Луценко: Жванія купує "тушки" прямо в Раді, валізи з грошима - під стінкою

Понеділок, 21 червня 2010, 09:22

Депутат Давид Жванія "купує" соратників із "Народної самооборони" прямо в кабінеті глави апарату Верховної Ради.

Про це заявив лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко газеті "Комерсант-Україна", коментуючи перехід 6-ти своїх соратників у парламенті в коаліцію.

"Для мене це серйозний удар, удар під дих. Напевно, один із найсерйозніших за останній час", - зізнався екс-глава МВС.

Він пояснив це, з одного боку, тим, що "коаліції не вистачає голосів для утихомирення фракцій комуністів і блоку Литвина", тоді як "на порядку денному стоїть ухвалення закону про місцеві вибори, що передбачає змішану систему виборів" і "для гарантованого ухвалення цього вигідного Партії регіонів закону і потрібні "тушки".

З іншого боку, визнав Луценко, є "моральний" аспект.

"Зараз, коли в парламенті існує відверта корупція, стоїть питання про те, як займатися політикою. У Раду можна провести людину, в якої є достатні кошти. Але цю людину можна змусити поміняти свої погляди, тому що він боїться за свій бізнес", - розповів лідер "самооборонців".

"Один із таких депутатів опинився в числі тих, хто у п'ятницю перейшов у коаліцію. Він прийшов до мене і сказав, що його бізнес більше не встоїть - УБОЗ вилучив усю документацію, прокуратура оголосила в розшук головного бухгалтера... Теза про те, що багаті люди більш незалежні, не працює", - заявив Луценко.

Але, зазначив він, "є й інші люди, які грошей не мають і з якими я рука в руку працював не менше десяти років": "Наприклад, Олег Новіков. Таким, як він, абсолютно тупо пропонують узяти 1,5 мільйони доларів, поки дають, і ще 25 тисяч доларів одержувати щомісяця!".

"Верх цинізму в тому, що ці торги ведуться в кабінеті голови апарату Верховної Ради, у присутності голови нібито опозиційної фракції НУНС, бізнес-партнер якого, Давид Жванія, купує людей, пропонуючи одразу відкрити валізу. Ці валізи вишикувані прямо під стіночкою", - заявив Луценко.

За його словами, Новіков за 2-3 дні до переходу в коаліцію "почав говорити про створення групи усередині НУНС".

"В останній день я йому сказав: "Перестань брехати собі, зрозумій - Жванії ти не потрібен і група не потрібна. Потрібні 'тушки'". Потрібні для того, щоб почати розмову про те, що Луценко, мовляв, уже ніякий, а Юля страшна, то давайте створимо якусь групу, яка буде спілкуватися з владою", - розповів лідер НС.

Луценко підтвердив, що ідеологом створення групи "безумовно" є Жванія.

"Щойно люди клюють на ідею створення групи, вони починають міркувати: "Що ми будемо робити в НУНС? Зараз у нас є можливість матеріально зміцнитися, потім ми увійдемо в уряд, і матеріальні блага будуть іти до нас постійно". Крім грошей, є ще одна принада - їм обіцяють мажоритарні округи, на яких влада нібито забезпечить їм перемогу. Це блеф, але ті, хто вперше потрапив у парламент, цьому вірять", - сказав Луценко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News