Джемілєв: Арештований Гриценко має давню ворожнечу з Джарти

П'ятниця, 28 січня 2011, 07:33

В екс-спікера парламенту Криму Анатолія Гриценка була давня ворожнеча з нинішнім прем'єром Криму Василем Джарти, а для Партії регіонів він уже давно не "свій".

Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, коментуючи "ЛІГАБізнесІнформ" арешт Гриценка.

Джемілєв розповів, що приніс до Центрального районного суду Сімферополя, який обирав запобіжний захід для Гриценка, поручництво за екс-спікера кримського парламенту.

"Я передав судді свою заяву про поручництво: гарантую, що він буде з’являтися до суду вчасно, не буде ухилятися. Зі мною заяву подали депутати від БЮТ Велижанський та Сенченко. Але суд не взяв це до уваги й виніс рішення залишити Гриценка під вартою. У мене таке склалося враження, що рішення виноситься не в суді, а в іншому місці", - сказав нардеп.

При цьому Джемілєв нагадав, що Гриценко був зміщений з посади спікера одразу після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах, хоча "для цього не було підстав".

"Але - вказівка згори. У нього була давня ворожнеча з Джарти, з нинішнім прем'єром (АР Крим). А оскільки тут уже всі структури, у тому числі й силові, так сказати, у своїх хлопців, то, я думаю, тут не обійшлося..." - вважає він.

За словами глави Меджлісу, Гриценко для Партії регіонів уже давно не "своя" людина: "Між ними (кримськими регіоналами) багато чого відбувається. І він там далеко не свій для них. Він готовий був піти з Партії регіонів, але не було, куди, як кажуть, пристати".

"Думаю, тут присутній фактор лякання. Лякання усіх, хто недогідний новій владі. Нас теж намагалися полякати", - додав він.

Про "справу Гриценка" Джемілєв сказав: "Начебто у 2004 році землі, які належать Міністерству оборони, він здав в оренду. Але там був лист із Міноборони, яке саме просило розпорядитися цією землею, бо вона не використовується, і не можуть платити податки на землю. Тоді Гриценко створює комісію, і там прийняв рішення".

"Можливо, не все чисто було, але це не те діяння, за яке треба притягати до кримінальної відповідальності або, у будь-якому разі, заарештовувати. Проте, так зробили", - додав він, висловивши впевненість, що про ті події згадали через 7 років "за командою".

У четвер, 27 січня, Центральний районний суд Сімферополя ухвалив заарештувати Гриценка на два місяці. Йому пред’явили обвинувачення у скоєнні злочину за ч.3 статті 365 КК (перевищення влади або службових повноважень).

За даними прокуратури, йдеться про незаконне вилучення земель військового радгоспу "Азовський". Слідство вважає, що Гриценко, будучи главою Ленінської райдержадміністрації, скоїв дії, спрямовані на незаконне відчуження земель площею 4,8 тис. га.

Крім того, прокуратура перевіряє законність здачі в оренду земельних ділянок на території санаторію Верховної Ради АРК "Росія".

Гриценко очолював Ленінську РДА у 2001-2005 р. З вересня 2005 до травня 2006 р. він був першим заступником глави Радміну АРК, у 1997-1998 і в 2006-2010 р. - головою Верховної Ради Криму. Очолює Ленінську районну організацію Партії регіонів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування