Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати вимагають від Європарламенту передумати про Бандеру

Четвер, 4 березня 2010, 07:17

Депутати Львівської та Тернопільської облрад просять Європарламент переглянути пункт резолюції щодо України, який стосується Степана Бандери.

Як повідомляє УНІАН, відповідні звернення до Європейського парламенту депутати обох облрад ухвалили на своїх позачергових засіданнях.

У зверненні депутатів Львівської облради від 3 березня заявляється, що рекомендація ЄП скасувати присвоєння звання Героя України Бандері "не має жодного історичного і правового підґрунтя та базується на наклепі про так звану "співпрацю" ОУН з нацистською Німеччиною, яким свого часу комуністична пропаганда таврувала український національно-визвольний рух часів Другої світової війни".

"Це твердження є вкрай цинічним, адже Степан Бандера з початку липня 1941 року до жовтня 1944 року був в'язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенгаузен, а двох його братів замордовано в іншому гітлерівському концтаборі Освенцимі", - йдеться у зверненні депутатів.

Також у ньому вказується, що Львівська облрада як орган місцевого самоврядування області, де жив, навчався і розпочинав підпільну революційну діяльність Бандера, свого часу "виступала ініціатором присвоєння йому звання Героя України і це рішення базувалося на ґрунтовному вивченні ролі Степана Бандери в національно-визвольній боротьбі українського народу у ХХ столітті".

Львівська облрада просить Європарламент переглянути пункт 20 своєї резолюції. "Вважаємо, що рішення найвищого законодавчого органу Об'єднаної Європи має базуватися виключно на об'єктивних історичних фактах", - йдеться у зверненні.

Його копію скерують також президенту України Віктору Януковичу.

У свою чергу, Тернопільська облрада також звернулася до Європарламенту з вимогою переглянути свою резолюцію від 25 лютого, скасувавши у ній пункт 20 щодо Бандери. За звернення проголосували усі 73 присутні депутати. Не брали участі у засіданні члени фракцій Партії регіонів та Блоку Литвина.

Депутати висловили обурення з приводу сподівання Європарламенту на скасування Януковичем указу Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя.

Вони вказують, що рішення Європарламенту позбавлене історичного підґрунтя і базується на вигаданому "московською комуністичною пропагандою наклепі про так звану співпрацю ОУН із нацистами з метою очорнення ОУН в очах світу".

Серед інших аргументів, депутати зазначають, що Бандера вів в Україні боротьбу з окупантами під гаслом "Воля народам! Воля людині!" – і його принципи відповідають засадам побудови Європейського Союзу як "Європи вільних націй".

"Облрада вважає, що резолюція від 25 лютого має ознаки суто політичного замовлення і не відображає реалій історичного процесу, а також є проявом брутальної зневаги до української нації та прямим втручанням у внутрішні справи України", - йдеться у зверненні, копію якого надіслано Януковичу, Верховній Раді та Кабміну.

Також облрада вирішили надіслати ЄП книгу про Бандеру, а МЗС України закликала ініціювати у Європарламенті слухання щодо "правдивої історії про діяльність Бандери".

Крім того, аналогічне звернення до Європарламенту щодо Бандери ухвалили депутати Івано-Франківської облради, повідомили там "Українські правді".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: