Рідні Шухевича й Бандери будуть боротися за звання у судах

Понеділок, 26 квітня 2010, 09:26

Родичі Степана Бандери та Романа Шухевича борються за повернення своїм предкам звань Героїв, даних екс-президентом Віктором Ющенком.

Син командира УПА Романа Шухевича, 77-річний львів'янин Юрій, збирається оскаржити у Верховному суді рішення донецького суду про незаконність присвоєння Роману Шухевичу звання Героя України.

В онука Степана Бандери, журналіста і тезки лідера ОУН, який зараз знаходиться в Канаді, є час до 4 травня подати апеляцію. Раніше він повідомив суду про такий намір.

Усього вже подано два десятки апеляцій по Бандері, зокрема від самого Ющенка.

7 травня суддя вирішить, чи пускати їх у хід.

Про це розповів газеті "Сегодня" донецький адвокат Володимир Оленцевич, за позовом якого донецький суд позбавив Бандеру звання Героя України.

Апеляція щодо скасування указу про присвоєння звання Героя Шухевичу провалилася, зазначає видання.

"Після цього виграти за касацією у Верховному суді в сина Шухевича практично немає шансів", - вважає Оленцевич.

Шухевич-молодший упевнений, що нагороду в його батька відібрали за вказівкою нової влади.

На думку адвоката, навряд чи вдасться і прихильникам Бандери "відбити" свого кумира. Хіба що вони зможуть довести, що він був громадянином України, що неможливо.

Оленцевич вважає: враховуючи, що не виграла апеляція по Шухевичу, швидше за все, відмовлять у поверненні нагороди і Бандері.

Він також припускає, що апеляцію Ющенка можуть прийняти, тому що екс-президент мотивує її тим, що скасування його указу кидає на нього тінь як на тодішнього гаранта Конституції, який нібито незаконно дав нагороду лідеру ОУН-УПА.

Як відомо, Ющенко, будучи президентом України, у 2009 році присвоїв звання Героя України головнокомандуючому УПА Роману Шухевичу, а в останні дні президентства - і Степану Бандері.

Однак Донецький апеляційний адмінсуд пізніше визнав незаконними ці укази на підставі того, що Бандера і Шухевич не були громадянами суверенної України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування