Польські журналісти вперше чують про ноу-хау Герман

Понеділок, 11 квітня 2011, 15:56

Польські журналісти не зобов’язані оприлюднювати свої декларації про видатки, як політики.

Про це "Українській правді" розповіли представники польських ЗМІ, коментуючи заяву радника президента Ганна Герман про те, що в Україні слід запровадити обов’язкове декларування видатків для всіх журналістів, як це зробила Польща.

"Я вперше чую про таке, хоча працюю журналістом 6 років", - сказав, зокрема, кореспондент Polskie Radio в Києві Петр Погоржельскі.

"У нас дуже добре працює Податкова інспекція, і якщо вона побачить, що ти живеш у палаці, а офіційно заробляєш набагато менше (неважливо, чи ти президент, чи журналіст, чи двірник), то вона тебе оштрафує. А от до політиків – окремі вимоги, і не важливо, з якої ти партії", - додав він.

Цю інформацію також підтвердив "Українській правді" інший польський журналіст на умовах анонімності.

"Кожен громадянин у Польщі має заповнювати щорічну податкову декларацію. І якщо в цій декларації є якісь видатки, які не покриваються твоїми доходами, податкова, яка є дуже сильною службою у Польщі, тебе оштрафує", - сказав він.

"Тобто всі громадяни мають показувати свої доходи податковій, але те, про що сказала пані Герман, немає. Принаймні до мене ніхто ніколи не звертався з прохання такої декларації. У нас журналіст – це людина доволі небагата, ми переважно їздимо на старих машинах, живемо в квартирах, які купуємо у розстрочку", - додав співрозмовник.

Водночас співрозмовник "Українського тижня" також здивувався словам Герман.

"Вперше про це чую. У Польщі немає законодавчої вимоги, згідно з якою журналістів відносять до окремої суспільної одиниці. Політики так званого вищого рангу заповнюють майнову декларацію, яка є відкритою для громадян. Депутати нижчого рангу повинні заповнювати таку ж декларацію про майно, проте вона не є загальнодоступною. Всі решта громадяни Польщі зобов’язані заповнювати податкову декларацію", – зазначив польський журналіст.

Він наголосив, що такої практики, про яку говорила Герман, у Польщі ніколи не було.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування