Рада почала підчищати повноваження Азарова. Але завадило 8 березня

П'ятниця, 4 березня 2011, 14:14

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про Кабінет Міністрів" .

Законопроектом пропонується, зокрема, ліквідувати інститути урядових органів, які діють в системі міністерств, а також урядових комітетів в системі Кабінету Міністрів.

Крім цього, планується, що перший віце-прем´єр-міністр, віце-прем´єр-міністр за рішенням президента України зможуть очолювати міністерство.

Запропоновані проектом зміни передбачають вилучення положень чинного закону, які встановлюють повноваження міністра як керівника відповідного міністерства, а не як члена Кабінету Міністрів.

Пропонується також змінити окремі повноваження прем´єр-міністра, запровадити новації у регулюванні діяльності секретаріату Кабінету Міністрів, тощо.

Верховна Рада також прийняла за основу проект закону про центральні органи виконавчої влади.

Документом передбачається визначити особливості статусу міністерства, повноважень міністра як члена Кабінету Міністрів та керівника міністерства; заступників міністра, внутрішню структуру центрального апарату міністерства, тощо.

Згідно із проектом, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізовуються та ліквідовуються президентом за поданням прем‘єр-міністра. Перший заступник та заступник міністра призначаються на посади за поданням прем‘єр-міністра та звільняються з посад президентом України.

Проект також містить норми, які регулюють умови оплати праці та інші питання матеріального забезпечення працівників центральних органів виконавчої влади, а також визначають відповідальність посадових осіб міністерств, інших центральних органів влади.

Зокрема, пропонується встановити, що держава має право зворотної вимоги (регресу) до посадових осіб міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, які заподіяли шкоду.

Обидва законопроекти викликали критику з боку опозиції, яка вказала на збільшення повноважень адміністрації президента та зменшення повноважень прем’єр-міністра.

Депутати не змогли проголосувати за розгляд законопроектів за скороченою процедурою, оскільки не вистачило "затискувачів кнопок". Михайло Чечетов пояснив це тим, що в депутатів вже всі думки про 8 березня, а не про голосування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування