У Сороса пояснили, що ідея "регіоналів" перекреслить шлях України в ЄС

Четвер, 21 квітня 2011, 11:06

Ідея обмежити роботу міжнародних неурядових інституцій в Україні суперечить курсу країни на інтеграцію в Євросоюз.

Так Євген Бистрицький, виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" (заснований Джорджем Соросом), прокоментував "Комерсанту" намір членів Партії регіонів законодавчо передбачити, що громадські організації в Україні можуть існувати лише за кошти українських громадян.

"Якщо в Україні буде ухвалений закон, який, як у Білорусії чи Росії, поставить перешкоду на шляху незалежних дій громадських організацій, це перекреслить вступ України в Євросоюз", - заявив Бистрицький.

Він вважає, що багато в чому завдяки роботі міжнародних фондів в Україні й існує демократія, оскільки місцевий бізнес не ризикує фінансувати критиків влади й вимагати від неї прозорості, хоча бере участь у благодійних проектах.

А опальний російський бізнесмен Борис Березовський, який не приховує, що надавав фінансову допомогу організаторам "помаранчевої революції", вважає, що мораторій на фінансування може принести свою користь.

"Така заборона відсіє всіх, хто годується за рахунок громадських організацій. Лайно - завжди за бабло, а ідеї залишаються. Тож, з одного боку, це погана ініціатива, але з іншого боку - залишаться лише ті, хто готовий дійсно вийти на площу", - заявив Березовський.

У свою чергу, депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв вважає, що, швидше за все, представники влади аргументують потребу в ухваленні такого документа необхідністю уникнути втручання іноземних держав у внутрішнє життя України.

"Ініціатива Партії регіонів дивна, оскільки Віктор Янукович із простягненою рукою просить у міжнародних організацій і сусідніх держав гроші на будівництво укриття в Чорнобилі, а Кабмін, очолюваний Миколою Азаровим, як і різні міністерства, отримує гранти на реалізацію державних проектів", - сказав Соболєв.

У Росії з 1996 року діє закон "Про некомерційні організації". У цей документ вносилися різні правки, які в 2005 році критикувалися, зокрема конгресом США. "Документ вносить безпрецедентні обмеження, які стосуються закордонної допомоги цим організаціям", - говорилося в одній із заяв конгресу.

У Білорусі також діє закон, який забороняє громадським організаціям приймати допомогу з закордону. У випадку прийняття такої допомоги організації підлягають закриттю.

Нещодавно в Партії регіонів заявляли, що Сорос виділив кошти для того, щоб підготувати в Україні групу людей, які могли б "запускати" проекти "за варіантом північної Африки", а також що "Податковий Майдан" наприкінці минулого року в Україні спонсорували Сорос і Березовський.

Березовський та Бистрицький із фонду "Відродження" спростовували це.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News