – що вигідно Україні. Росія каже, що "ми хочемо розглядати після 2017 року". Я кажу: добре, давайте будемо вести розмову", - заявив він.

На думку спікера, "ціна за базування флоту має бути ринковою". "Від цього Україна виграє. А в 2017 році прийдуть розумніші політики, вони вирішать цю проблему. Не треба діяти методом лому", - вважає Литвин.

Крім того, він наголосив, що "у Севастополі проживають і громадяни Росії, і громадяни України".

"Давайте при такому підході будемо пропонувати російській стороні, щоб вони вкладали гроші у розвиток соціальної структури, адже в школу ходять діти громадян Росії, в дитячі садочки вони також ходять, соціальну структуру використовують", - сказав спікер.

"Очевидно, треба запропонувати, щоб Україна від цього виграла, а не скиглили ми і не слинили цю тему, яка абсолютно нічого не додає", - вважає Литвин.

"Вивчимо, чи корисно буде Україні продовження перебування Чорноморського флоту. Росія скаже, які в неї є інтереси. А Україна виставить свої інтереси. Якщо нам буде це вигідно, то ми повинні в такій площині вирішити це питання", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування