Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Голос" Азарова висуває журналістам умови, а за критику погрожує

Понеділок, 20 вересня 2010, 18:55

Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко вимагав від журналістів перед інтерв'ю з Миколою Азаровим повністю узгодити, яким у результаті буде матеріал.

Про це розповіла "Українській правді" оглядач журналу "Корреспондент" Ірина Соломко.

За її словами, спочатку літа вона намагалася взяти інтерв'ю в Азарова й надіслала відповідний запит. У відповідь Соломко отримала від прес-секретаря прем'єра смс, у якому умовою інтерв'ю звучало узгодження усіх деталей того, як воно буде опубліковане.

"Оточення Азарова висувало до нас вимоги щодо погодження - і тексту, і фотографій, і заголовків, усього того, що має вийти. Зрозуміло, що в нас таких умов бути не може, бо ми дотримуємось європейських журналістських стандартів", - сказала журналістка.

"В кінці липня, перед відпусткою Азарова, прес-секретар прем'єра написав, що я можу буквально за два дні це зробити - єдина умова: авторизація матеріалу, починаючи від заголовків і закінчуючи підписами під фото. Жоден високопосадовець, в тому числі попередній і нинішній президент, не вимагав від нас такого", - згадала Соломко.

"В принципі, ми це розцінили як прояв цензури", - зазначила журналістка.

За її словами, редакцію це "збентежило". "Ми не могли погодитися на таке. На цьому дискусія завершилася", - сказала Соломко.

Однак ця історія отримала продовження у студії телеканалу "Інтер" увечері в п'ятницю, 17 вересня. В ефірі "Свободи на Інтері" Соломко поцікавилася у прем'єра, "чому такі умови співпраці з журналістами". Азаров відповів, що відритий до діалогу з журналістами, а після цього у перерві програми до неї підійшов Лук'яненко.

"Пан Лук'яненко почав пояснювати, чому ми не можемо отримати такі коментарі. Він мені сказав: "Що Ви собі дозволяєте?...", - переповіла Соломко.

За її словами, тепер Лук'яненко пояснив, що згоду на інтерв'ю журналістці не дали, бо, мовляв, було дві помилки у запиті.

"Це однозначно не може бути причиною відмови від інтерв'ю, тим паче що я отримувала від нього смс, де чітко прописувалися умови розмови з прем'єром. Там чомусь не було жодного слова про те, що в запиті була помилка...", - сказала Соломко.

За її словами, тепер Лук'яненко закидав виданню, що перша стаття про Азарова, коли був призначений його Кабінет міністрів і експерти аналізували плюси й мінуси нових міністрів, була не дуже гарна. На думку прес-секретаря прем'єра, вона містила "оціночні судження" і навіть зачіпала честь і гідність Азарова - тож "як тепер давати інтерв'ю?".  

Соломко також зазначила, що у п'ятницю Лук'яненко навіть погрожував звернутися до комісії з журналістської етики з приводу тієї першої статті - хоча там були зібрані думки експертів. "Якщо хочете "а ля війни", то хай оцінить комісія, наскільки ви професійно працює", - передала вона суть розмови з прес-секретарем Азарова.

"Тим не менше, ми сподіваємось, що команда прем'єра захоче виправити це непорозуміння, і у нас буде можливість донести позицію Азарова до наших читачів", - додала Соломко.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування