Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ оскаржить "цинізм" влади, та боїться, що вибори знову відсунуть

Середа, 2 лютого 2011, 07:39

Внесені зміни до Конституції будуть оскаржені як такі, що ухвалені з порушенням закону.

Про це заявив голова підкомітету з питань виборчого законодавства Сергій Подгорний ("БЮТ-Батьківщина") у коментарі "Deutsche Welle".

За словами заступника голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергія Соболєва, близько 25 депутатів, які нібито проголосували за конституційні зміни, були відсутні в парламенті на той час.

Підставами для оскарження називають не лише порушення процедури голосування, а й суперечності в тексті Основного закону.

За словами Подгорного, "внесені зміни передбачають вибори президента останньої неділі березня 2015 року", тоді, як 5-річний термін його повноважень спливає раніше.

"Влада цинічно порушила Конституцію і закон і поставила під сумнів саме право народу обирати собі владу", - сказав президент Аналітичного центру "відкрита політика" Ігор Жданов.

Разом із тим, він скептично оцінив можливість справедливого вердикту Конституційного суду. На думку експерта, цей орган був сформований з відданих нинішній владі людей. А раніше КС уже схвалив проголосований Верховною Радою проект конституційних змін і тепер може просто відмовитися розглядати скаргу БЮТівців.

Подгорний зазначив, що представники нинішньої влади "бояться виборів, як вогню", оскільки "відчувають, що вже не будуть обрані".

Депутат не виключив, що під час внесення наступних змін до Конституції вибори будуть відкладені і на ще більший термін.

Але виборці можуть просто не дочекатися наступних виборів й зажадати дострокової відставки чинної влади, не виключив Подгорний.

На його думку, обурення виборців може спричинити зростання цін та комунальних тарифів і взагалі подорожчання життя.

Жданов погоджується: протестні настрої в суспільстві зростатимуть, а "дії влади негативно вплинули на соціальне самопочуття українців".

Але, як сказав експерт, наскільки такі протестні настрої здатні перетворитися на дії і призведуть до позачергових президентських виборів, наразі прогнозувати важко.

Як відомо, 1 лютого Верховна Рада змінила Конституцію, призначивши наступні парламентські вибори на жовтень 2012 року, а вибори президента – на березень 2015 року, та визначивши термін повноважень президента, нардепів і місцевих депутатів у 5 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...