Голова КС не бачить суперечностей у рішеннях щодо коаліції "тушок"

П'ятниця, 9 квітня 2010, 10:03

Рішення Конституційного Суду про конституційність входження окремих депутатів у коаліцію не суперечить попередньому рішенню КС з цього питання.

Про це заявив голова Конституційного Суду Андрій Стрижак у коментарі газеті "Комерсант-Україна".  

Як відомо, у вересні 2008 року КС констатував, що коаліцію можуть створити лише фракції, "кількість народних депутатів у яких становить більшість від конституційного складу Верховної Ради (не менше 226 депутатів)".

У рішенні КС, оприлюдненому 8 квітня 2010 року, говоряться: "Окремі народні депутати, зокрема ті, які не входять до складу депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції... мають право брати участь у формуванні коаліції".

"Знайдіть мені в Конституції заборону депутатові брати участь у більшості! Ви ніде цього не знайдете!", - заявив Стрижак виданню.

"Саме про це йдеться в нашому рішенні. І воно жодним чином не суперечить рішенню від 2008 року, яке продовжує діяти в повному обсязі", - пояснив він.

На зауваження, що загальне число депутатів у Партії регіонів, Компартії і блоці Литвина - менше 226, і це суперечить Конституції, голова КС відповів:

"Я особисто депутатів не рахував і не збираюся цього робити, для цього є Володимир Михайлович Литвин (голова ВР), який нарахував необхідну кількість депутатів. І поки не буде скасована його заява про створення коаліції, вона буде існувати".

На претензії опозиції про те, що останнє рішення КС ґрунтується на нормах закону "Про регламент Верховної Ради", конституційність яких ще оскаржується, Стрижак відреагував так: "Ви скажете, що ці норми неконституційні? Можливо, це й так, я не знаю".

Він зазначив, що в КС уже відкрито провадження за відповідним поданням депутатів від БЮТ.

Стрижак також визнав, що суд керувався не лише нормами права.

"КС розглядав цю ситуацію не як конституційно-правовий конфлікт, він виходив з реалій нашого життя, про які не завжди можна прочитати в книгах і законах", - заявив голова КС на прес-конференції.

"Переконаний, що лише таке право розуміння заподіє найменшу шкоду суспільству. А можливо, навіть принесе користь", - зазначив голова КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...