Інтернет-видання об'єднуються, щоб не датися державі

Середа, 20 липня 2011, 10:50

Українські інтернет-видання ініціюють створення Спільноти професійних електронних медіа.

Про це повідомила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар на прес-конференції.

За словами Сюмар, Спільнота професійних електронних медіа - це добровільне об`єднання професійних електронних медіа з метою здійснення незалежного саморегулювання галузі.

Вона зазначила, що приєднання до спільноти відбувається шляхом заповнення заяви в електронній формі на веб-сайті ІМІ.

Сюмар зазначила, що інтернет-видання непокоїть бажання держави контролювати та регулювати інтернет.

"Порушення кримінальної справи щодо погроз Інні Богословській у її блозі і, як наслідок, допити і великий інтерес правоохоронних органів до серверів провідних українських інтернет-ресурсів "Української правди" і "Кореспондент. net" - це серйозний дзвіночок, що держава бажає якось це контролювати", - зазначила Сюмар.

"Те ж саме відбувається в Донецьку з інтернет-виданням "Острів", де, по суті, міліція зробила запит до провайдера з приводу доступу до серверів "Острова",- додала вона.

Сюмар відзначила, що гарних законів щодо регулювання інтернету в світі немає.

За її словами, є погані приклади регулювання Інтернету, зокрема в Казахстані, Білорусі і Туреччині.

"Найпередовіший світовий досвід демократичних країн - це якраз досвід саморегулювання, коли самі інтернет-видання для себе визначають правила, за якими можна ідентифікувати ті ресурси, які цих правил дотримуються", - додала вона.

За словами Сюмар, якщо будуть претензії до зареєстрованих видань, то вже сама спільнота, а не держава бере на себе зобов`язання з`ясувати, в чому суть цих претензій. "В такий спосіб інтернет-спільнота перебирає на себе досить серйозні функції, на які держава потребувала б додаткові кошти, тому що мали б бути якісь люди, які б цим займалися", - пояснила Сюмар.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування